Νόμπελ Χημείας 2019: Στους δημιουργούς των επαναφορτιζόμενων μπαταριών λιθίου

Περίληψη: Όπου κι αν κοιτάξεις γύρω σου θα δεις ανθρώπους να χρησιμοποιούν φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Βασικό συστατικό σε όλες η μπαταρία τους. Η εφεύρεση της μπαταρίας λιθίου ήταν τόσο σημαντική για την ανθρωπότητα που οι δημιουργοί της έλαβαν το Νόμπελ Χημείας για το 2019.

Η Xημεία ήταν η σημαντικότερη επιστήμη στο έργο του Άλφρεντ Νομπέλ και οι εφευρέσεις του βασίστηκαν κατά κύριο λόγο σε αυτή την επιστήμη. Στη διαθήκη του το βραβείο Χημείας είναι το δεύτερο στο οποίο γίνεται αναφορά και από το 1901 μέχρι και το 2018 η Σουηδική Ακαδημία Επιστημών έχει απονείμει το βραβείο του Νόμπελ Χημείας σε 181 επιστήμονες. Φέτος ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στους 184, καθώς το βραβείο μοιράστηκαν 3 άτομα για τη συμβολή τους στη δημιουργία των σύγχρονων μπαταριών λιθίου.

Michael Stanley Whittingham, John Goodenough και Akira Yoshino έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της σύγχρονης κινητής επανάστασης. Χωρίς τη συνεισφορά τους την ανάπτυξη των επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου, οι σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές θα ήταν πολύ διαφορετικές.

Καθένας από τους τρεις επιστήμονες συνέβαλε σε διαφορετικά στάδια, για να φτάσουμε σήμερα να έχουμε τις μπαταρίες λιθίου σε τόσες πολλές από τις συσκευές μας. Η δουλειά του M. Stanley Whittingham έθεσε τις βάσεις για την χρήση των ιόντων λιθίου ως μέσο για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. Αργότερα, ο John Goodenough με την ομάδα του βελτιστοποίησαν τις ηλεκτρικές ιδιότητες της μπαταρίας λιθίου αναπτύσσοντας ένα ηλεκτρόδιο από διαφορετικά υλικά. Τέλος, ο Akira Yoshino έπαιξε κομβικό ρόλο στη δημιουργία πολύ πιο ασφαλών μπαταριών λιθίου, οι οποίες μπορούσαν να έχουν πολλαπλές εφαρμογές.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι σήμερα οι μπαταρίες ιόντων λιθίου να βρίσκονται σε δισεκατομμύρια συσκευές που χρησιμοποιούνται καθημερινά. Laptop και smartphone είναι τα πιο γνωστά, αλλά οι μπαταρίες λιθίου έχουν σήμερα εκατοντάδες άλλες εφαρμογές. Πλέον τα βάζουν και με τα ορυκτά καύσιμα, καθώς η εξάπλωση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερη.

Η συνεισφορά των τριών επιστημόνων στην ανθρωπότητα είναι τεράστια και το Νόμπελ Χημείας ήρθε για να επισφραγίσει τη σπουδαιότητα των επιτευγμάτων τους.