Βγάλε αριστουργηματικές φωτογραφίες με HDR!

Περίληψη: Θέλεις να μάθεις πως θα βγάζεις φωτογραφίες HDR, όπως οι επαγγελματίες; Συνέχισε να διαβάζεις! Για...

Θέλεις να μάθεις πως θα βγάζεις φωτογραφίες HDR, όπως οι επαγγελματίες; Συνέχισε να διαβάζεις! Για αρχή, ας πούμε δυο λόγια για το τι είναι αυτό το “HDR”. Πριν από αυτό, όμως, ας σταθούμε λίγο στο πιο συχνό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι, όταν βγάζουν φωτογραφίες. Φαντάσου την – πολύ συχνή – περίπτωση που θέλεις να βγάλεις μια φωτογραφία του αγαπημένου ή της αγαπημένης σου, με φόντο το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα στο νησί που κάνετε διακοπές. Η προφανής κίνηση θα είναι να “στήσεις” το πρόσωπο αυτό με πλάτη στον ήλιο που δύει και να βγάλεις τη φωτογραφία. Το αποτέλεσμα, όμως, θα είναι είτε η μηχανή να εστιάσει στο φόντο, οπότε το πρόσωπο να βγει υπερβολικά σκοτεινό, είτε να εστιάσει στο πρόσωπο (προσκήνιο), οπότε όλο το φόντο να βγει σχεδόν άσπρο. Αυτό γίνεται απλά διότι η διαφορά φωτεινότητας φόντου και προσώπου είναι υπερβολικά μεγάλη, και ξεφεύγει από το εύρος φωτεινότητας που μπορεί να καταγράψει ο αισθητήρας της κάμερας. Η προφανής λύση είναι να φωτογραφήσεις το “μοντέλο” με πρόσωπο προς τον ήλιο, αλλά έτσι χάνεις το καλύτερο μέρος της φωτογραφίας, δηλαδή το ηλιοβασίλεμα.

[gallery link="none" columns="2" size="full" ids="48513,48514"]

Εδώ έρχεται το HDR για να βοηθήσει. Τα αρχικά σημαίνουν “High Dynamic Range” ή “Υψηλό Δυναμικό Εύρος”, και έχουν να κάνουν με το εύρος φωτεινότητας που προαναφέραμε. Τι είναι; Απλά μια τεχνολογία επεξεργασίας, κατά την οποία η μηχανή παίρνει δύο, τρεις ή περισσότερες λήψεις, με διαφορετικές ρυθμίσεις, και τις συνδυάζει σε μία εικόνα. Ουσιαστικά, οι τρεις (ή περισσότερες) λήψεις αντιστοιχούν σε διαφορετικές περιοχές φωτεινότητας, και το πρόγραμμα – είτε μεμονωμένο πρόγραμμα επεξεργασίας για το PC ή ενσωματωμένο πρόγραμμα (“φίλτρο”) στην ίδια τη μηχανή – “διαλέγει” τις περιοχές της φωτογραφίας με την περισσότερη λεπτομέρεια, και τις αντιστοιχίζει στην ίδια περιοχή, όπου οι άλλες λήψεις είναι είτε πολύ σκοτεινές είτε πολύ φωτεινές. Το αποτέλεσμα είναι, πολλές φορές, καταπληκτικά απόκοσμο!

Πως γίνεται;

Αν μιλάμε για smartphone, τα περισσότερα σύγχρονα κινητά έχουν επιλογήHDRστις ρυθμίσεις της κάμερας και κάνουν σχετικά αξιοπρεπή δουλειά. Αυτό που γίνεται στο παρασκήνιο είναι πως, πάλι, η κάμερα παίρνει πολλαπλές λήψεις μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, και τις συνδυάζει αυτομάτως, χωρίς να χρειάζεται επιπλέον διαδικασίες. Βέβαια, το αποτέλεσμα δεν είναι σε καμμία περίπτωση τόσο καλό όσο με κανονική μηχανή, πόσο μάλλον με SLR.

Σε τέτοια περίπτωση, δηλαδή είτε κανονικής compact μηχανής είτε SLR, αυτό που χρειάζεται είναι τρίποδο! Για να δημιουργήσεις φωτογραφία HDR, χρειάζονται διαδοχικές λήψεις, οι οποίες όμως πρέπει να είναι πανομοιότυπες. Ακόμη και η ανεπαίσθητη κίνηση του χεριού ή του σώματος, είναι αρκετή για να κάνει τη σύνθεση των λήψεων σε HDR αδύνατη.

Έχοντας σταθεροποιήσει τη φωτογραφική μηχανή, πρέπει να επιλέξεις το mode προτεραιότητας κλείστρου (Aperture priority), που συνήθως μαρκάρεται ως “Av” στις επιλογές, ενώ η ευαισθησία του αισθητήρα θα πρέπει να είναι στα 100 ISO (ή και λιγότερο κατά περίπτωση). Έπειτα, πρέπει να πάρεις τρεις διαδοχικές λήψεις, μία με ρύθμιση έκθεσης (EV) στο μηδέν, μία στο -2 και άλλη μία στο +2. Κάποιες μηχανές παρέχουν τη δυνατότητα αυτόματης λήψης πολλαπλών καρέ, με ρυθμιζόμενο εύρος και βήμα. Συνήθως, τρεις λήψεις σε +/-2 είναι αρκετές για HDR, αλλά μπορείς να πειραματιστείς, ειδικά σε πιο “απαιτητικές” συνθήκες.

Έχοντας τις φωτογραφίες στο δίσκο, υπάρχουν πολλά προγράμματα που μπορούν να συνθέσουν εικόνες HDR, όπως το γνωστό και μη εξαιρετέο Photoshop, αλλά και πιο εξειδικευμένα, όπως το Photomatix Pro. Βέβαια, υπάρχουν και δωρεάν εργαλεία, όπως το GIMP, αλλά θα χρειαστεί να κάνεις τη σύνθεση των επιμέρους λήψεων χειροκίνητα.

Αν εξακολουθείς και αμφιβάλλεις για την αναγκαιότητα αυτής της τεχνικής, δες μερικά από τα δείγματα που έχουμε πιο κάτω, τράβηξε τις δικές σου λήψεις και πάρε μέρος στα Public Moments Awards, τον μεγαλύτερο θεσμό φωτογραφίας στην Ελλάδα. Οι φωτογραφίες που θα ανεβάσεις μπορεί να είναι τραβηγμένες από φωτογραφική μηχανή ή από το κινητό σου τηλέφωνο (όχι απαραίτητα HDR) και που ξέρεις; Μπορεί να κερδίσεις ένα από τα μεγάλα φωτογραφικά δώρα και έπαθλα. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ