Google doodle: Το web έγινε 30 χρονών!

Περίληψη: O Παγκόσμιος Ιστός, γνωστός ως «World Wide Web» (WWW), γίνεται σήμερα 30 χρονών και η Google...

O Παγκόσμιος Ιστός, γνωστός ως «World Wide Web» (WWW), γίνεται σήμερα 30 χρονών και η Google αφιερώνει το doodle της 12ης Μαρτίου στην επέτειο του Internet. 

Ο άνθρωπος που έβαλε τα... θεμέλια, το 1989, ήταν ο βρετανός Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, που ανέπτυξε το δικό του παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών CERN στην Ελβετία, για να βοηθήσει αρχικά τους συναδέλφους του στο CERN να μπορούν να κοινοποιούν πληροφορίες μεταξύ πολλαπλών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Αυτό αποτέλεσε το πρώτο βήμα για να δημιουργηθεί στη συνέχεια η γλώσσα HTML, η εφαρμογή HTTP και τελικά το WorldWideWeb.app, που αποτέλεσε το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης στον ιστό και επεξεργασίας σελίδων.

Ο Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι

Ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού δεν έχει διάθεση τόσο να γιορτάσει τα γενέθλια, όσο να... κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του δημιουργήματός του, για το οποίο ανησυχεί έντονα, όπως αναφέρει σε σχετική επετειακή ανακοίνωση-ανοικτή επιστολή του, καθώς και σε δηλώσεις του. 

«Αν παρατήσουμε την προσπάθεια να φτιάξουμε έναν καλύτερο Ιστό τώρα, τότε η αποτυχία δεν θα ανήκει στον Ιστό, αλλά σε μας. Είναι το ταξίδι μας από την ψηφιακή εφηβεία προς ένα πιο ώριμο, υπεύθυνο και περιεκτικό μέλλον», τονίζει μεταξύ άλλων στην επιστολή του.

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 2 δισσεκατομύρια ιστότοποι στο Internet, που είτε τους χρησιμοποιούμε για τα email, είτε για εργασίες, είτε απλώς για ψυχαγωγία και διασκέδαση.

Το σίγουρο είναι πάντως πως δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς τον Παγκόσμιο Ιστό!