Exynos 990: Η Samsung ανακοίνωσε τον νέο, πανίσχυρο επεξεργαστή της!

Περίληψη: Όλα δείχνουν ότι η επόμενη ναυαρχίδα της Samsung θα εξοπλίζεται με τον Exynos 990. Ο νέος επεξεργαστής ανακοινώθηκε επίσημα από την Samsung και θα υποστηρίζει και 5G!

H Samsung διεξήγαγε πριν από λίγες ημέρες την Tech Day 2019, η οποία μας επεφύλασσε μια πολύ σημαντική ανακοίνωση. Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε ο νέος high-end επεξεργαστής Exynos 990, ο οποίος, όπως καταλαβαίνεις, προορίζεται για τις επερχόμενες ναυαρχίδες της εταιρείας. 

Ο νέος κορυφαίος επεξεργαστής της Samsung αποτελείται από 8 πυρήνες χωρισμένους σε τρεις «ομάδες». Οι δύο δυνατότεροι λέγονται M5 και είναι σχεδιασμένοι από την ίδια τη Samsung. Υπάρχουν ακόμα δύο Cortex A76 πυρήνες μεσαίας απόδοσης και οι 4 τελευταίοι πυρήνες είναι Cortex A55 χαμηλής κατανάλωσης. Το νέο System on a Chip διαθέτει επίσης την Mali G77 MP11 GPU και έναν Neural Processing Unit με δύο πυρήνες.

Όλο το πακέτο του επεξεργαστή έχει κατασκευαστεί στα 7nm με τη μέθοδο της EUV (Extreme Ultra Violet) λιθογραφίας και τη Samsung να υπόσχεται απόδοση κατά 20% αυξημένη από την προηγούμενη γενιά. Ίσως η σημαντικότερη αναβάθμιση είναι η υποστήριξη μνήμης LPDDR5 RAM. Το νέο πρότυπο μνήμης είναι ταχύτερο, αλλά χρησιμοποιεί αρκετά λιγότερη ενέργεια. Ο συνδυασμός της νέας RAM με τον την EUV λιθογραφία στα 7nm θα προσφέρουν πολύ καλύτερη αυτονομία σε όποια μοντέλα αξιοποιήσουν αυτές τις τεχνολογίες.

Στα υπόλοιπα τεχνικά μάθαμε πως ο Exynos 990 υποστηρίζει οθόνες με μέγιστη ανάλυση 4K UHD, κάμερες μέχρι 108MP, αποθηκευτικό χώρο UFS 3.0 και 2.1, και καταγραφή βίντεο 8K στα 30fps ή 4K UHD στα 120fps.

Ο Exynos 990, παραδόξως, δεν έχει ενσωματωμένο 5G modem. Αντί αυτού, ο νέος επεξεργαστής της Samsung θα χρησιμοποιεί το 5G Exynos Modem 5123, που είναι ανεξάρτητο του υπόλοιπου SoC. To 5G Modem είναι και αυτό κατασκευασμένο στα 7nm.

Τα δύο νέα chip αναμένεται να μπουν σε μαζική παραγωγή περίπου στο τέλους του έτους. Οπότε σίγουρα θα είναι διαθέσιμα για την κυκλοφορία του διαδόχου του Samsung Galaxy S10. Ακόμα δεν ξέρουμε πότε ακριβώς θα γίνει αυτή, αλλά αναμένεται κάποια στιγμή προς το τέλος του πρώτου με αρχές του δεύτερου τριμήνου του 2020. Stay tuned στο Public blog για όλα τα νεότερα!