Θες μελάνι; Έλα στα Public

Περίληψη: Ένα μεγάλο μέρος του κόστους χρήσης των εκτυπωτικών συσκευών κάθε επιχείρησης προέρχεται από τα αναλώσιμα,...

Ένα μεγάλο μέρος του κόστους χρήσης των εκτυπωτικών συσκευών κάθε επιχείρησης προέρχεται από τα αναλώσιμα, δηλαδή το χαρτί και το μελάνι.Η επιλογή του σωστού μελανιού για τον εκτυπωτή σου είναι μια διαδικασία που δεν πρέπει να κάνει τη ζωή σου δύσκολη. Τα Public την κάνουν ακόμα ευκολότερη με τον εύχρηστο wizard που έχουν δημιουργήσει εδώ. Με δύο απλά βήματα ο οδηγός σε καθοδηγεί στο μελάνι που χρειάζεσαι. Τεχνολογίες εκτύπωσης συνοπτικάΟι εκτυπωτές χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τους inkjet και τους laser. Οι πρώτοι χρησιμοποιούν cartridge μελανιών σε υγρή μορφή και οι δεύτεροι tonners με σκόνη από γραφίτη.Για την αποτύπωση των χρωμάτων χρησιμοποιούνται τα τρία βασικά χρώματα (κυανό, ματζέντα, κίτρινο) συν ένα μαύρο, ενώ όπως θα δούμε παρακάτω, σε ειδικές περιπτώσεις τα μελάνια είναι δυνατόν να αυξηθούν σε αριθμό ανάλογα με τις αποχρώσεις που θέλουμε να επιτύχουμε. Στους εκτυπωτές laser, ο γραφίτης μεταφέρεται στο χαρτί ηλεκτροστατικά μονομιάς, ενώ στους inkjet, γραμμή γραμμή με σταγονίδια. Το μελάνι inkjet στεγνώνει από μόνο του, ενώ ο γραφίτης «λειώνει» και επικάθεται μόνιμα στη σελίδα.Tips για οικονομία στο μελάνι
  • Προτίμησε εκτυπωτή με ξεχωριστά cartridges για κάθε χρώμα και όχι ένα τρίχρωμο και ένα μαύρο. Έτσι, όταν ένα χρώμα τελειώνει, θα αλλάζεις μόνο το συγκεκριμένο cartridge.
  • Εάν εκτυπώνεις αρκετά προτίμησε τα λεγόμενα XL Τα συγκεκριμένα, διαθέτουν σχεδόν διπλάσιο όγκο μελάνης, ενώ κοστίζουν λιγότερο από το διπλάσιο της τιμής του απλού cartridge.
  • Στις πρόχειρες εκτυπώσεις, επέλεξε draft ή ασπρόμαυρη εκτύπωση. Έτσι, ο εκτυπωτής θα χρησιμοποιεί μόνο το μαύρο μελάνι, κάνοντας οικονομία στα υπόλοιπα χρώματα.
  • Εάν επιλέξεις λεπτότερη γραμματοσειρά μπορείς να κάνεις οικονομία στο μελάνι κατά 20%!
  • Εκτύπωνε μόνο ό,τι πραγματικά χρειάζεσαι. Για παράδειγμα δεν είναι ανάγκη να εκτυπώνεις κάθε e-mail ή έγγραφο που λαμβάνεις. Αξιοποίησε το cloud για ψηφιακή αποθήκευση και διαμοιρασμό ψηφιακών εγγράφων. Έτσι, κάνεις οικονομία και στην τσέπη σου και στο περιβάλλον.
  • Κάθε φορά που ανοίγεις τον εκτυπωτή, οι κεφαλές του περνούν από μια διαδικασία καθαρισμού, η οποία χρησιμοποιεί μικροποσότητες μελάνης. Επομένως είναι καλύτερα να αφήνεις τον εκτυπωτή σου συνεχώς ανοιχτό αντί να τον ανοίγεις κάθε φορά που θες να εκτυπώσεις. Εάν η συσκευή δεν χρησιμοποιείται μπαίνει σε stand by mode.
 Συμβουλές συντήρησηςΤο μελάνι είναι ένα χημικό διάλυμα το οποίο δεν διαθέτει απεριόριστη διάρκεια ζωής. Η χρωστική ουσία του αλλοιώνεται με το χρόνο, είτε βρίσκεται μέσα στον εκτυπωτή είτε στη συσκευασία του.  Οι βασικοί εχθροί του μελανιού inkjet είναι το φως και η θερμοκρασία. Καλό είναι να αποθηκεύεις τα cartridges σε σκοτεινό μέρος, χωρίς ιδιαίτερη υγρασία και σε θερμοκρασία 15 με 35 βαθμούς. Τόσο η υπερβολικά υψηλή όσο και η χαμηλή θερμοκρασία καταστρέφουν το μελάνι.Διατηρήστε τα μελάνια στην αρχική τους συσκευασία και μην τα αποσφραγίζεις μέχρι να χρησιμοποιηθούν.Αν αφαιρέσεις κάποιο μελάνι από τον εκτυπωτή για οποιοδήποτε λόγο, προσπαθήστε να το αντικαταστήσεις και πάλι το συντομότερο δυνατό. Έξω από τον εκτυπωτή το cartridge είναι απροστάτευτο και χάνει τις ιδιότητές του, οδηγώντας σε μείωση της ποιότητας εκτύπωσης.Ειδικά μελάνια για ειδικές χρήσειςΌπως προαναφέραμε τα βασικά μελάνια που χρησιμοποιούντα σε καθημερινή χρήση είναι τέσσερα. Εκτός όμως από αυτά, υπάρχουν και ειδικά μελάνια, τα οποία απευθύνονται σε συγκεκριμένες αγορές και χρήσεις.Φωτογραφικό μαύρο. Τι είναι;Τα πιο συνηθισμένα ειδικά μελάνια είναι τα φωτογραφικά. Έτσι, σε εκτυπωτές που εκτυπώνουν και φωτογραφίες σε ειδικά χαρτιά συναντάται συνήθως άλλο ένα μαύρο cartridge το οποίο αναφέρεται ως φωτογραφικό μαύρο. Το απλό μαύρο μελάνι χρησιμοποιείται μόνο στο κείμενο και το φωτογραφικό στις εκτυπώσεις φωτογραφιών. Η σύνθεσή του είναι διαφορετική από το κανονικό μαύρο προκειμένου να παράγει πιο «ζωντανές» εκτυπώσεις σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χρώματα.Ο πιο απλός τρόπος να διακρίνεις εάν ο εκτυπωτής σου χρησιμοποιεί φωτογραφικό μαύρο είναι να δεις πόσα cartridges δέχεται. Εάν δέχεται 5, τότε το πέμπτο είναι το φωτογραφικό μαύρο. Τέλος, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις φωτογραφικό μαύρο στη θέση του απλού, ούτε το αντίστροφο, ενώ κάθε κατασκευαστής εκτυπωτή έχει τον δικό του τρόπο συμβολισμού των φωτογραφικών μελανιών.Δοκίμια και γραφικές τέχνεςΣε εκτυπωτές μεγάλου format που χρησιμοποιούνται στις γραφικές τέχνες, το ζητούμενο είναι η τέλεια απόδοση των χρωμάτων. Έτσι, χρησιμοποιούνται κι άλλα πρόσθετα μελάνια, προκειμένου να μπορούν να παράξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος χρωμάτων. Το πρότυπο είναι η χρωματική γκάμα της Pantone και υπάρχουν εκτυπωτές που επιτυγχάνουν έως και το 99% των χρωμάτων.Ο αριθμός των μελανιών που χρησιμοποιούνται στις συγκεκριμένες χρήσεις, κυμαίνεται από έξι μέχρι και εννέα. Τα μελάνια αυτά έρχονται σε διάφορες αποχρώσεις, όπως γκρίζο, γαλάζιο, ή ανοιχτό ματζέντα.Επιπλέον, κάποιες εταιρείες διαθέτουν στη γκάμα τους πολύ ειδικά μελάνια και αποχρώσεις (με μεταλλική ή φωσφορίζουσα απόχρωση) για εκτυπώσεις διαφημιστικών φυλλαδίων, επαγγελματικών καρτών κ.λπ. Τα μελάνια αυτά απαιτούν και ειδικούς εκτυπωτές.Αυτό το ήξερες;
  • Το μέγεθος των σταγονιδίων που εκτυπώνουν τα ακροφύσια των εκτυπωτών inkjet είναι τόσο μικρές που ένα κουταλάκι του γλυκού χωράει 1 δισεκατομμύριο τέτοιες σταγόνες.
  • Ένα εκτυπωμένο τετραγωνικό μέτρο περιέχει 20 δισεκατομμύρια σταγονίδια μελάνης.
  • Εάν μια κεφαλή εκτυπωτή inkjet λειτουργούσε αδιάλειπτα για ένα έτος, θα είχε εκτοξεύσει 8 τόνους μελάνης
  • Ένα ακροφύσιο κεφαλής εκτύπωσης, εκτοξεύει περίπου 360.000 σταγονίδια το λεπτό.
  • Όλα τα μέρη των inkjet cartridges μπορούν να ανακυκλωθούν. Τα cartridges πωλούνται επίσημα ως remanufactured ή refurbished. Στην αγορά θα τα συναντήσεις ως ανακατασκευασμένα.