Το L.A. απέκτησε το δικό του app προειδοποίησης σεισμών

Περίληψη: Οι τίτλοι ειδήσεων για το πώς ένα smartphone ή μία εφαρμογή βοήθησε να σωθεί η...

Οι τίτλοι ειδήσεων για το πώς ένα smartphone ή μία εφαρμογή βοήθησε να σωθεί η ζωή κάποιου ή για το πόσο χρήσιμα είναι τα social media για την ενημέρωση και το συντονισμό του κόσμου σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Μέχρι σήμερα, όμως, υπάρχουν ελάχιστα κρατικά συστήματα που να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών για την προστασία των πολιτών – για παράδειγμα σε περιπτώσεις σεισμών. H Ιαπωνία και το Μεξικό είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν τέτοια συστήματα, ενώ πρόσφατα σε αυτή τη λίστα προστέθηκε και η πόλη του Los Angeles.

Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή ShakeAlertLA για Android και iOS, που έγινε διαθέσιμη για το κοινό στις 31 Δεκεμβρίου, είναι συνδεδεμένη με τους σεισμογράφους που αποτελούν το Δίκτυο Σεισμογράφων της California και μπορεί να ενημερώσει έγκαιρα τους πολίτες για σεισμούς έντασης μεγαλύτερων των 5 ρίχτερ.

Η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει να στέλνει ειδοποιήσεις με καθυστέρηση μόλις 1,88 δευτερολέπτων από την στιγμή εκκίνησης των δονήσεων, καθυστέρηση που ανάλογα με το επίκεντρο του σεισμού είναι αρκετά μικρή ώστε να προλάβει να αντιδράσει μέρος του πληθυσμού της περιοχής.

Επίσης, θετικό είναι το γεγονός ότι η εφαρμογή είναι ανοιχτού κώδικα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει άλλες χώρες, πόλεις ή κρατικούς οργανισμούς να αναπτύξουν τις δικές τους παρόμοιες εφαρμογές. Μακάρι να δούμε σύντομα και στην Ελλάδα κάποια αντίστοιχη υλοποίηση.