Timelapse: Τα πιο εντυπωσιακά video - μπορείς κι εσύ!

Περίληψη: Σίγουρα θα έχεις δει κάποιο timelapse video -- αν όχι, δες αυτό που έχουμε πιο...

Σίγουρα θα έχεις δει κάποιο timelapse video -- αν όχι, δες αυτό που έχουμε πιο κάτω. Τα περισσότερα (καλοτραβηγμένα) timelapse vids είναι άκρως εντυπωσιακά, εξ υποθέσεως. Η ιδέα του timelapse, δηλαδή του video που έχει "συντεθεί" από πολλές μεμονωμένες φωτογραφίες, τραβηγμένες σε βάθος χρόνου αρκετών λεπτών έως και αρκετών ωρών, δημιουργεί μια αίσθηση "ταξιδιού στο χρόνο". Μέσα σε λίγα λεπτά, όσο διαρκεί το βίντεο, βλέπεις να εκτυλίσσονται δρώμενα τα οποία, σε πραγματικό χρόνο, διαρκούν πολύ περισσότερο. Αν αυτό σου φαίνεται κάτι που το κάνουν μόνο επαγγελματίες φωτογράφοι ή εικονολήπτες, κάνεις λάθος! Μπορείς κι εσύ να φτιάξεις το δικό σου timelapse, με εξοπλισμό που ίσως ήδη έχεις!

Τι χρειάζεσαι

Για αρχή, χρειάζεσαι μια καλή φωτογραφική μηχανή, όπως η mirrorless Canon M3. Οι περισσότερες μηχανές, βέβαια, δεν έχουν timer ο οποίος να υποστηρίζει πολλαπλές λήψεις με απόσταση αρκετών δευτερολέπτων, αλλά μπορείς κάλλιστα να τις βγάζεις χειροκίνητα. Επίσης, για αρκετά μοντέλα υπάρχουν "remotes" τρίτων κατασκευαστών, τα οποία υποστηρίζουν τέτοια λειτουργία. Επίσης χρειάζεσαι τρίποδο. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, μιας και οι λήψεις θα πρέπει να είναι απολύτως ίδιες, κάτι που δεν γίνεται σε καμμία περίπτωση με το χέρι, ενώ, ακόμη και αν ακουμπήσεις τη μηχανή σε κάποιο σταθερό σημείο (π.χ. τραπέζι ή βράχο), ακόμη και η πιο μικρή κίνηση θα αλλάξει το "κάδρο".

Τι φωτογραφίες χρειάζονται

Το μέγεθος των φωτογραφιών θα πρέπει να είναι μικρό. Ακόμη κι αν η μηχανή σου έχει sensor 50 megapixels, μιλάμε για video οπότε, ακόμη και το full HD έχει ανάλυση 1920x1080, ήτοι 2 megapixels. Το aspect ratio, ο λόγος πλευρών δηλαδή, θα πρέπει να είναι 16:9, όπως συνηθίζεται στα video. Επίσης, δεν υπάρχει λόγος να αποθηκεύονται οι λήψεις σε μορφή RAW, οπότε επίλεξε JPEG μεσαίας συμπίεσης.

Τι ρυθμίσεις απαιτούνται

Οι ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής, θα πρέπει να "κλειδωθούν", ώστε όλες οι λήψεις να είναι όσο το δυνατόν πιο όμοιες. Αν αφήσεις τη μηχανή στο "αυτόματο", τότε σίγουρα θα αλλάξει κάτι μεταξύ λήψεων, κάνοντας το video να "τρεμοπαίζει". Πρέπει να δοκιμάσεις τις ρυθμίσεις σε "manual" mode, ώστε να καλύπτουν τις συνθήκες που αναμένεις να τραβήξεις. Ομοίως θα πρέπει να "κλειδώσεις" και το white balance, ώστε να μην αλλάζει η χροιά του φωτός μεταξύ λήψεων. Τέλος, η κάμερα θα πρέπει να μπει και σε χειροκίνητη εστίαση, για να μην αλλάζει το σημείο της εστίασης μεταξύ λήψεων. Γενικά, καθώς αλλάζουν οι λεπτομέρειες του θέματος που θα βγάλεις με την πάροδο του χρόνου, η μηχανή θα πρέπει να "κλειδώσει", σε όλες τις παραμέτρους που μπορεί να αλλάξει αυτομάτως, διαφοροποιώντας τις λήψεις.

Πόσες φωτογραφίες χρειάζονται

Υπολογίζουμε πως κάθε δευτερόλεπτο του τελικού video απαιτεί 30 λήψεις, επομένως, αν θες το timelapse σου να διαρκέσει ένα λεπτό, δηλαδή 60 δευτερόλεπτα, θες 1800 λήψεις. Ναι, είναι πολλές, γι' αυτό και βοηθά πολύ κάποιο σύστημα αυτοματισμού. Προφανώς, θα ξεκινήσεις από κάτι μικρότερο, πχ 10-20 δευτερόλεπτα τελικής διάρκειας. Επίσης, η απόσταση μεταξύ των λήψεων εξαρτάται από τη φύση του θέματος. Θέματα με γρήγορη δράση, πχ κάποιος αυτοκινητόδρομος, θέλει μικρή απόσταση μεταξύ λήψεων, 1/8 έως 1/2 του δευτερολέπτου. Θέματα με μικρότερη δράση, πχ τοπία με σύννεφα ή θάλασσα, βολεύονται με 1-10 δευτερόλεπτα. Τέλος, αν θες να βγάλεις... τον ουρανό με τ' άστρα (κυριολεκτικά), τότε θες 10+ δευτερόλεπτα.

Πως κάνω τις φωτογραφίες video;

Για το "stitching", υπάρχουν αρκετά προγράμματα, τόσο δωρεάν όσο και όχι. Για παράδειγμα, το Picasa της Google έχει τη δυνατότητα δημιουργίας timelapse, ενώ, μεταξύ άλλων, υπάρχουν τα Chronolapse, Time Lapse Assembler, Time-Lapse Tool, LRTimelapse και PhotoLapse.

Timelapse με smartphone

Αν θες να πειραματιστείς με το timelapse, ή αν δεν έχεις κατάλληλη φωτογραφική μηχανή, τότε είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσεις και το smartphone. Σε αυτή την περίπτωση, το τρίποδο για smartphone είναι απολύτως απαραίτητο! Δες το Rollei Monkey Pod ή το SBS Selfie Stand. Βέβαια, εδώ τα πράγματα είναι πιο απλά από άποψης διαδικασίας, μιας και υπάρχουν πολλά apps που αναλαμβάνουν τις λεπτομέρειες των λήψεων. Δες, για παράδειγμα, τα Lapse It, Droid TimeLapse και Frame Lapse. Όλα τα apps έχουν επιλογές για όλες τις παραμέτρους που αναφέραμε προηγουμένως, δηλαδή για χρονική απόσταση μεταξύ των λήψεων, ρυθμίσεις για κλείστρο, διάφραγμα, zoom, αλλά και saturation, ενώ κάποια παρέχουν και άλλα εφέ, όπως vignetting και blur, και φίλτρα όπως noise reduction. Επίσης παρέχουν τη δυνατότητα επιλογής της ανάλυσης του τελικού video, και κάποια από αυτά δεν σώζουν καν τα μεμονωμένα καρέ, αλλά δημιουργούν κατ'ευθείαν το τελικό βίντεο.