The Man Booker Prize 2019: Ανακοινώθηκε η shortlist!

Περίληψη: Ανακοινώθηκε σήμερα, Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, η shortlist για το βραβείο Man Booker Prize, ένα από...

Ανακοινώθηκε σήμερα, Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, η shortlist για το βραβείο Man Booker Prize, ένα από τα πιο σημαντικά και αναγνωρισμένα λογοτεχνικά βραβεία στον κόσμο, μία από τις πιο σημαντικές διακρίσεις που μπορεί να κατακτήσει ένας λογοτέχνης που γράφει στην αγγλική γλώσσα. Πριν δούμε αναλυτικότερα τη λίστα με τα υποψήφια βιβλία, υπενθυμίζουμε πως περσινή νικήτρια ήταν η Anna Burns με το βιβλίο Milkman.

Η φετινή shortlist περιλαμβάνει μερικά πολύ μεγάλα ονόματα της λογοτεχνίας και λίγες εκπλήξεις. Σίγουρα, μεταξύ των φετινών υποψηφίων ξεχωρίζουν ο Salman Rushdie και η Margaret Atwood οι οποίοι έχουν κερδίσει το πολυπόθητο βραβείο και στο παρελθόν. Μάλιστα, η Margaret Atwood με το «The Testaments» μπήκε στη λίστα παρότι το βιβλίο της θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες.

Στη shortlist περιλαμβάνονται ακόμα η επιτυχημένη Βρετανίδα συγγραφέας βιβλίων φαντασίας, ποιήτρια, μεταφράστρια και δοκιμιογράφος Bernardine Evaristo, ο Νιγηριανός συγγραφέας Chigozie Obioma, η Elif Shafak και η Lucy Ellmann.

Αξίζει να σημειωθεί πως η φετινή λίστα - όπως και η περσινή -  είναι… γυναικοκρατούμενη, με τέσσερις γυναίκες και δύο μόλις άνδρες, αποδεικνύοντας για μία ακόμα φορά πως οι γυναίκες συγγραφείς ξέρουν να εισχωρούν με μαεστρία στις ψυχές των αναγνωστών και να πλάθουν χαρακτήρες στιβαρούς με μεγάλο ενδιαφέρον.

Όσον αφορά τώρα το εύρος της θεματολογίας, αυτό είναι αρκετά μεγάλο με έμφαση σε κλασικά θέματα της λογοτεχνίας, όπως είναι ο έρωτας και η εκμετάλλευση.

Ας δούμε, λοιπόν, τα έξι βιβλία που… «τα κατάφεραν»:

«The Testaments», Margaret Atwood
«10 Minutes 38 Seconds in This Strange World», Elif Shafak
«An Orchestra of Minorities», Chigozie Obioma
«Ducks, Newburyport», Lucy Ellmann
«Girl, Woman, Other», Bernardine Evaristo
«Quichotte», Salman Rushdie

Οι προβλέψεις για τον μεγάλο νικητή έχουν ήδη αρχίσει και η σχετική ανακοίνωση θα βγει στις 14 Οκτωβρίου. Εσύ, όμως, δεν χρειάζεται να περιμένεις – βρες στο Public τα υποψήφια βιβλία, διάβασέ τα και βγάλε το δικό σου νικητή για το 2019!