Βάλε το Android 8 Oreo στο κινητό σου... σήμερα!

Περίληψη: Η νέα έκδοση του Android, του λειτουργικού συστήματος που βρίσκεται στα περισσότερα smartphones στον πλανήτη...

Η νέα έκδοση του Android, του λειτουργικού συστήματος που βρίσκεται στα περισσότερα smartphones στον πλανήτη και, πιθανότατα, και στο δικό σου -- εκτός κι αν έχεις iPhone, κυκλοφορεί από τα τέλη Αυγούστου επισήμως. Αν έχεις μείνει σε παλαιότερη έκδοση, καλό θα είναι, σιγά σιγά, να αρχίσεις να σκέφτεσαι για την αναβάθμιση.

Πρώτα τα Google

Όπως συμβαίνει πάντα, τα πρώτα smartphones που θα πάρουν την αναβάθμιση, είναι αυτά που βγάζει η ίδια η Google, δηλαδή τα Pixel και τα Nexus. Συγκεκριμένα, τα μοντέλα που θα πάρουν πρώτα το update είναι τα: • Pixel • Pixel C • Pixel XL • Nexus 6P • Nexus 5X

Κινητά εκτός Google

Δυστυχώς, όλες οι άλλες εταιρίες αποφασίζουν μόνες τους πότε (και αν) θα βγάλουν update για τα μοντέλα τους, ποια θα είναι αυτά αλλά και πότε θα γίνει για το καθένα. Σα να μην έφτανε αυτό, αν έχεις κινητό "κλειδωμένο" σε κάποια εταιρία κινητής (Cosmote, Vodafon, Wind), τότε δεν αρκεί απλά ο κατασκευαστής να βγάλει αναβάθμιση· θα πρέπει και η εταιρία κινητής να πάρει αυτή την αναβάθμιση και, αφού κάνει τις δικές της αλλαγές, να κυκλοφορήσει το update. Επομένως, αν είσαι σε αυτή την κατηγορία, όπως (υποθέτουμε) ο περισσότερος κόσμος, επικοινώνησε με τον κατασκευαστή ή/και την εταιρία κινητής, ώστε να μάθεις λεπτομέρειες.

Ασύρματη εγκατάσταση

Εφ' όσον έχεις συσκευή που υποστηρίζεται, έχεις δύο επιλογές για την εγκατάσταση. Η πρώτη είναι απλά να περιμένεις να σου έρθει η αυτόματη ειδοποίηση για το update και, έπειτα, να ακολουθήσεις τις οδηγίες επί της οθόνης. Η δεύτερη επιλογή είναι να ανοίξεις τις ρυθμίσεις του Android, να πας στο "About phone", να πατήσεις το "System updates" και να κάνεις check for updates. Κατά πάσαν πιθανότητα, το update θα είναι διαθέσιμο και θα αρχίσει να κατεβαίνει αμέσως. Μόλις τελειώσει, θα σου ζητηθεί να επανεκκινήσεις το κινητό, για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση. Έχε υπ' όψιν πως η Google κυκλοφορεί τα updates σταδιακά, ώστε να έχει χρόνο να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα. Οπότε, αν δεν δεις το update αμέσως, ξανακοίταξε μερικές ώρες ή μέρες αργότερα.

Εγκατάσταση... με το ζόρι

Αν θες οπωσδήποτε το Android 8 τώρα, υπάρχουν και άλλοι τρόποι. Για παράδειγμα, μπορείς να μπεις στο Android Beta Program και να πάρεις την τελευταία έκδοση από εκεί. Εναλλακτικά, μπορείς να πας στο site της Google και να κατεβάσεις το system image για το δικό σου μοντέλο. Εκεί θα βρεις και αναλυτικές οδηγίες για την εγκατάσταση. Αν και η διαδικασία είναι επίπονη και θέλει υπομονή, στο τέλος θα ανταμειφθείς με ένα smartphone, σαν να το πήρες εργοστασιακά με Android 8. Προφανώς, θα πρέπει να κάνεις και backup όλα σου τα δεδομένα, γιατί η εγκατάσταση του image θα σβήσει τα πάντα.Σίγουρα το νέο Android 8 αξίζει τα "λεφτά" του· έχει πολλά νέα χαρακτηριστικά και πολλές βελτιώσεις. Η Google έχει κάνει καλή δουλειά και σε αυτή την έκδοση. Ελπίζουμε να το δούμε και σε άλλες συσκευές, σύντομα!