Παγκόσμια Ημέρα Αποθήκευσης Αρχείων: Κάνε κι εσύ backup

Περίληψη: Η Παγκόσμια Ημέρα Αποθήκευσης Αρχείων σου υπενθυμίζει να κάνεις backup και να καθιερώσεις την τακτική αποθήκευση αντιγράφων, γιατί τα δεδομένα δεν είναι παντοτινά!

Ζούμε σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από την τεχνολογία. Αυτή τη στιγμή, στην τσέπη του καθενός υπάρχει ένας πανίσχυρος υπολογιστής με μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ απ' ότι διέθεταν οι υπερυπολογιστές του κοντινού παρελθόντος. Τα δεδομένα που παράγουμε, πλέον, είναι πάρα πολλά και δε μιλάμε μόνο για απλά αρχεία με κείμενο. Ο καθένας μας έχει εκατοντάδες ή και χιλιάδες φωτογραφίες σε ψηφιακή μορφή, αλλά και δεκάδες (τουλάχιστον) βίντεο, αρχεία ήχου και πολλά άλλα. Τα αρχεία, όμως, δεν είναι παντοτινά! Γι' αυτό υπάρχει και η Παγκόσμια Ημέρα Αποθήκευσης (World Backup Day), για να μας υπενθυμίζει να κρατάμε backups!

Αν είσαι τόσο τυχερός που δεν έχεις χάσει ποτέ δεδομένα ή αρχεία, τότε ανήκεις σε μια μικρή, τυχερή μειοψηφία. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει δεδομένα, για διάφορους λόγους. Οι πιο συχνές αιτίες είναι η αστοχία υλικού, οι βλάβες από διακοπές ρεύματος ή πτώσεις τάσης, αλλά και οι ζημιές που προκλήθηκαν από τους χρήστες. Περιέργως, λόγοι όπως οι "ιοί" και άλλες κακόβουλες "παρεμβάσεις" είναι πολύ πιο σπάνιες σε απλούς χρήστες – αλλά εξακολουθούν και υπάρχουν και αυτές. Η δική μας εμπειρία έχει δείξει πως ακούμε πολύ πιο συχνά καταστάσεις όπως "μου έπεσε ο φορητός δίσκος και σταμάτησε να δουλεύει" ή "έπεσε το ρεύμα και τώρα δε βλέπει τον δίσκο" παρά "κόλλησα ιό και μου έσβησε τα αρχεία".

Πρόληψη: Το Α και το Ω

Οι περισσότεροι άνθρωποι ζητούν συμβουλές… μετά το συμβάν. Ελάχιστοι έως… κανένας δεν ζητούν συμβουλές προληπτικά. Κι όμως, η πρόληψη είναι αυτή που θα σώσει τα δεδομένα σου ή, έστω, θα περιορίσει τις απώλειες. Αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να φροντίσεις να παίρνεις τακτικά backups των αρχείων σου, έτσι ώστε, αν γίνει το απευκταίο, να περιορίσεις τα απολεσθέντα στα αρχεία που έχουν προστεθεί ή μεταβληθεί μετά το πιο πρόσφατο backup. Σε αντίθετη περίπτωση, θα τα χάσεις… όλα!

imera-apothikeusis-arxeiwn-01

Βασικές συμβουλές

Συμβουλή υπ' αριθμόν ένα: καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε ως μοναδικό αποθηκευτικό μέσο μια συσκευή την οποία μεταφέρουμε επί καθημερινής βάσης. Δεν έχει σημασία το είδος της συσκευής· απλά και μόνο η επιβάρυνση της συχνής μεταφοράς είναι αρκετή – και δεν αναφέρουμε τυχόν ατυχήματα, όπως το να σου πέσει ή να τη χάσεις. Το κύριο μέσο για αποθήκευση backup θα πρέπει να είναι μόνιμα "παρκαρισμένο" σε κάποιο ασφαλές σημείο και να μην μετακινείται καθόλου, αν γίνεται. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε φορητό σκληρό δίσκο, είτε κάποια συσκευή NAS για αυτή τη δουλειά. Αν χρειάζεται να μεταφέρεις δεδομένα, θα πρέπει να επενδύσεις σε έναν δεύτερο φορητό δίσκο και όχι να μεταφέρεις τη συσκευή που περιέχει τα κύρια backups!

Δεύτερη συμβουλή: δεν κάνουμε backup σε άλλο φάκελο μέσα στον ίδιο δίσκο που περιέχει τα πρωτότυπα δεδομένα, ενώ δεν προτείνουμε ούτε backup σε άλλον εσωτερικό δίσκο του ίδιου υπολογιστή. Το backup θα πρέπει να γίνεται σε άλλη συσκευή, ιδανικά σε κάποιον εξωτερικό σκληρό δίσκο τον οποίο θα έχουμε σε κάποιο συρτάρι ή σε συσκευή NAS (Network Attached Storage) που έχουμε στο δίκτυο του σπιτιού (ή του γραφείου). Γιατί; Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που ένα καμένο τροφοδοτικό παίρνει μαζί του και όλους τους δίσκους ενός υπολογιστή.

Τρίτη συμβουλή: φροντίζουμε για την σωστή τροφοδοσία, τόσο της συσκευής του backup όσο και του υπολογιστή. Το UPS είναι θεμελιώδους σημασίας, διότι ο πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας δεν εγγυάται ποτέ τέλεια τροφοδοσία. Διακοπές, βυθίσεις τάσης, πτώσεις τάσης, "ανεβοκατεβάσματα" και λοιπά είναι συνηθισμένα φαινόμενα.

Τέταρτη συμβουλή: αν τα δεδομένα μας είναι τεράστιας σημασίας, φροντίζουμε για την αποθήκευσή τους σε αναλόγου "στιβαρότητος" αποθηκευτικά μέσα. Για παράδειγμα, ένα file server ή ένα NAS με σύστημα πλεονασμού (RAID), στο οποίο χρησιμοποιούνται πολλαπλοί δίσκοι για την αποθήκευση και οι οποίοι διατηρούν τα δεδομένα ακόμη κι αν ένας από τους δίσκους χαλάσει.

imera-apothikeusis-arxeiwn-02

Τακτικό backup

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνάνε ή αμελούν το backup. Για να μην χρειάζεται να το θυμάσαι, υπάρχουν κατάλληλα προγράμματα τα οποία αυτοματοποιούν τη διαδικασία και κάνουν backup ανά τακτά διαστήματα. Μάλιστα, τα ίδια τα Windows διαθέτουν ένα τέτοιο βασικό πρόγραμμα, ενώ υπάρχουν και πολλά εναλλακτικά, κάποια από τα οποία είναι και δωρεάν για οικιακή χρήση. Επίσης, αρκετοί κατασκευαστές εξωτερικών σκληρών δίσκων δίνουν μαζί με κάθε συσκευή και τέτοιο πρόγραμμα backup!

Το απόλυτο backup: cloud

Η υπέρτατη λύση είναι η αποθήκευση στο cloud, με άλλα λόγια στο internet. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες, όπως η ίδια η Microsoft, η Google, και άλλες. Τα δεδομένα σου μεταφέρονται σε τεράστιους servers στο internet και αποθηκεύονται εκεί, με σχεδόν τέλεια ασφάλεια. Μοναδικός περιορισμός είναι η ταχύτητα του upload της σύνδεσής σου στο internet. Αν έχεις πολλά και μεγάλα αρχεία, το backup θα πάρει μέρες. Για τους περισσότερους χρήστες, όμως, το cloud είναι η ιδανική λύση, μιας και προσφέρει τεράστια αξιοπιστία, ενώ έχεις πρόσβαση στα αρχεία σου από οπουδήποτε. Και βέβαια, λειτουργεί και για smartphones!

Τελικά, είτε αποφασίσεις να κάνεις backup σε κάποιον δικό σου δίσκο, είτε σε NAS, είτε και στο cloud, σημασία έχει να το κάνεις! Το backup είναι ο μοναδικός τρόπος για να διασφαλίσεις τα πολύτιμα δεδομένα σου, γιατί κανένας δίσκος και καμία συσκευή δεν κρατάει για πάντα. Μπες σήμερα στην ειδικά διαμορφωμένη σελίδα που ετοιμάσαμε για να βρεις ό,τι χρειάζεσαι για να προστατέψεις τα αρχεία σου!