Two-Factor Authentication: όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις

Περίληψη: Σε μια εποχή που όλοι μας έχουμε δεκάδες λογαριασμούς online και που διαβάζουμε συνέχεια ειδήσεις...

Σε μια εποχή που όλοι μας έχουμε δεκάδες λογαριασμούς online και που διαβάζουμε συνέχεια ειδήσεις για μαζικές παραβιάσεις βάσεων με δεδομένα χρηστών, η απλή χρήση ενός κωδικού -όσο τυχαίος και πολύπλοκος να είναι αυτός- δεν είναι ποτέ αρκετή.

Γι’ αυτό τον λόγο οι περισσότερες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων το Gmail, το Hotmail, το Facebook, το Instagram και ούτω καθεξής, χρησιμοποιούν μηχανισμό επαλήθευσης δύο βημάτων (Τwo-Factor Authentication ή 2FA), ώστε να προσφέρουν στους χρήστες τους μία ακόμα δικλείδα ασφαλείας.

Ο τρόπος που λειτουργεί το 2FA είναι μέσω της παροχής κωδικών TOTP (Time-based One-Time Passwords), που ισχύουν για μία φορά, είναι ενεργοί για περιορισμένο χρονικό διάστημα και συνήθως αποστέλλονται στο κινητό του χρήστη, απαιτώντας πρόσθετη επαλήθευση όταν κάποιος προσπαθήσει να μπει στο λογαριασμό από άγνωστη τοποθεσία και προσπαθήσει να αλλάξει κωδικούς ή ζητήσει επαλήθευση κωδικού που έχει ξεχάσει.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν έχουν εκτεθεί τα στοιχεία εισόδου σου σε μία υπηρεσία , ο «εισβολέας» δεν θα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό σου, καθώς θα τον εμποδίζει ο πρόσθετος κωδικός του 2FA.

Αν και, όπως γράψαμε στην εισαγωγή, οι περισσότερες μεγάλες υπηρεσίες υποστηρίζουν ήδη το 2FA – το οποίο θα πρέπει να ενεργοποιήσεις μόνος σου μέσα από τις ρυθμίσεις ασφαλείας της εκάστοτε υπηρεσίας, αν δεν το έχεις κάνει ήδη – εντούτοις υπάρχουν και mobile εφαρμογές που μπορούν να προσφέρουν αντίστοιχη λειτουργικότητα όπως η Authy, η Duo και η Google Authenticator.

Μη χάνεις καιρό, λοιπόν! Ξεκίνα να χρησιμοποιείς το 2FA και θα μπορείς να είσαι πιο σίγουρος για την ασφάλεια των λογαριασμών σου.