What's new. Παιδί.
Τι κοινό έχουν οι δημιουργίες του Leonardo Da Vinci με το STEAM;  Ετοιμάσου να γνωρίσεις τις αρχές της ρομποτικής!
share mail icon share facebook icon share twitter icon share google plus icon
< Τι κοινό έχουν οι δημιουργίες του Leonardo Da Vinci με το STEAM;  Ετοιμάσου να γνωρίσεις τις αρχές της ρομποτικής!
> Τι κοινό έχουν οι δημιουργίες του Leonardo Da Vinci με το STEAM;  Ετοιμάσου να γνωρίσεις τις αρχές της ρομποτικής!
17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Τι κοινό έχουν οι δημιουργίες του Leonardo Da Vinci με το STEAM; Ετοιμάσου να γνωρίσεις τις αρχές της ρομποτικής!

STEAM ένας όρος που μπήκε πολύ πρόσφατα στην ζωή μας και θελήσαμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα μέσα απο τα παιχνίδια. Σίγουρα όμως ξέρουμε αρκετά γι’αυτό; Μια απο τις εταιρίες που ασχολείται με την τάση-φαινόμενο είναι και η blast.

Η blast (build and learn art • science • technology), ειναι το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό concept που προσφέρει μια συνολική εμπειρία γνώσης, δημιουργίας και παιχνιδιού. Ιδρυτής της είναι ο Βασίλης Χρυσανθακόπουλος, διεθνώς αναγνωρισμένος σχεδιαστής καθώς και μέλος της ομάδας που εξελίσσει τη ρομποτική πλατφόρμα LEGO® MINDSTORMS®. Η ομάδα της blast λοιπόν μας εξηγεί τι σχέση έχει το STEAM με τον Leonardo Da Vinci! 

Πέρα από αυτό όμως τα Public σας έχουν και ένα ευχάριστο νέο! Η blast ξεκινάει τα πρώτα σεμινάρια ρομποτικής στο Public Αμαρουσίου τον Σεπτέμβριο!!

Τι είναι όμως το STEAM;

Science Technology Engineering Art Mathematics, δηλαδή Επιστήμη Τεχνολογία Μηχανική Τέχνη Μαθηματικά. Τα παραπάνω δεν αποτελούν κεφάλαια μιας ύλης, αλλά εργαλεία που χρησιμοποιούνται συνδυαστικά για την επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος. Το STEAM είναι μια εκπαιδευτική φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία το παιδί μαθαίνει να αναλύει και να συνθέτει πληροφορίες από διάφορους τομείς και επιστήμες προκειμένου να δώσει απαντήσεις ή να δημιουργήσει κάτι νέο. Έτσι, οι γνώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά παράγοντες της εξελικτικής του πορείας.

Τι σχέση έχει ο Leonardo da Vinci με το STEAM;

Ο Leonardo da Vinci έζησε τον 15ο αιώνα, όταν οι υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα και η τεχνολογία όπως την ξέρουμε σήμερα δεν υπήρχαν. Θεωρείται ο κορυφαίος πρεσβευτής της Αναγέννησης, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, την
ανατομία, τη μηχανική, τα μαθηματικά, την αστρονομία, τη μουσική, τη γεωλογία… με λίγα λόγια με όλο το φάσμα του STEAM! Στη ζωγραφική του χρησιμοποιούσε στοιχεία από τις επιστήμες και στις μηχανικές του κατασκευές χρησιμοποιούσε στοιχεία
τέχνης! Ποιο ήταν το επάγγελμά του; Επιστήμονας; Μηχανικός; Καλλιτέχνης; Μαθηματικός; …Όλα τα παραπάνω! Μπορούσε να σχεδιάσει ή να κατασκευάσει σχεδόν οτιδήποτε. Πώς; Συνδυάζοντας ταυτόχρονα γνώσεις από όλα τα γνωστικά πεδία. Αυτή είναι η ουσία και η μαγεία του STEAM!

Δες πώς θα λειτουργούσε σήμερα ο μηχανισμός του Leonardo Da Vinci με βάση τις αρχές του STEAM. 

Πώς εφαρμόζεται το STEAM στην πράξη;

Οι εφαρμογές είναι πολλές! Μπορεί να εφαρμοστεί σαν εκπαιδευτική μέθοδος, όταν μέσα στο μάθημα τα παιδιά συλλέγουν πληροφορίες από διάφορα γνωστικά πεδία, συνεργάζονται και προτείνουν ιδέες. Ο σκοπός δεν είναι τα παιδιά να μάθουν με στείρο τρόπο τι είναι η βαρύτητα για παράδειγμα, αλλά μέσα από δοκιμές να κατανοήσουν πώς λειτουργεί η βαρύτητα στην πράξη. Δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση, δεν υπάρχει ένας σωστός τρόπος, αλλά πολλοί διαφορετικοί τρόποι να αντιμετωπίσεις το ίδιο πρόβλημα. Αυτή ακριβώς είναι και η λογική των παιχνιδιών STEAM τα οποία συνδυάζουν όλα τα παραπάνω με τη χαρά του παιχνιδιού!

Ποια είναι τα οφέλη του STEAM σε σχέση με «παραδοσιακές» μεθόδους και παιχνίδια;

Η λογική του STEAM βασίζεται στην διαδικασία επίλυσης συγκεκριμένων προβλημάτων και όχι στην εκμάθηση γνώσεων. Επομένως, οι συνθήκες είναι πραγματικές, τα παιδιά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν καθημερινά και ρεαλιστικά, όχι θεωρητικά προβλήματα, με τον ίδιο τρόπο που θα τα αντιμετωπίσουν αργότερα στην επαγγελματική τους ζωή. Μαθαίνουν να αναζητούν πληροφορίες, να τις συνθέτουν και να εφαρμόζουν τα συμπεράσματά τους με δημιουργικό τρόπο. Ανακαλύπτουν, σχεδιάζουν και βελτιώνουν τις δημιουργίες τους. Χρησιμοποιούν περισσότερο τη φαντασία τους, κατανοούν καλύτερα την έννοια της επιστήμης,όπου δεν υπάρχει πάντα μόνο μια απάντηση. Γίνονται πιο ολοκληρωμένοι άνθρωποι, με σύνθετη, κριτική σκέψη και δημιουργικότητα… σαν τον Leonardo da Vinci!

STEM + A = STEAM …Το Α που αλλάζει τα δεδομένα

Το γράμμα Α και αντίστοιχα η Τέχνη ήρθε να προστεθεί στη φιλοσοφία του STEM πολύ γρήγορα, καθώς καμία δημιουργία και καμία προσωπικότητα δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς την τέχνη και το συναίσθημα. Η επιστήμη εμπνέεται από την τέχνη και αντίστροφα. Ποιος θα ήθελε ένα σπίτι που δεν προσφέρει ζεστασιά, ένα αυτοκίνητο που δεν προσφέρει οδηγική απόλαυση, ένα κακοσχεδιασμένο αισθητικά παιχνίδι; Η τέχνη ολοκληρώνει και να απογειώνει την εκπαιδευτική εμπειρία.

Βρείτε όλα τα παιχνίδια STEAM!

About Blast

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της blast αναπτύσσονται γύρω από τα γνωστικά πεδία του STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics). Στόχοι τους είναι η κατάκτηση γνώσεων και εμπειριών μέσα από πρακτικά παραδείγματα, η αξιοποίηση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών, η καλλιέργεια της ομαδικότητας, της επικοινωνίας, της κριτικής και μεθοδικής σκέψης, της φαντασίας, καθώς και η αντιμετώπιση προβλημάτων και η εύρεση λύσεων.

public-robots

Ετοιμάσου να γνωρίσεις τις αρχές της ρομποτικής στα Public Αμαρουσίου στις 30 Σεπτεμβρίου!

Βρες παιχνίδια STEAM κάτω απο 15 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Σχετικές ειδήσεις

    Copyright © 2019 Publicworld S.A.
    Public Blog