Steve Jobs / Σαν σήμερα γεννιέται ο ιδρυτής της Apple

Περίληψη: Σαν σήμερα το 1955 ο Steve Jobs έρχεται στον κόσμο. Το δύσκολο ξεκίνημά του μετατράπηκε σε μια θριαμβευτική καριέρα - ας κάνουμε μια σύντομη αναδρομή!

Μια ημέρα σαν τη σημερινή, το 1955, γεννιέται στο Σαν Φρανσίσκο ο Steve Jobs. Αν δεν είχε φύγει νωρίς από τη ζωή, σήμερα θα ήταν τα 66α γενέθλιά του. Παρότι έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το 2011, ο Steve Jobs πρόλαβε στα 56 του χρόνια να ηγηθεί μιας πραγματικής τεχνολογικής επανάστασης και να διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο μας.

Όλα ξεκίνησαν στις 24 Φεβρουαρίου 1955 στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Jobs γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Los Altos. Στο ίδιο σπίτι που έζησε μεγαλώνοντας θα έβαζε και τα θεμέλια της μετέπειτα τεράστιας καριέρας του. Η Apple ξεκίνησε από το γκαράζ του πατρικού του σπιτιού. Το όραμα του Steve Jobs συνδυάστηκε με το ταλέντο του Steve Wozniak και από το 1976, όταν και ιδρύθηκε η Apple, ξεκίνησε ένα εγχείρημα που θα διαμόρφωνε πολλές φορές τον τεχνολογικό κόσμο όπως τον ξέρουμε.

Το πρώτο δημιούργημα της Apple ήταν ο προσωπικός υπολογιστής Apple I, ο οποίος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου από τον Steve Wozniak και κυκλοφόρησε το 1976. Το μηχάνημα που έβαλε την Apple για τα καλά στο παιχνίδι του personal computing ήταν η επόμενη κυκλοφορία, ο Apple II. Αυτός ο υπολογιστής γέννησε μια σειρά από μοντέλα και είναι ένας από τους πρώτους υπολογιστές μαζικής παραγωγής, που γνώρισε εμπορική επιτυχία.

Φυσικά δεν ήταν όλα ρόδινα τα πρώτα χρόνια της Apple. Ο Steve Jobs μπορεί να είχε ξεκινήσει την υπολογιστική επανάσταση αλλά οι απαιτήσεις στα μέσα της δεκαετίες του 1980 ήταν μεγαλύτερες. Η Apple βρέθηκε πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό και ο Steve Jobs οδηγήθηκε στην αποχώρηση από την εταιρία που ίδρυσε, το 1985. Το καινοτόμο πνεύμα του όμως δεν σταμάτησε να τον οδηγεί, έτσι στη συνέχεια ίδρυσε την ίδια χρονιά την NeXT, μια εταιρία που ανέπτυσσε υπολογιστές και software.

Οι πωλήσεις της NeXT δεν ήταν τεράστιες αλλά ήταν αρκετές για να φέρουν τον Jobs ξανά στο τιμόνι της Apple 11 χρόνια μετά τη φυγή του. Η Apple εξαγόρασε την NeXT στα τέλη του 1996 έναντι $429 εκατομμυρίων. Η εξαγορά αυτή ήταν η κίνηση που οδήγησε στη δημιουργία της Apple που ξέρουμε σήμερα. Ο Steve Jobs επέστρεψε στη θέση του CEO και άλλαξε για πάντα την πορεία της εταιρίας.

Η πρώτη σημαντική συνεισφορά της NeXT και του Steve Jobs στη νέα εποχή της Apple ήταν η μετατροπή του NeXTSTEP, του λειτουργικού των υπολογιστών NeXT, στη βάση για την επόμενη μεγάλη έκδοση του macOS, το macOS X. Η δέκατη γενιά του macOS κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2001 και ήταν μέχρι και πέρσι παρούσα στους υπολογιστές της Apple.

Η επόμενη μεγάλη επανάσταση ήρθε στον τομέα της μουσικής, τόσο στο κομμάτι του hardware όσο και στο κομμάτι του software. Η Apple δημιούργησε το iPod, το οποίο κυριάρχησε στην αγορά των φορητών mp3 players. Επιπλέον κυκλοφόρησε και το iTunes, το λογισμικό που άλλαξε τον τρόπο που διαχειριζόμαστε και αγοράζουμε μουσική.

Αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της Apple ήρθε στις 9 Ιανουαρίου 2007. Την ημέρα αυτή ο Steve Jobs ανέβηκε στη σκηνή του Macworld San Francisco και έδειξε το iPhone για πρώτη φορά στον κόσμο. Το smartphone της Apple άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε το τηλέφωνο και το παράδειγμα που δημιούργησε ακολουθείται ακόμα, 14 χρόνια μετά. Η τελευταία μεγάλη παρουσίαση από τον Steve Jobs ήταν ακόμα μία κατηγορία που αναζωογονήθηκε από την Apple. Αυτή δεν είναι άλλη από τα tabelt, όπου το iPad κυριαρχεί ακόμα.

Η δεύτερη θητεία του Steve Jobs στην Apple διήρκησε κάτι περισσότερο από 14 χρόνια. Ο συνιδρυτής και καταλύτης στην πορεία της εταιρίας Steve Jobs αποχώρησε από τη θέση του τον Αύγουστο του 2011. Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 5 Οκτωβρίου 2011, θα έφευγε από τη ζωή.

Μέσα από ένα σύντομο κείμενο αφιερωμένο στη ζωή του πρωτοπόρου ιδρυτή της Apple δεν θα μπορούσαμε να χωρέσουμε κάθε συνεισφορά του στον κόσμο.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τη ζωή και το έργο του Steve Jobs, σου προτείνουμε την επίσημη βιογραφία του από τον Walter Isaacson!