Eπιδόσεις, οικονομία, αυτονομία: Με ένα mid-range smartphone τα έχεις όλα!

Περίληψη: Αν ψάχνεις κινητό που να τα έχει όλα αλλά να μη... ζητάει πολλά σε φόρτιση, τότε πρέπει να ξεκινήσεις από τη μεσαία κατηγορία!

Όταν επιλέγεις νέο smartphone, σε ποιο κριτήριο δίνεις τη μεγαλύτερη βαρύτητα; Στον επεξεργαστή, την κάμερα ή μήπως την τιμή; Όποιο κι αν βάζεις πρώτο, μη ξεχάσεις να συμπεριλάβεις και την μπαταρία στην εξίσωση. Γιατί ακόμα και αν έχεις κορυφαία χαρακτηριστικά στη συσκευή, τι νόημα έχει αν δεν εξασφαλίσεις αυτονομία; Αν θες να βρεις την τέλεια ισορροπία μεταξύ χαρακτηριστικών, μπαταρίας και τιμής, τότε η αναζήτησή σου πρέπει να ξεκινήσει από την μεσαία κατηγορία, η οποία συνήθως κρύβει τα καλύτερα κινητά από άποψη απόδοσης/τιμής.

Η «πρωτιά» στο θέμα της αυτονομίας ανήκει στη σειρά Lite της Huawei, που έχει καθιερωθεί ως μια από τις πλέον αξιόπιστες επιλογές στη mid-range κατηγορία. Το Huawei P30 Lite δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση: οκταπύρηνος επεξεργαστής, κάμερα με τρεις αισθητήρες και άπλετη χωρητικότητα συνθέτουν ένα ακόμα δυνατό αλλά και οικονομικό πακέτο. Από αυτονομία, όμως, πώς τα πάει το Lite; Εξαιρετικά είναι η απάντηση, καθώς η μπαταρία χωρητικότητας 3340mAh διαρκεί εύκολα όλη μέρα. Μεγάλο μέρος αυτής της απόδοσης οφείλεται στον Kirin 710. Ο επεξεργαστής της Huawei είναι κατασκευασμένος στα 12nm, με αυτή τη λιθογραφία να απαιτεί λιγότερη ενέργεια σε σχέση με άλλες ανταγωνιστικές προτάσεις.

Τη σκυτάλη παίρνει το Samsung Galaxy A30s, που βασίζεται στη δύναμη της μπαταρίας και στην οθόνη του, για να αντέξει μία ολόκληρη ημέρα - ή και ακόμα περισσότερο - μακριά από την πρίζα. Η κορεάτικη εταιρεία εξόπλισε το νέο της mid-range smartphone με μπαταρία 4000mAh, που φτάνει και περισσεύει για ένα 24ωρο. Επιπλέον η οθόνη διαθέτει ανάλυση HD+, οπότε δεν καταναλώνει την ίδια ενέργεια με αντίστοιχες επιλογές της κατηγορίας, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερες ώρες χρήσης. Όταν έρθει η ώρα της φόρτισης, το Galaxy A30s γεμίζει γρήγορα μέσα από τον φορτιστή των 15W, ο οποίος χρησιμοποιεί θύρα USB Type-C.

Όλες οι μπαταρίες, όμως, μοιάζουν μικρές μετά την άφιξη του Xiaomi Redmi Note 8 Pro στην αγορά. Η νέα mid-range συσκευή της Xiaomi διαθέτει πρωτοποριακή κάμερα 64MP, πάρα πολύ δυνατό επεξεργαστή και κυκλοφορεί σε εκδόσεις 64 και 128GB. Για την μπαταρία δεν χρειάζεται να πούμε και πάρα πολλά. Μόνο τη χωρητικότητα να δεις, αρκεί για να συνειδητοποιήσεις ότι το Redmi Note 8 Pro θα είναι ένα «τέρας» αυτονομίας. Πόση είναι; 4500mAh! Για μια τέτοια μπαταρία, η γρήγορη φόρτιση είναι «must» και έτσι η Xiaomi φρόντισε να εξοπλίσει τη νέα της συσκευή με φορτιστή 18W

Επιλογές στη μεσαία κατηγορία υπάρχουν πολλές, αλλά αν η καλή αυτονομία είναι για σένα προτεραιότητα, τότε εστίασε στις παραπάνω συσκευές. Θα τις βρεις όλες στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr!