Το top-5 των πιο επιτυχημένων αποτυχιών!

Περίληψη: "Λέγεται ότι η συγγραφή είναι μια υποτιμημένη τέχνη, καθώς δημιουργεί πολύχρωμες εικόνες στο μυαλό του...

"Λέγεται ότι η συγγραφή είναι μια υποτιμημένη τέχνη, καθώς δημιουργεί πολύχρωμες εικόνες στο μυαλό του αναγνώστη, χρησιμοποιώντας μόνο λέξεις από άσπρο και μαύρο. Νομίζω πως αυτή η πρόταση συνοψίζει τη μαγεία των βιβλίων και πως αυτή χάνεται στη μεγάλη οθόνη. Υποτίθεται πως η κινηματογραφική μεταφορά ενός μυθιστορήματος είναι μια σπουδαία υπόθεση για τον δημιουργό του. Μια καλή αφορμή για μια καθολική αναγνώριση της δουλειάς του. Αυτό έρχονται να αμφισβητήσουν οι παρακάτω 5 συγγραφείς, που κατά την άποψη τους, είδαν τα βιβλία τους να καταστρέφονται από την 7η τέχνη.

Η Λάμψη – Stephen King

Οι περισσότεροι από εμάς θα συμφωνήσουμε πως η ''Λάμψη'' ήταν μια από τις ταινίες σταθμός στη καριέρα του Kubrick. Οι περισσότεροι εκτός από τον Stephen King, ο οποίος υποστήριξε πως ενώ η ταινία του Kubrick ήταν εξαιρετική στιλιστικά, απέτυχε στο να πιάσει το αίσθημα του βιβλίου. Ένα από τα πράγματα που ήταν δυσαρεστημένος, ήταν η υποβάθμιση του Kubrick στο στοιχειωμένο ξενοδοχείο, κάνοντας έτσι τον πρωταγωνιστή Jack Torrance (Jack Nicholson) λιγότερο αρεστό. Επίσης έτσι αφαίρεσε την αλλαγή του από έναν αγχωμένο συγγραφέα σε έναν ψυχοπαθή. Ο King ήρθε να ξεκαθαρίσει πως ο Jack δεν ήταν τρελός, παρά μόνο όταν πήγε στο ξενοδοχείο, και ένιωσε πως ο ηθοποιός τον έκανε να φαίνεται έτσι. Τελικά το 1997 ο King μαζί με τον Mick Garris δημιούργησαν μια νέα ταινία για το ABC.

Το Κουρδιστό Πορτοκάλι – Anthony Burgess

Όχι μόνο δεν άρεσε η ταινία στον Anthony Burgers, συγγραφέα του ''Κουρδιστού πορτοκαλιού'', αλλά αργότερα μετάνιωσε ακόμα και που έγραψε το βιβλίο. "Το βιβλίο, από το οποίο έγινα γνωστός, είναι ένα βιβλίο που είμαι έτοιμος να αποκυρήξω." Γραμμένο σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα πριν, a jeu d' esprit (ένα παιχνίδι του μυαλού), το οποίο έγινε γνωστό ως υλικό για μια ταινία που δόξασε το σεξ και τη βία. Η ταινία διευκόλυνε τους αναγνώστες να παρεξηγήσουν το θέμα και με το τι είχε να κάνει. Και η παρεξήγηση αυτή θα με κυνηγάει μέχρι να πεθάνω. “Δεν θα έπρεπε να είχα γράψει αυτό το βιβλίο μόνο για τον κίνδυνο της παρερμηνείας".

Forrest Gump – Winston Groom

Μια ταινία που σάρωσε τα Oscar το 1994 κερδίζοντας ταινίες όπως το Pulp Fiction και το Shawshank Redemption. Παρόλα αυτά ο συγγραφέας του, Winston Groom, δεν ενθουσιάστηκε τόσο. Στη ταινία ο σκηνοθέτης, Robert Zemeckis, αφαίρεσε πολλά από τα σημεία κλειδιά από το σενάριο, όπως και τη σκληρή γλώσσα και κάποιες σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου. Ο Winston  Groom ξεκίνησε το σίκουελ (Gump and Co.) με τις παρακάτω λέξεις: " Μην αφήσετε ποτέ κανέναν, να κάνει ταινία την ιστορία της ζωής σας. Ακόμα και αν την κάνουν σωστά ή λάθος δεν θα έχει καμιά απολύτως σημασία.“ Μήνυσε τη παραγωγή για το 3% των κερδών που έγραφε στο συμβόλαιο του καθώς και για το γεγονός πως το όνομα του δεν αναφέρθηκε σε κανέναν από τους λόγους αποδοχής βραβείου που έκαναν μέλη από το καστ και την παραγωγή για τα 6 Academic Awards.

Mary Poppins – P.L. Travers

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα musical που έχουν γραφτεί. Ίσως όχι από τη συγγραφέα του P.L. Travers που σχεδόν μίσησε αυτό που έκανε η Disney στον χαρακτήρα της. Παρά το γεγονός πως πολλές αλλαγές στο σενάριο αγνοήθηκαν, η Travers ένιωσε το όραμα της να καταστρέφεται, όταν ο Walt Disney αρνήθηκε να βγάλει τα animation πριν τη κυκλοφορία της ταινίας, κάνοντας έτσι την αυστηρή πλευρά της Mary Poppins να  υποβαθμίζεται και έτσι η Travers αποκήρυξε τη μεταφορά αμέσως. Η διαθήκη της μάλιστα έλεγε ότι ποτέ δεν θα γίνει μεταφορά των έργων της σε ταινία από κανέναν Αμερικανό. Το κωμικό της υπόθεσης είναι πως η ιστορία του Walt Disney με την P.L. Travers έγιναν ταινία με τίτλο Saving Mr. Banks το 2013 με τους Tom Hanks και Emma Thompson.

Anne Rice – Συνέντευξη με έναν βρικόλακα

Αφού ολοκληρώθηκε το casting για τη ταινία, η Anne Rice είπε πως ο Tom Cruise ήταν ο πλέον ακατάλληλος για να παίζει τον ήρωα της βρικόλακα Lestat. Αναλυτικότερα είπε πως το cast ήταν τόσο πολύ περίεργο που της ήταν σχεδόν αδύνατο να φανταστεί πως θα μπορούσε όλο αυτό να δουλέψει και να βγάλει καλό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά, όταν είδε τη ταινία λάτρεψε την ερμηνεία του Tom Cruise, λέγοντας τα καλύτερα αλλά δεν άλλαξε γνώμη για τη ταινία Queen Of the Damned λέγοντας στους fans της μέσω Facebook να αποφύγουν να τη δουν. Καλή σας ανάγνωση!"

Αλεξάνδρα ΖιάκουΣύμβουλος Πωλήσεων ΒιβλίουPublic Νέας Ερυθραίας