Microsoft Surface Event: «Επίθεση» σε όλα τα μέτωπα!

Περίληψη: Το χθεσινό event της Microsoft στη Νέα Υόρκη τα είχε όλα: Νέα Surface, που περιμέναμε, και νέα Surface που δεν περιμέναμε - αλλά και μια μεγάλη έκπληξη!

Ακούγοντας Surface το μυαλό όλων μας πηγαίνει στο Surface Pro, το tablet/laptop με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Με τον καιρό, όμως, το όνομα Surface έγινε συνώνυμο με όλα τα hardware προϊόντα της Microsoft. Σε ένα «γεμάτο» event στη Νέα Υόρκη, η Microsoft ανακοίνωσε πράγματα που περιμέναμε και πράγματα που μας εξέπληξαν και μας… κατέπληξαν. Πάμε να τα γνωρίσουμε όλα!

Πρώτος στη σκηνή έδωσε το παρόν ο Satya Nadella, CEO της Microsoft, που μας μίλησε για την ιστορία της σειράς Surface και για το επόμενό της βήμα. Γρήγορα η σκυτάλη πέρασε στον Panos Panay, που ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης.

Το παρόν της σειράς Surface

Χωρίς να χάσει πολύ χρόνο, ο Chief Product Officer της Microsoft παρουσίασε την πρώτη νέα συσκευή, το Surface Laptop 3. Η πρώτη έκπληξη ήρθε από το γεγονός ότι στο Surface Laptop 3 προσφέρεται πλέον σε δύο μεγέθη. Εκτός από την οθόνη των 13,5’’ θα υπάρχει τώρα και ένα μοντέλο στις 15 ίντσες. Το μικρότερο Surface Laptop 3 θα εξοπλίζεται με 10ης γενιάς Intel Ice Lake επεξεργαστές ενώ η έκδοση των 15’’ θα «τρέχει» με AMD Ryzen. Αυτή είναι η πρώτη φορά που επεξεργαστής της AMD θα βρίσκεται σε προϊόν Surface.

Αμέσως μετά περάσαμε στο «πατέρα» όλων των Surface, το Surface Pro tablet. Η έβδομη γενιά της συσκευής δεν έχει αλλάξει σημαντικά από τις προηγούμενες αλλά έχει επιτέλους μία σημαντική προσθήκη. Το Surface Pro 7 θα είναι για πρώτη φορά εξοπλισμένο με θύρα USB Type-C. Όλα τα νέα Surface, συμπεριλαμβανομένου και του Pro 7, θα διαθέτουν ταχεία φόρτιση, η οποία θα γεμίζει τη μπαταρία στο 80% σε λιγότερο από μία ώρα.

Το επόμενο Surface προϊόν δεν έχει να κάνει με υπολογιστή αλλά με τον ήχο. Η Microsoft ανακοίνωσε σήμερα την κυκλοφορία των Surface Earbuds, των πρώτων true wireless ακουστικών που φτιάχνει ποτέ. Τα νέα ακουστικά της Microsoft χαρίζουν εξαιρετική αυτονομία που φτάνει μέχρι και τις 24 ώρες και διαθέτουν touch επιφάνεια για έλεγχο πολλών λειτουργιών. Η δύναμή τους όμως κρύβεται στην ενσωμάτωση με το Office. Τα Surface Earbuds μπορούν να καταγράψουν ως κείμενο ότι υπαγορεύεις σε πραγματικό χρόνο, ενώ μπορούν επίσης και να προσφέρουν live μετάφραση.

Την γκάμα των νέων Surface συμπλήρωσε ακόμα ένα προϊόν το οποίο περιμέναμε. Το Microsoft Surface X είναι ένα 2-in-1 που τρέχει επάνω σε μία mobile πλατφόρμα. Η Microsoft εργάστηκε μαζί με την Qualcomm για τη δημιουργία ενός custom επεξεργαστή ο οποίος βασίζεται επάνω στον Snapdragon 8cx και ονομάζεται Surface SQ1. Παρότι ο επεξεργαστής είναι τεχνολογίας ARM, το Surface Pro X τρέχει την πλήρη έκδοση των Windows 10. Το touch keyboard που συνοδεύει το Surface Pro X έχει ενσωματωμένη θήκη για το νέο Surface Slim Pen το οποίο φορτίζει όσο είναι μέσα σε αυτή.

Το μέλλον της σειράς Surface

Όλα τα προϊόντα που είδες μέχρι τώρα θα κυκλοφορήσουν σύντομα, αλλά το σημερινό event είχε και κάτι από το μέλλον. Η Microsoft μοιράστηκε μαζί μας το όραμά της για τη σειρά Surface και αυτό είναι αναδιπλούμενο. Σήμερα είδαμε για πρώτη φορά το Surface Neo, μια συσκευή με δύο οθόνες, η οποία περιστρέφεται κατά 360ο. Το Surface Neo θα τρέχει μια ειδική έκδοση των Windows, που ονομάζεται Windows 10 X, και είναι φτιαγμένη για αναδιπλούμενες συσκευές.

Και εκεί που νομίζαμε πως το event έλαβε τέλος, ο Panos Panay επέστρεψε στη σκηνή, αναφωνώντας «We’re not done!». Είχε να μας δείξει άλλη μία συσκευή, την οποία δεν είχε προβλέψει κανείς. Γνωρίσαμε, λοιπόν, και το Surface Duo, μια μικρότερη έκδοση του Neo, που είναι στην ουσία... smartphone! Το πιο απίστευτο χαρακτηριστικό αυτή της συσκευής βρίσκεται στο λειτουργικό της, καθώς η Microsoft συνεργάστηκε με τη Google και θα φέρει στην αγορά το Surface Duo με Android!

Όπως είπαμε παραπάνω, οι δύο αυτές συσκευές, Neo και Duo, ανήκουν στο μέλλον της σειράς Surface. Η Microsoft δεν είναι ακόμα έτοιμη να τα φέρει στην αγορά, αλλά υπολογίζει πως θα τις δούμε να κυκλοφορούν για πρώτη φορά στο τέλος του 2020.

Τόσο το παρόν όσο και το μέλλον της Microsoft και των Surface μοιάζει εντυπωσιακό. Η Microsoft ετοιμάζει ένα Surface για κάθε κατηγορία. Επιστρέφει στα smartphone με Android, κυριαρχεί στα tablet και τα 2-in-1 με το Surface Pro 7 και το laptop της είναι ανταγωνιστικότερο από ποτέ. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε ενθουσιασμένοι!