Περίληψη: Μέχρι σήμερα ήξερες για LED, QLED και OLED. Τι είναι όμως οι Mini-LED οθόνες, που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην αγορά;
10 Ιουνίου , 2020 • 2 MINS READ
10 Ιουνίου , 2020 • 2 MINS READ
Περίληψη: Μέχρι σήμερα ήξερες για LED, QLED και OLED. Τι είναι όμως οι Mini-LED οθόνες, που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στην αγορά;
Ψάχνοντας για καινούργια τηλεόραση θα δεις πως υπάρχουν πολλές διαφορετικές τεχνολογίες απεικόνισης από τις οποίες μπορείς να διαλέξεις. Η πρώτη και πιο διαδεδομένη είναι η κατηγορία των LED τηλεοράσεων ενώ στα πιο premium μοντέλα οι επιλογές σου χωρίζονται σε OLED και QLED. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις κινητές συσκευές, όπου οι premium συσκευές έχουν OLED πάνελ ενώ τα υπόλοιπα μοντέλα εξοπλίζονται με παραλλαγές της LED τεχνολογίας. Στην πραγματικότητα οι τύποι πάνελ είναι δύο αυτή τη στιγμή, τα OLED και τα LCD. Ό,τι δεν είναι OLED είναι μια παραλλαγή των LCD. Τι είναι, λοιπόν, η τεχνολογία Mini-LED, που έχει αρχίσει να εμφανίζεται στο προσκήνιο; Για να σε βγάλουμε από μελλοντικά... μπερδέματα, σου έχουμε όλες τις απαντήσεις.
Με απλά λόγια, οι Mini-LED οθόνες είναι μια ακόμα εξέλιξη των LCD οθονών. Οπότε, για να εξηγήσουμε αναλυτικά την καινοτομία των Mini-LED, θα πρέπει να εξηγήσουμε πρώτα πώς δουλεύουν γενικά τα LCD πάνελ. Το βασικό χαρακτηριστικό των LCD είναι πως απαιτούν εξωτερική πηγή φωτός για να απεικονίσουν το περιεχόμενο που προβάλλεται. Αυτό το φως προέρχεται συνήθως πίσω από το πάνελ υγρών κρυστάλλων ή από το πλάι. Το φως περνάει μέσα από ένα φίλτρο και διαχέεται για να καλύψει όλο τα πάνελ. Στις LED τηλεοράσεις ο φωτισμός αυτός προέρχεται από μικρές LED λάμπες. Οι QLED τηλεοράσεις της Samsung προσθέτουν ένα ακόμα βήμα στη διαδικασία, αφού το φως περνάει και από το φίλτρο με τα Quantum Dots, για να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια χρώματος.
Τα Mini-LED λοιπόν, είναι κι αυτά LED αλλά πολύ μικρότερα σε μέγεθος από τα κλασικά LED που χρησιμοποιούνται σε τηλεοράσεις και οθόνες σήμερα. Μια τηλεόραση μπορεί να έχει χιλιάδες Mini-LED στο πάνελ της ενώ στις καλύτερες LED τηλεοράσεις ο αριθμός μετριέται σε δεκάδες ή εκατοντάδες. Η μεγάλη αυτή αναβάθμιση φέρνει μαζί της πολλά πλεονεκτήματα. Αρχικά ο φωτισμός μπορεί να προσαρμοστεί σε πολλές περισσότερες ζώνες, προσφέροντας μεγαλύτερη αντίθεση και πιο δυναμικό φωτισμό για HDR περιεχόμενο. Επιπλέον η φωτεινότητα του πάνελ είναι μεγαλύτερη. Έτσι καταλήγει ένας θεατής να παίρνει μια καλύτερη συνολική απεικόνιση. Τα Mini-LED μπορούν να συνδυαστούν και με Quantum Dots για ακόμα καλύτερη ποιότητα εικόνας.
Παρόλα αυτά, οι τηλεοράσεις OLED εξακολουθούν να υπερτερούν σε κάποια σημεία. Τα OLED πάνελ λειτουργούν χωρίς ξεχωριστό φωτισμό, με το κάθε πίξελ να είναι αυτόφωτο. Άρα, όσο βελτιωμένα και να είναι τα Mini-LED πάνελ, δεν μπορούν να φτάσουν σε απόδοση HDR, αντίθεση και απεικόνιση μαύρου τα OLED πάνελ. Με τη μετάβαση σε Mini-LED τεχνολογία, όμως, κλείνει η διαφορά σε ποιότητα μεταξύ των δύο τύπων πάνελ. Επίσης το κόστος των Mini-LED οθονών και τηλεοράσεων θα συνεχίσει να είναι μικρότερο των OLED άρα οι Mini-LED επιλογές θα συνεχίσουν να είναι οικονομικότερες. Συνοψίζοντας, οι σημερινές LED τηλεοράσεις θα αποκτήσουν πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας, πλησιάζοντας τις OLED, χάρη στη χρήση Mini-LED τεχνολογίας για το φωτισμό, χωρίς να γίνουν ακριβότερες από τις OLED.
Κλείνοντας, δε γίνεται να μην αναφερθούμε και στην τεχνολογία Micro-LED. Η τεχνολογία αυτή είναι η πιο υποσχόμενη σήμερα, συνδυάζοντας τα πλεονεκτήματα των LED (μακροβιότητα) και των OLED (αυτόφωτο LED) σε ένα. Οι Micro-LED οθόνες μοιάζουν να είναι το μέλλον, αλλά, δεν είναι ακόμα έτοιμες να πρωταγωνιστήσουν. Οι Mini-LED όμως είναι σχεδόν εδώ και θα βελτιώσουν πολύ την εικόνα σε τηλεοράσεις, laptop, tablet και smartphone που θα κυκλοφορήσουν μελλοντικά!