Το τραγούδι του Αχιλλέα: το βιβλίο-φαινόμενο του BookTok

Περίληψη: Μάθε τα πάντα για το βιβλίο Το τραγούδι του Αχιλλέα που έκλεψε καρδιές! Δες όλη την παρουσίαση του βιβλίου εδώ!

Το #BookTalk έχει φέρει τα πάνω-κάτω στο χώρο του βιβλίου. Αυτό το νέο trend του TikTok μας έχει χαρίσει πραγματικά αξιόλογες προτάσεις βιβλίων. Μία από αυτές είναι και το βιβλίο «Το τραγούδι του Αχιλλέα» της Madeline Miller. Η Αμερικανίδα συγγραφέας με αυτό το μυθιστόρημα απέσπασε το βραβείο Orange μυθιστορήματος, στην απονομή που πραγματοποιήθηκε στο Royal Festival Hall στο Λονδίνο.

Το εκπληκτικό αυτό βιβλίο είχε ήδη κυκλοφορήσει από το 2015 έχοντας κατακτήσει τις καρδιές του αναγνωστικού κοινού, και δικαίως τελευταία έχει γίνει viral και μέσα από το BookTalk. Τώρα κυκλοφορεί και στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Διόπτρα και μπορείς να το βρεις με ένα click στο public.gr.

«Το τραγούδι του Αχιλλέα» – Περίληψη

“Το τραγούδι του Αχιλλέα” είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο βασίζεται στο έπος του Ομήρου, την Ιλιάδα. Αφηγητής στην ιστορία είναι ο Πάτροκλος, ο οποίος ξεκινά αναλύοντας τη δική του ζωή. Τον ακολουθούμε από την παιδική του ηλικία, όπου απογοητεύει τον πατέρα του και εξορίζεται στην αυλή του βασιλιά της Φθίας. Εκεί θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη για την πορεία της ζωής του, γνωριμία του με τον Αχιλλέα. Τα δύο αγόρια θα γίνουν φίλοι και στέλνονται στην σπηλιά του θρυλικού δάσκαλου Χείρωνα. Εκεί η σχέση τους αναπτύσσεται περισσότερο, αποκτούν συναισθήματα ο ένας για τον άλλον και ορκίζονται ότι θα μείνουν για πάντα μαζί, όμως οι Μοίρες έχουν υφάνει το δικό τους σχέδιο. Κάπου εκεί, έρχεται το μήνυμα ότι ένας πρίγκιπας από την Τροία έκλεψε την Ελένη και τώρα πρέπει οι βασιλιάδες να πολεμήσουν. Ο ήρωας γνωρίζει ότι για να κατακτήσει την αθανασία το τίμημα θα είναι βαρύ, αλλά πιστεύει ότι ένα τραγούδι μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και τους θεούς. Ουσιαστικά, σχεδόν στο πρώτο μισό του βιβλίου αναλύεται η παιδική-εφηβική ηλικία των δύο ηρώων, και πως μεγάλωσαν και δέθηκαν μεταξύ τους. Το δεύτερο μισό του βιβλίου αναφέρεται στον Τρωικό πόλεμο.

Αυτό που πετυχαίνει η συγγραφέας σε αυτό το μυθιστόρημα, είναι να μας βάλει μέσα στις σκέψεις ενός αγοριού που αποκτά ερωτικά συναισθήματα για ένα άλλο αγόρι. Μέσα σε μία κοινωνία που βιώνει πόλεμο, μάχες, οι δύο άντρες ανέπτυξαν το πιο όμορφο και αγνό συναίσθημα, την αγάπη. Μέσα από την ανατροφή δύο αγοριών που προορίζονται για να πολεμήσουν και να αναδείξουν το μεγαλείο της ανδρείας τους, βλέπουμε πόσο τρυφερά φέρονται και πως φροντίζουν ο ένας τον άλλον. Ο Αχιλλέας το τελευταίο που ζήτησε ήταν να θαφτεί μαζί με τον Πάτροκλο. Μόνο έτσι θα αγαλλίαζαν πραγματικά οι ψυχές τους. Ο γιος του όμως δεν το δέχεται, για να μην αμαυρωθεί η μνήμη του πατέρα του. Ούτως ή άλλως δε γίνεται ο Άριστος των Αχαιών να αγαπήσει και να θαφτεί με έναν δούλο! Ορίστε και ένα απόσπασμα από το βιβλίο:

Ο δε Αχιλλέας ζούσε μεγάλες στιγμές. Ορμούσε ξένοιαστος στη μάχη με μια ελαφρότητα, πολεμώντας μ’ ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη. Δεν ήταν οι σκοτωμοί αυτό που του προξενούσε ευχαρίστηση – άλλωστε γρήγορα κατάλαβε ότι ένας στρατιώτης μόνος του δεν μπορούσε να παραβγεί μαζί του. Ούτε δύο, ούτε καν τρεις. Δεν αποκόμιζε απόλαυση από τόσο εύκολες σφαγές, κι απ’ όλους αυτούς που αντιμετώπισε, λιγότεροι από τους μισούς ήταν εκείνοι που τόλμησαν να του επιτεθούν πρώτοι…

«Το τραγούδι του Αχιλλέα» – Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

H Madeline Miller γεννήθηκε το 1978 στη Βοστώνη και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και τη Φιλαδέλφεια. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Brown με πτυχίο και μεταπτυχιακό στις κλασικές σπουδές. Μετά συνέχισε διδάσκοντας λατινικά και ελληνικά σε μαθητές γυμνασίου. Σπούδασε επίσης για ένα χρόνο στην Επιτροπή Κοινωνικής Σκέψης του Πανεπιστημίου του Σικάγο, στη Σχολή Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Yale, με ειδικότητα στην προσαρμογή και τη μεταφορά κλασικών μύθων στη σημερινή εποχή. Το "Τραγούδι του Αχιλλέα" ήταν το πρώτο της βιβλίο και της πήρε για να ολοκληρωθεί 10 χρόνια.

«Το τραγούδι του Αχιλλέα»  - Οι κριτικές όσων το διάβασαν

Αυτό το θαυμάσιο βιβλίο μόλις το διαβάσεις σου μένει αξέχαστο. Για να το διαβάσεις δεν είναι απαραίτητο να έχεις διαβάσει την Ιλιάδα. Η Madeline Miller πήρε την απόφαση να μας παρουσιάσει την ιστορία του Αχιλλέα και του Πάτροκλου από μία διαφορετική οπτική. Ο τρόπος  γραφής της είναι λυρικός και άκρως περιγραφικός, ακολουθώντας πιστά τον τρόπο γραφής του Ομήρου. Οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι, η πλοκή τρομερή και σε κρατά μέχρι την τελευταία σελίδα.

Η ιστορική βάση που έχει επιλέξει η συγγραφέας μας είναι λίγο πολύ γνώριμη, αλλά παρότι το έπος της Ιλιάδας έχει ειπωθεί με χιλιάδες τρόπους, η ματιά της Madeline είναι τελείως διαφορετική και εξακολουθεί να συναρπάζει τους αναγνώστες σε όλον τον κόσμο.

Είμαστε σίγουροι ότι αυτό το βιβλίο σου κίνησε το ενδιαφέρον. Αν ενδιαφέρεσαι να ανακαλύψεις και άλλα βιβλία που προτείνει το #BookTalk, μπορείς να μπεις εδώ. Καλή ανάγνωση!