Το παιχνίδι ξεκινάει: Βρες την τηλεόραση που σου ταιριάζει!

Περίληψη: Το Euro 2020 είναι σχεδόν προ των πυλών! Αυτός ο οδηγός θα σε βοηθήσει να επιλέξεις την κατάλληλη τηλεόραση για να το απολαύσεις όπως του αξίζει.

Το βράδυ της 11ης Ιουνίου 2021, στο στάδιο Olimpico της Ρώμης, θα ακουστεί το πρώτο σφύριγμα και θα ακολουθήσει είναι ένας ολόκληρος μήνας ποδοσφαιρικής μαγείας. Στο φετινό μεγάλο event του ποδοσφαίρου συμμετέχουν 24 ομάδες ενώ για πρώτη φορά οι αγώνες θα διεξαχθούν σε 11 διαφορετικές χώρες και όχι σε μία!

Για να το απολαύσουμε στον απόλυτο βαθμό, λοιπόν, χρειαζόμαστε την καλύτερη τηλεόραση. Αυτός ο οδηγός θα σε βοηθήσει να επιλέξεις την κατάλληλη!

Football modes για να νιώθεις όπως στο γήπεδο!

Για να χαρείς το ποδοσφαιρικό υπερθέαμα χρειάζεσαι και τηλεόραση υπερθέαμα, που πρέπει να εξοπλίζεται με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ξεκίνα από την ανάλυση. Όσο πιο υψηλή, τόσο το καλύτερο. Επίλεξε ένα μοντέλο από Full HD έως 8K ανάλυση, για να δεις κάθε ματς με ανεπανάληπτη ευκρίνεια. Φρόντισε επίσης να ενεργοποιήσεις το Sports Mode στην νέα σου τηλεόραση, έτσι ώστε να έχεις τα καλύτερα χρώματα, τη γρηγορότερη απόκριση και κορυφαίο ήχο κατά τη διάρκεια κάθε αγώνα. Αν θέλεις να μη περιμένεις την απόφαση του VAR για κάθε επίμαχη φάση, τότε διάλεξε μκια τηλεόραση με λειτουργία PVR. Για να μη χάσεις αγώνα στη φάση των ομίλων, εκμεταλλεύσου το Picture-in-Picture, για να δεις ταυτόχρονα αγώνες που παίζουν την ίδια ώρα. Κι αν θες να σχολιάζεις live, απόκτησε μια τηλεόραση με smart λειτουργικό και apps, για να τα έχεις όλα σε ένα!

Υψηλή ανάλυση για να βλέπεις κάθε φάση καλύτερα!

Η ανάλυση της τηλεόρασης είναι ο Νο1 παράγοντας επιλογής. Η υψηλή ανάλυση μεταφράζεται σε πιο ρεαλιστική εικόνα των αγώνων στο σαλόνι σου. Η χαμηλότερη ανάλυση, που είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ποδοσφαιρόφιλου σήμερα, είναι Full HD. Παρόλα αυτά οι 4K τηλεοράσεις είναι πιο προσιτές από ποτέ. Άρα αξίζει να επενδύσεις σε ένα μοντέλο με ανάλυση 4K UHD με ανάλυση 3840×2160. Για την απόλυτη εμπειρία ποδοσφαίρου μπορείς να κάνεις το «άλμα» στις 8K τηλεοράσεις.

Ενεργοποίησε το Sports Mode!

Στο χειριστήριο της νέας σου τηλεόρασης, ή στις ρυθμίσεις, θα δεις πως υπάρχει μια λειτουργία που ονομάζεται Sports Mode ή Football Mode, ειδικά φτιαγμένη για τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Επιλέγοντας Football Mode: On η τηλεόρασή σου επεξεργάζεται την εικόνα για να την κάνει πιο ομαλή. Σε σπορ με ταχύτατη κίνηση και γρήγορες εναλλαγές η λειτουργία αυτή θα βοηθήσει στην παρακολούθηση. Επιπλέον το Sports Mode ανεβάζει τα επίπεδα αντίθεσης, φωτεινότητας και κάνει τα χρώματα πιο έντονα. Σημαντική συμβουλή: Μόλις τελειώσει ο αγώνας και θέλεις να παρακολουθήσεις κάτι άλλο, μη ξεχάσεις να απενεργοποιήσεις το Football Mode, το οποίο δεν δείχνει το ίδιο εντυπωσιακό σε ταινίες ή άλλα προγράμματα.

Το Timeshift είναι το δικό σου VAR!

Αναζητώντας την τηλεόραση στην οποία θα απολαύσεις τους αγώνες του Euro 2020 θα δεις ότι στα χαρακτηριστικά κάποιων μοντέλων υπάρχει κάτι που ονομάζεται Timeshift, μια λειτουργία που σίγουρα θες όταν βλέπεις ποδόσφαιρο. Με αυτό μπορείς να «παγώσεις» το ζωντανό πρόγραμμα ή ακόμα και να το γυρίσεις πίσω. Άρα εσύ και η παρέα σου δεν χρειάζεται να περιμένετε τον διαιτητή να πάει στην οθόνη του VAR για να αποφασίσει. Πηγαίνοντας τη φάση πίσω και παγώνοντας το καρέ ακριβώς την επίμαχη στιγμή θα ξέρετε αν το τάκλιν μέσα στην περιοχή ήταν πέναλτι ή όχι. Μια επίσης χρήσιμη λειτουργία του Timeshift είναι πως μπορείς να πατήσεις pause στο live πρόγραμμα έτσι ώστε να κάνεις κάτι άλλο αν χρειαστεί, και μόλις γυρίσεις να συνεχίσεις να παρακολουθείς τον αγώνα από το ίδιο δευτερόλεπτο. Οι τηλεοράσεις με Timeshift συνοδεύονται συνήθως με τη λειτουργία PVR. Μέσω αυτού του χαρακτηριστικού μπορείς να καταγράψεις έναν αγώνα σε εξωτερικό μέσο, για να τον παρακολουθήσεις αργότερα.

Picture-in-Picture για να μη χάσεις αγώνα!

Η φάση των ομίλων του φετινού πρωταθλήματις θα είναι πιο ενδιαφέρουσα από ποτέ. Η συμμετοχή 24 ομάδων στα τελικά του τουρνουά σημαίνει ότι οι αγώνες είναι περισσότεροι από ποτέ. Αυτό σημαίνει πως μέχρι να φτάσουμε στα νοκ άουτ στάδια του θεσμού, πολλοί αγώνες μπορεί να συμπέσουν χρονικά. Τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Επιλέγεις τηλεόραση που υποστηρίζει Picture-in-Picture. Η λειτουργία αυτή σου επιτρέπει να βλέπεις στην οθόνη της τηλεόρασης δύο διαφορετικά προγράμματα. Βάλε τους δύο αγώνες που γίνονται παράλληλα να παίζουν ταυτόχρονα με το Picture-in-Picture και δεν θα χάσεις κανένα highlight.

Smart λειτουργικό για smart οπαδούς!

Οι περισσότερες τηλεοράσεις σήμερα είναι «έξυπνες». Το smart λειτουργικό στην τηλεόρασή σου δεν είναι μόνο για εφαρμογές streaming, όπως το Netflix και το YouTube. Μέσα από την τηλεόρασή σου μπορείς -την ώρα που παίζεται ο αγώνας- να χρησιμοποιήσεις τα social media, για παράδειγμα, και να σχολιάσεις τη δράση ή να δεις τι έχουν γράψει για τον αγώνα οι προσωπικότητες που ακολουθείς. Μπορείς επίσης να τσεκάρεις την εξέλιξη και τα στατιστικά άλλων αγώνων ή ακόμα και του αγώνα που παρακολουθείς.

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο μέγεθος τηλεόρασης;

Ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να σκεφτείς πριν επιλέξεις τηλεόραση είναι το μέγεθος. Αυτό μετριέται σε ίντσες και σήμερα υπάρχουν τηλεοράσεις από 24 ίντσες έως και 88! Ακόμα κι αν έχεις χώρο για τη μεγαλύτερη, δεν γίνεται να επιλέξεις μόνο με βάση αυτό το κριτήριο. Πρέπει να λάβεις υπόψη σου την απόσταση μεταξύ καναπέ και τηλεόρασης, καθώς επίσης και την ανάλυση. Για μια τηλεόραση 4K, που είναι και η συνηθέστερη ανάλυση σήμερα, επίλεξε ένα μοντέλο 49-55ʺ ίντσες, αν κάθεσαι περίπου ένα μέτρο μακριά από αυτή. Αν κάθεσαι πιο κοντά (80-90cm), τότε πήγαινε σε μοντέλο 43ʺ. Σε αποστάσεις 1,2-1,5 μέτρα ταιριάζει μια 4K τηλεόραση με διαγώνιο 65-75ʺ ενώ αν η απόστασή σου από την οθόνη ξεπερνά το ενάμιση μέτρο τότε μπορείς να επιλέξεις ακόμα μεγαλύτερο μοντέλο. Ένας εύκολος τρόπος για να υπολογίσεις τη σωστή απόσταση είναι να πολλαπλασιάσεις το ύψος της οθόνης επί 1,5. Το αποτέλεσμα είναι η ιδανική απόσταση.

Ποια εταιρία είναι καλύτερη;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Υπάρχουν τόσες εξαιρετικές επιλογές, που θα αφήσουμε την τελική απόφαση σε εσένα! Ας δούμε όμως μερικές από τις κορυφαίες προτάσεις και τα χαρακτηριστικά που αξίζει να προσέξεις.

Samsung: Στη γκάμα της Samsung ξεχωρίζουν οι Premium UHD και Quantum Dot τηλεοράσεις για την εξαιρετική τους εικόνα. Στις Samsung smart TVs θα βρεις επίσης τη λειτουργία Goal+, η οποία σου παρέχει αναλυτικά στατιστικά του αγώνα στην τηλεόρασή σου.

LG: Οι προτάσεις της LG θα σε κερδίσουν με τους γρήγορους επεξεργαστές τους και τα χαρακτηριστικά του WebOS. Ένα από τα αγαπημένα σου features θα γίνει το Magic Zoom, το οποίο σου επιτρέπει να κάνεις zoom σε όποιο σημείο της οθόνης σε ενδιαφέρει.

Sony: Θέλεις το εξυπνότερο λειτουργικό; Τότε επιλέγεις Sony με Android TV! Οι τηλεοράσεις της Sony με Android έρχονται με την content bar και το action menu, για να μπορείς να έχεις πρόσβαση στα αγαπημένα σου social apps όσο βλέπεις ποδόσφαιρο.

High-end τεχνολογίες που πρέπει να γνωρίζεις!

Ψάχνοντας για τηλεόραση θα πέσεις επάνω σε πολλές «άγνωστες» λέξεις. Ας εξηγήσουμε τις βασικότερους όρους, λοιπόν, που έχουν να κάνουν με τις τεχνολογίες των οθονών.

OLED: Οι τηλεοράσεις με OLED πάνελ έχουν μια σειρά από μοναδικά πλεονεκτήματα. Κάθε πίξελ μιας OLED οθόνης φωτίζεται ανεξάρτητα και άρα μπορεί να σβήσει τελείως. Έτσι οι OLED τηλεοράσεις προσφέρουν τέλειο μαύρο, ασυναγώνιστη αντίθεση και κορυφαία απόδοση HDR.

QLED: Αυτό το όνομα συνοδεύεις τις τηλεοράσεις με Quantum Dot τεχνολογία. Η τεχνολογία αυτή εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό χρώμα σε μια τηλεόραση LED, καθώς ο φωτισμός περνάει από ένα φίλτρο με νανοκρυστάλλους. Το φίλτρο αυτό μπορεί να αναπαράγει τα τρία βασικά χρώματα (κόκκινο πράσινο, μπλε) με απόλυτη ακρίβεια, προσφέροντας έτσι ακριβέστερη χρωματική απόδοση.

Full Array Local Dimming: Το FALD είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε LED τηλεοράσεις, για να βελτιώσει την απεικόνιση HDR. Αντί για έναν ενιαίο οπίσθιο φωτισμό, αυτός χωρίζεται σε ζώνες, οι οποίες μπορούν να έχουν διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας. Όσο πιο πολλές ζώνες τόσο πιο εντυπωσιακό το τελικό αποτέλεσμα.

Τώρα, που ξέρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να επιλέξεις το μοντέλο που σου ταιριάζει, μπες στο public.gr για να αποκτήσεις το καλύτερο!