Η Nyan Cat γίνεται 11 ετών!

Περίληψη: H Nyan Cat, ένα από τα πιο γνωστά ιντερνετικά memes κλείνει τα 11 χρόνια, ενώ μόλις πέρυσι έσπασε ρεκόρ πώλησης ως NFT!

Σίγουρα το έχεις δει… κάπου. Το internet είναι γεμάτο από αυτό το meme, ενώ υπάρχουν και αναρίθμητες παραλλαγές του, οι οποίες έχουν βγει κατά καιρούς. Βέβαια, και ο δημιουργός του συνεχίζει και βγάζει διαφορετικές εκδόσεις και παραλλαγές, έχοντας πατήσει πάνω στο meme που σχεδίασε πριν από 11 χρόνια και δημιουργήσει μια ολόκληρη εταιρεία! Στο internet θα βρεις την παρουσία της εταιρείας αυτής σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Twitter, Facebook, Instagram, αλλά και σε σχεδόν όλα τα sites.

Προφανώς μιλάμε για τη Nyan Cat!

Video Duration
3:37

Ο δημιουργός του, ο Chris Torres, σχεδίασε τη διάσημη ιπτάμενη γάτα – γλυκάκι πριν από 11 χρόνια χωρίς να περιμένει αυτό που ακολούθησε. Ο ίδιος θυμάται:

"…μου αρέσουν πολύ οι γάτες και αρκετά από τα έργα μου βασίζονται σε αυτές. Στις 2 Απριλίου του 2011, συμμετείχα σε ένα charity doodle Livestream drive και σχεδίασα στην τύχη τη Nyan Cat, μια γρήγορη ζωγραφιά με μια γάτα με γλυκάκι πρωινού ως σώμα, μεγάλο χαμόγελο και ουράνια τόξα να φεύγουν προς κάθε κατεύθυνση. Αργότερα εκείνο το βράδυ είχα την έμπνευση να κάνω μια απόπειρα στο πρώτο μου 8-bit animation, και χρησιμοποίησα αυτή τη ζωγραφιά ως βάση. Μου άρεσε και το ανέβασα στο Twitter και το Tumblr, και δεν ασχολήθηκα περισσότερο, αλλά έγινε επιτυχία μέσα σε μια νύχτα· κάπως έτσι γεννήθηκε η Nyan Cat."

Στο internet, όμως, δεν υπάρχει "original". Τα ψηφιακά έργα τέχνης – αν μπορούμε να κατατάξουμε και τα memes σε αυτή την κατηγορία – δεν προστατεύονται. Είναι πρακτικώς αδύνατο να διαφυλάξει κανείς τα pixels από εικόνες, ζωγραφιές, φωτογραφίες και οτιδήποτε άλλο προβάλλεται στην οθόνη, απλά λόγω του ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να το αποθηκεύσει στον υπολογιστή του και να το μοιραστεί ξανά, στην αρχική του ποιότητα.

Κάπου εδώ μπαίνει η τεχνολογία του blockchain και τα NFTs (non-fungible tokens), η οποία χρησιμοποιεί κρυπτογραφία και blockchains για να αποτελέσει ένα "αποδεικτικό ιδιοκτησίας" ψηφιακών πόρων, όπως για παράδειγμα εικόνες, βίντεο ή οποιοδήποτε άλλο αρχείο. Τα NFTs δεν έχουν συγκεκριμένη αξία, ούτε διακινούνται σε ψηφιακά χρηματιστήρια όπως τα νομισματικά blockchains. Για την ακρίβεια, τα NFTs έχουν απασχολήσει τους νομικούς όσον αφορά την προστασία που (δεν) παρέχουν και τα δικαιώματα που μεταβιβάζουν, αλλά η πιο ορθή εξήγηση μας έρχεται από μια εξέχουσα νομικό, την Rebecca Tushnet, η οποία εξηγεί: "κατά κάποιον τρόπο, ο αγοραστής [ενός NFT] αποκτά αυτό που ο κόσμος της τέχνης πιστεύει πως έχει αποκτήσει. Σε καμία περίπτωση δεν του ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα του υποκείμενου έργου [τέχνης] εκτός κι αν αυτά μεταβιβάζονται ρητώς."

Σε κάθε περίπτωση, ο Chris Torres πέρυσι δημιούργησε ένα τέτοιο NFT για τη Nyan Cat, το οποίο έβαλε σε πλειστηριασμό με πληρωμή σε Ethereum (κρυπτονόμισμα), με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στο ποσό των 300 Ethereum, το οποίο με σημερινή ισοτιμία αντιστοιχεί σε λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια! Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, βέβαια, κατά καιρούς βγάζει διάφορες παραλλαγές της Nyan Cat σε πλειστηριασμούς, πάντα σε μορφή NFT, και από τα στοιχεία βλέπουμε πως έχει συγκεντρώσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από αυτές τις παραλλαγές.

Εκτός των NFTs, ο δημιουργός της Nyan Cat έχει δώσει άδεια για τη δημιουργία και computer games με βάση τον χαρακτήρα που σχεδίασε, κάτι που σίγουρα του έχει αποφέρει ακόμη περισσότερα έσοδα, μιας και κυκλοφορεί για διάφορες πλατφόρμες, μεταξύ αυτών και το Nintendo Switch αλλά και το Android μέσω του Play Store!

Δεν είναι καθόλου περίεργο, λοιπόν, που ο Chris συνεχίζει και εκτιμά το έργο του. Σίγουρα δεν ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που βλέπουν τις δημιουργίες τους μετά από χρόνια και τις μισούν: "Κοιτάω [το GIF] αυτή τη στιγμή και σκέφτομαι 'ναι, είναι ωραίο".