Η 10η γενιά επεξεργαστών της Intel… δεν είναι εδώ!

Περίληψη: Η 10η γενιά επεξεργαστών της Intel μπορεί να μην είναι εδώ, είναι όμως η νέα σειρά Core X 10000 για τους φανατικούς της απόλυτης ισχύος και των πολλών - πάρα πολλών πυρήνων!

Πριν 2-3 χρόνια, δε θα μπορούσαμε ούτε καν να φανταστούμε πως θα μπορούσαμε να είχαμε στα χέρια μας υπολογιστή με επεξεργαστή 12 ή 14 πυρήνων, πόσο μάλλον… 18. Και μάλιστα, όχι με τιμή που θα μας ανάγκαζε να βάλουμε... υποθήκη το σπίτι μας, αλλά εντός πολύ λογικών ορίων.

Αυτά είναι τα καλά του ανταγωνισμού, ο οποίος έχει αναζωπυρωθεί τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Η Intel προφανώς δε θα μπορούσε να κάτσει και να κοιτάει την AMD να την προσπερνά, βάζοντας σωρηδόν πυρήνες στα τσιπάκια της, επομένως, μετά από λίγο καιρό απόλυτης έκπληξης, ανασκουμπώθηκε και άρχισε να… παίρνει μπρος!

Λοιπόν, τα νέα τσιπάκια της... κολεξιόν φθινόπωρο-χειμώνας 2019, από το «ατελιέ» της Intel, μας φέρνουν την κορυφαία σειρά Intel Core X και τα «μοντελάκια» Core i9 10900XE (10 πυρήνες), Core i9 10920XE (12 πυρήνες), Core i9 10940XE (14 πυρήνες) και βέβαια το αστέρι της σειράς, τον ένα και μοναδικό Core i9 10980XE με 18 πυρήνες!

Οι συχνότητες λειτουργίας των μοντέλων, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά, φαίνονται στον πίνακα που ακολουθεί, από την ίδια την Intel, μαζί με τα threads, τις συχνότητες boost, το μέγεθος της cache 3ου επιπέδου, τη θερμική κατηγορία των μοντέλων αλλά και τη συνιστώμενη τιμή μονάδας (για παραγγελίες 1000 κομματιών).

Όπως βλέπουμε, δεν υπάρχουν δραματικά άλματα σε συχνότητα, όμως η Intel φαίνεται πως συνεχίζει να εξελίσσει την ήδη επιτυχημένη της αρχιτεκτονική και να την «ραφινάρει» στα σημεία.

Επομένως έχουμε γενικό boost frequency στα 4,6MHz, συχνότητα λειτουργίας βάσης, η οποία μειώνεται ελαφρώς καθώς αυξάνονται οι πυρήνες, ενώ ως επεξεργαστές της κατηγορίας HEDT (High-End DeskTop), προερχόμενοι από τα μοντέλα για servers της Intel, υπάρχει υποστήριξη για 256GB RAM DDR4 στα 2933MHz, 72 γραμμές PCIe 3.0, ενώ υπάρχει και «Deep Learning Boost», το οποίο βοηθά τις εφαρμογές Artificial Intelligence.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως, παρά τον αριθμό μοντέλων 10000-κάτι, η ίδια η Intel διευκρίνισε πως οι επεξεργαστές αυτοί δεν ανήκουν στη 10η γενιά της αρχιτεκτονικής Core. Και πως, βλέποντας τις τιμές, παρατηρούμε πως η Intel τις έχει ρίξει κατά πολύ, μιας και μέχρι πρότινος τα αντίστοιχα μοντέλα κόστιζαν πάνω από 2000 δολάρια. Πλέον μπορείς να έχεις 18 πυρήνες και 36 threads με λιγότερο από 1000, ενώ ένας 10-πύρηνος Core i9 XE κοστίζει κάτι λιγότερο από 600. Σίγουρα ο ανταγωνισμός βοηθά τις… τσέπες ημών, των τελικών καταναλωτών.

Ο ίδιος ανταγωνισμός είναι αυτός που, πιθανότατα, καθόρισε και τον Νοέμβριο ως τη στιγμή που θα κυκλοφορήσουν οι νέοι Core i9, μιας και η AMD αναμένεται να κυκλοφορήσει τον 16-πύρηνο Ryzen 9 μέσα στον ίδιο μήνα. Αναμένουμε εναγωνίως να δούμε τη μεγάλη μονομαχία και βέβαια… μείνετε συντονισμένοι στη συχνότητα του Public Blog, για να μάθετε τις τελευταίες εξελίξεις!