Αφιερωμένος στον Γ. Σεφέρη ο 1ος Λογοτεχνικός Περίπατος

Περίληψη: Ο θεσμός που ξεκίνησαν τα Public σε συνεργασία με την Discover Greek Culture συγκέντρωσε το ενδιαφέρον...

Ο θεσμός που ξεκίνησαν τα Public σε συνεργασία με την Discover Greek Culture συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των βιβλιόφιλων. Το Σάββατο 21 Μαρτίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και τι καλύτερο μια τέτοια ηλιόλουστη μέρα από έναν περίπατο στα χνάρια του νομπελίστα ποιητή Γεωργίου Σεφέρη! Πολλοί ήταν εκείνοι που δήλωσαν συμμετοχή στον πρώτο αυτό Λογοτεχνικό Περίπατο και ανυπομονούσαν να ανακαλύψουν τα μυστικά για τη ζωή και το έργο του ποιητή μας! Λόγω του περιορισμένου αριθμού των θέσεων, λίγοι τυχεροί αναγνώστες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο σπίτι του ποιητή στην οδό Άγρας, το οποίο χτισμένο σε στυλ νησιώτικο, παραπέμπει στη θάλασσα που τόσο αγάπησε ο ποιητής από τα παιδικά του χρόνια. Στο σπίτι μας ξενάγησε η Άννα Λόντου, κόρη της γυναίκας του Σεφέρη, Μαρώς. Ένα σπίτι πανέμορφο, φορτωμένο με ιστορία και συναρπαστική θέα στην Ακρόπολη!Στη συνέχεια, αφού περάσαμε το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο, φτάσαμε στο πατρικό σπίτι στη οδό Κυδαθηναίων όπου έζησε ο ποιητής πριν εγκατασταθεί στη Άγρας. Στο ισόγειο ζούσε ο Σεφέρης όταν ερχόταν στην Αθήνα με τον αδελφό του Άγγελο, στον πρώτο όροφο ο πατέρας και στον δεύτερο η αδελφή του Σεφέρη με τον άντρα της Κωνσταντίνο Τσάτσο.Αφού περάσαμε την εκκλησία Σωτήρα στην Πλάκα, όπου παντρεύτηκε και κηδεύτηκε ο ποιητής, καταλήξαμε στην οδό Βουλής 4, στον , αποκλειστικό εκδοτικό οίκο του ποιητή από το 1945. Εκεί μοιράστηκε μαζί μας τις αναμνήσεις της η κυρία Καρύδη, κόρη του ιδρυτή του ιστορικού οίκου.Ο περίπατος μας έκλεισε στο Public Συντάγματος όπου ο βιβλιογράφος του Σεφέρη, Δημήτρης Δασκαλόπουλος μοιράστηκε μαζί μας τα μυστικά της ζωής και του έργου του Σεφέρη κλείνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πρώτη μας λογοτεχνική διαδρομή! Δείτε το φωτογραφικό λεύκωμα του Πρώτου Λογοτεχνικού Περιπάτου των Public σε συνεργασία με την Discover Greek Culture.Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση. Photo credit: Spiros KatopodisΕνημερωθείτε για το πρόγραμμα των επόμενων Λογοτεχνικών Περιπάτων εδώ.  

12

Το σπίτι του ποιητή στην οδό Άγρας, χτισμένο σε στυλ νησιώτικο, παραπέμπει στη θάλασσα που τόσο αγάπησε ο ποιητής από τα παιδικά του χρόνια στη Σκάλα Βουρλών κοντά στη Σμύρνη, όπου έζησε μέχρι τα δεκατέσσερά του χρόνια.

 

13

Η κα Άννα Λόντου, κόρη της γυναίκας του Σεφέρη, Μαρώς, μας ξεναγεί στο εσωτερικό του σπιτιού.

15

                  966D106265 966D106257 966D106299

Χαρακτηριστικά σημεία από το καθιστικό στο σπίτι της Οδού Αγρας.

17

Ο υπέροχος κήπος και η σκάλα προς την ταράτσα.

18

Θέα του Λυκαβηττού από την ταράτσα του σπιτιού  

 

20

 

21

 Το γραφείο του Γιώργου Σεφέρη στο σπίτι της οδού Άγρας είναι  γεμάτο με αντικείμενα που δώρισαν στον ποιητή. Η κα Λόντου μας λέει πως σχεδόν ό,τι βρίσκεται μέσα στο σπίτι ανήκει στον Σεφέρη και είναι στη θέση όπου το άφησε ο ίδιος ο ποιητής.

23

 Η Μάρω, η κόρη της Άννα και ο ποιητής στην παραλία.

30 32 33

40

  Το σπίτι στη οδό Κυδαθηναίων όπου έζησε ο ποιητής πριν εγκατασταθεί στην Άγρας. Στο ισόγειο ζούσε ο Σεφέρης με τον αδελφό του Άγγελο όταν ερχόταν στην Αθήνα, στον πρώτο όροφο ο πατέρας του και στον δεύτερο η αδελφή του με τον άντρα της Κωνσταντίνο Τσάτσο.

41

Η Σωτήρα. Εκκλησία στην οποία παντρεύτηκε και κηδεύτηκε ο ποιητής.

42

Εκδοτικός οίκος Ίκαρος. Αποκλειστικός εκδοτικός οίκος του ποιητή από το 1945.

Η κυρία Καρύδη η οποία μας μίλησε.

43

Ο κος Δασκαλόπουλος, μελετητής του έργου του Σεφέρη, μας μιλά για τον ποιητή και το έργο του στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public.

44

45

  Φωτογραφία του Σεφέρη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος.