Βγάλε την τέλεια selfie: tips, tricks και αξεσουάρ!

Περίληψη: Καλοκαίρι, παραλίες, διακοπές και εντυπωσιακά τοπία. Τα απαραίτητα "συστατικά" για μια καλή φωτογραφία είναι όλα...

Καλοκαίρι, παραλίες, διακοπές και εντυπωσιακά τοπία. Τα απαραίτητα "συστατικά" για μια καλή φωτογραφία είναι όλα διαθέσιμα. Ακόμη καλύτερα, προσθέτεις και τον εαυτό σου στο mix και έχεις μια καλή selfie! Κι όμως, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να ανεβάσεις μια απλά "καλή" selfie σε masterpiece! Συνέχισε να διαβάζεις, για να δεις πως θα πολλαπλασιάσεις τις "καρδούλες" στο instagram σε τριψήφια νούμερα!

Παραμόρφωση

Οι κάμερες των smartphones "υποφέρουν" από κάποια εγγενή προβλήματα. Οι σχεδιαστές των συσκευών αυτών έχουν πολύ περιορισμένο χώρο για να "στριμώξουν" τον αισθητήρα και τους φακούς, και η συνέπεια αυτών είναι το μικρό μέγεθος και των δύο. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να επηρρεάσει τις λήψεις, αλλά δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Οι φακοί σε μια "κάμερα" για smartphone είναι σχεδιασμένοι έτσι ώστε να βγάζουν τοπία, επομένως εμπίπτουν στην κατηγορία των "ευρυγώνιων". Αν, όμως, θες να βγάλεις μια selfie, αυτό σημαίνει πως το πρόσωπό σου θα βγει παραμορφωμένο, απλά λόγω... γεωμετρίας.

Απόσταση

Η πιο απλή λύση; Αύξησε την απόσταση μεταξύ φακού και θέματος. Αυτό, όταν βγάζεις selfie, έχει ένα όριο: το μήκος του χεριού σου. Αυτός είναι και ο λόγος που τα "σελφο-κόνταρα", γνωστά και ως selfie sticks, έχουν γίνει τόσο δημοφιλή. Θες να βγάλεις μια ολόσωμη selfie; Μήπως θες μια group shot, όπως αυτές που βγάζουν οι "celebrities" στα Όσκαρ; Τότε θες ή κάποιον άλλο να βγάλει τη φωτογραφία, ή ένα καλό selfie stick!

Φόντο

Μια άλλη συνέπεια των μικρών αισθητήρων και του μικρού διαφράγματος είναι η ευκρίνεια του φόντου. Αν και αυτό ακούγεται ως πλεονέκτημα, στην πραγματικότητα δεν είναι. Ίσως θα έχεις παρατηρήσει πως, σε πολλές επαγγελματικές φωτογραφίες πορτραίτων, το φόντο πίσω από το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που φωτογραφίζονται, είναι θολό. Αυτό δίνει έμφαση στα πρόσωπα και δεν αποσπά την προσοχή με άσχετα πράγματα. Αντίθετα, στις φωτογραφίες από smartphones (ή και φθηνές και μικρές φωτογραφικές μηχανές), το φαινόμενο του "photo-bombing" είναι, πλέον, διαβόητο: κάποιο αντικείμενο ή πρόσωπο στο φόντο μπορεί να "κλέψει την παράσταση" και να καταστρέψει μια -- κατά τα άλλα πολύ καλή -- selfie.

Software

Για την παραμόρφωση και το φόντο, δυστυχώς, δεν υπάρχουν "μαγικές" λύσεις. Κι όμως, υπάρχουν προσπάθειες για διόρθωση αυτών των μειονεκτημάτων, μέσω software. Η γνωστή από το Photoshop εταιρία Adobe έχει παρουσιάσει, εκτός από τα "συμβατικά" εργαλεία διόρθωσης φωτογραφιών, και το πειραματικό Sensei, έναν συνδυασμό υπαρχόντων εργαλείων επεξεργασίας εικόνας με τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να κάνει τη διόρθωση της παραμόρφωσης και του φόντου πιο απλά και πιο εύχρηστα, χωρίς να απαιτούνται λεπτομερείς διορθώσεις με το χέρι, που μπορεί να πάρουν ώρες.

Αξεσουάρ

Εκτός του selfie stick, για ακόμη πιο καλά αποτελέσματα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τρίποδο για να στήσεις και να σταθεροποιήσεις το smartphone σου σε κάποια σταθερή επιφάνεια σε μεγαλύτερη απόσταση. Επίσης, για να μην χρησιμοποιείς το timer του προγράμματος της κάμερας, μπορείς να πάρεις ένα Bluetooth remote control, ώστε να χειρίζεσαι τη λήψη από απόσταση. Σε συνδυασμό με ένα μικρό τρίποδο, έχεις τον ιδανικό συνδυασμό! Και μην ξεχνάς: το Public Moments, ο θεσμός του Public για τη φωτογραφία, έχει θέμα Αυγούστου το "ταξίδι". Ανέβασε κι εσύ την καλύτερη ή τις καλύτερες φωτογραφίες σου με θέμα "ταξίδι" και ψήφισε τις καλύτερες!