«Βιαστική περιπλάνηση»: Όταν η ποίηση αποκτά στοχαστική διάθεση

Περίληψη: Τι είναι ποίηση; Η απάντηση είναι μάλλον πολύπλοκη, γιατί η ποίηση μπορεί να είναι κάτι...

Τι είναι ποίηση; Η απάντηση είναι μάλλον πολύπλοκη, γιατί η ποίηση μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό για κάθε αναγνώστη. Στον πυρήνα της όμως βρίσκεται η ανάγκη για έκφραση που θα εγείρει συναισθήματα βαθύτερα από κάθε άλλη μορφή λογοτεχνίας. Από αυτή την ανάγκη πηγάζει μία νέα εικόνα της πραγματικότητας, πιο συμβολική, πιο ρυθμική, από αυτή που μας περιβάλλει.

Στην πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Βιαστική περιπλάνηση», ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου, με μία διάθεση στοχαστικής αναζήτησης, δίνει ένα δικό του νόημα στις μεγάλες αλήθειες της ύπαρξης και συνθέτει ένα κόσμο λίγο πιο ονειρικό. Μέσα από τον ισχυρό και στέρεα δομημένο λόγο του καταφέρνει να μεταφέρει στο χαρτί ένα ξεκάθαρα προσωπικό ύφος που οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι ενδοσκόπησης και πνευματικής διερεύνησης. Πάρε μία πρώτη γεύση από το τι κρύβεται στις σελίδες της συλλογής «Βιαστική περιπλάνηση» παρακάτω:

Τα 44 ποιήματα της συλλογής παρουσιάζουν την οπτική του Λεονάρδου Χατζηανδρέου γύρω από αρχέγονα συναισθήματα όπως η λύπη, η οδύνη, ο φόβος και η χαρά, ενταγμένα σε διαλεκτική προσέγγιση, με ειδικότερες αναφορές στους νόμους της εξέλιξης, τη σχετικότητα, τις έννοιες της ελευθερίας, της αγάπης, της βίας και της διάστασης της προσωπικότητας του ατόμου.

Η εμπειρία όμως είναι κάθε άλλο παρά παθητική. Οι στίχοι δεν εκθέτουν απλώς ένα βιωμένο γεγονός και τις σκέψεις του συγγραφέα, αλλά αναγκάζουν τον αναγνώστη να κατευθυνθεί σε ένα μονοπάτι εξερεύνησης των δικών του συναισθημάτων. Στη κορύφωσή της, η περιπλάνηση αυτή, ως άλλη αρχαία τραγωδία, οδηγεί στην κάθαρση από τα έντονα συναισθήματα – θετικά και αρνητικά – που μας περιβάλουν καθημερινά.

Η διορατικότητα της ποιητικής συλλογής του Λεονάρδου Χατζηανδρέου θα σε παρασύρει σε ένα χείμαρρο πνευματικής αυτοπαρατήρησης που θα αγγίξει το μυαλό, την καρδιά αλλά πάνω από όλα την ψυχή. 

Ο Λεονάρδος Π. Χατζηανδρέου είναι νομικός. Θα προτιμούσε δάσκαλος, συμβουλευτικός ψυχολόγος ή μαθηματικός. Το απωθημένο τον συνοδεύει. Διορίζεται καθηγητής παράλληλα με τη δικηγορία. Αργά πια - δεν μπορεί όλα να τα συμβιβάσει - μένει στα γνωστά του. Τα χρόνια περνούν σε βιαστική περιπλάνηση από την Αθήνα στο Δερβένι Κορινθίας, το Αίγιο των πρώτων μαθητικών αναμνήσεων και πάλι στην Αθήνα. Επιλέγει ως καταγωγή του τη Νάξο, τόπο γέννησης του πατέρα του. Η «Βιαστική περιπλάνηση» είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή

Το Public, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Στοχαστής, χαρίζουν συνολικά πέντε (5) αντίτυπα του βιβλίου σε ισάριθμους νικητές. Ο διαγωνισμός θα λήξει την Παρασκευή 19 Ιουλίου. Πολλαπλές συμμετοχές δεν λαμβάνονται υπόψιν.

Η κλήρωση έγινε και οι νικητές είναι:

Άννα Σιώπη

Δημήτρης Παράνης

Μαρία Καλογέρη

Παναγιώτης Κόρτος

Ελένη Ρούνη