MWC 2022: Οι σκέψεις μας ολοκληρώνοντας το event

Περίληψη: Το MWC 2022 έφτασε στο τέλος του και ο Τίμος Κουρεμένος κάνει έναν απολογισμό του event και όλων όσων ξεχώρισαν.

Mobile World Congress 2022 ήταν και πάει! Το φετινό event ρίχνει αυλαία έχοντας… υπενθυμίσει σε όλους μας πώς γίνεται η δουλειά. Τα πράγματα στη Fira Gran Via της Βαρκελώνης ξεκίνησαν ελαφρώς διστακτικά, σε χρόνο μηδέν όμως επανήλθαν στους συνήθεις, αναμενόμενους ρυθμούς τους, με τις μάσκες και τα αντισηπτικά χεριών να είναι τα μόνα που «μαρτυρούσαν» τα όσα είχαν συμβεί τα προηγούμενα δύο χρόνια -και ουσιαστικά έβαλαν το MWC στον πάγο (ήταν άλλωστε το πρώτο «κανονικό» event έπειτα από μία διετία). Αυτό που κρατάμε ήταν πως όλες οι μεγάλες εταιρείες (Microsoft, Lenovo, Samsung κ.α.) ήταν πιστές στο ραντεβού τους δίνοντας το παρών στο MWC και περνώντας ιδιαίτερα αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον.

Με την έκθεση να ολοκληρώνεται, συγκεντρώσαμε σκέψεις και σημειώσεις θέλοντας να ξεχωρίσουμε όλα όσα μας έκαναν εντύπωση τις τελευταίες μέρες.

 

Η εποχή των ρομπότ

Το MWC είναι μία έκθεση που ναι μεν περιστρέφεται γύρω από τις mobile συσκευές, όμως δε μένει μόνο σε αυτές, αγκαλιάζοντας κάθε καινοτόμο προσέγγιση και τεχνολογία. Το φετινό sci-fi trend λοιπόν είχε να κάνει με τα ρομπότ τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις έδωσαν πραγματικά ρεσιτάλ. Στο stand της Telefonica φερ’ ειπείν υπήρχε ένας… 5G μπάρμαν! Κατασκευασμένο από τις Macco Robotics, Bee the Data by ImmersiveLab και Raventos Codorniu, το συγκεκριμένο ρομπότ ήταν σε θέση να αναγνωρίζει πελάτες, να καταλαβαίνει αρκετές γλώσσες (όχι, τα Ελληνικά δεν ήταν σε αυτές) και να σερβίρει τρεις τύπους ποτών -κρασί, χυμούς, κοκτέιλ.

Το ρομπότ που έκλεψε όμως την παράσταση ήταν το δίχως άλλο ο Spot ο σκύλος της Boston Dynamics. Μπορεί να μην επρόκειτο για πρεμιέρα, μιας που το μηχανικό τετράποδο είχε εμφανιστεί και σε άλλες εκθέσεις στο παρελθόν, όμως σε συνδυασμό με το ψηφιακό περιβάλλον που είχε στηθεί γύρω του και τις προηγμένες δυνατότητες απομακρυσμένου ελέγχου, τράβηξαν το ενδιαφέρον του κοινού.

 

Smartphones, smartphones, smartphones

Εννοείται βέβαια πως τα smartphones είχαν την τιμητική τους και στο φετινό MWC. Μία τάση που παρατηρήσαμε, ήταν εκείνη των «απλών» και των pro συσκευών, προσέγγιση που ακολούθησαν πολλές εταιρείες. Η OnePlus ήταν μια εξ αυτών παρουσιάζοντας τα OnePlus 10 και 10 Pro με την Honor να ακολουθεί με τα Honor Magic4 και Magic4 Pro. Παρόμοιο lineup για την Oppo με τα Find X5 και Find X5 Pro καθώς επίσης και τη Realme με τα GT2 και GT2 Pro. H POCO προτίμησε μόνο pro μοντέλα ανακοινώνοντας συγκεκριμένα τα POCO M4 Pro και POCO X4 Pro 5G. Η Nokia κατέβηκε στη Βαρκελώνη με τρεις προτάσεις (C2 2nd Edition, C21 και C21 Plus) ενώ η motorola με μία (edge 30). H TCL, τέλος, πόνταρε στην ποσότητα με πέντε καινούριες οικονομικές προτάσεις (30 5G, 30, 30+, 30 SE, 30 E) τα ονόματα των οποίων πάντως περισσότερο μπερδεύουν.

 

VR με ολίγη από metaverse

Κάτι τελευταίο που δε γινόταν να απουσιάζει από το MWC ήταν η εικονική πραγματικότητα που σε συνδυασμό με το Metaverse εξελίχθηκε σε αγαπημένο θέμα συζήτησης στους διαδρόμους, τις αίθουσες και τα καφέ της Fira Gran Via. Το ίδιο το MWC φρόντισε άλλωστε να δώσει υλικό διοργανώνοντας ολόκληρο σχετικό πάνελ (5G: Συνδέοντας το Εικονικό με το Πραγματικό). Γενικότερα η αγορά του VR βρίσκεται σε τρομακτικά ανοδική πορεία, με τη Mordor Intelligence να εκτιμά πως η αξία της θα ανέβει από τα $17,25 δισ. του 2020 στα $184,66 δισ. το 2026.

Αν προσπαθούσε κανείς να μετρήσει τις διαφορετικές προτάσεις σε VR headsets που υπήρχαν στο event της Βαρκελώνης, θα είχε δύσκολο έργο. HTC, Ericsson και Qualcomm έδειξαν πανέτοιμες να εκμεταλλευτούν τη νέα τεχνολογία (πέραν των headsets, η HTC είχε και το ψηφιακό της οικοσύστημα Viverse), η SKT παρουσίασε τη δική της εκδοχή του metaverse με το Ifland ενώ αρκετές ακόμα εταιρείες είχαν ιδέες για παρόμοια δίκτυα. Εννοείται πως η παρουσία της Meta του Mark Zuckerberg ήταν έντονη. Λείπει, άλλωστε, ο Μάης απ’ τη σαρακοστή…;

 

Thats all folks!

Αυτά από εμάς, καθώς κλείνουμε και ετοιμαζόμαστε για το ταξίδι της επιστροφής. Το MWC 2022 μας άφησε θετικότατες εντυπώσεις, κυρίως γιατί ήταν ένα MWC όπως ακριβώς έπρεπε θυμίζοντας τις προ-κορονοϊού εποχές (με την προσθήκη μασκών και αντισηπτικών, είπαμε) αλλά και διότι μας έδωσε μια καλή εικόνα ενός πολλά υποσχόμενου μέλλοντος με σπουδαίες συσκευές, εντυπωσιακές τεχνολογίες και ασύγκριτες υπηρεσίες. Εις το επανιδείν!