Βίκτωρ Ουγκώ: σαν σήμερα γεννιέται o μέγας οραματιστής

Περίληψη: «Δεν είναι τίποτα να πεθάνεις. Είναι τρομακτικό να μη ζεις», είχε πει ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο...

«Δεν είναι τίποτα να πεθάνεις. Είναι τρομακτικό να μη ζεις», είχε πει ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός, που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού.

Γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 26 Φεβρουαρίου του 1802, στην ανατολική Γαλλία, στην πόλη Μπενζανσέν.

Γονείς του ήταν ο Ιωσήφ Ουγκώ και η Σοφί Τρεμπισέ, ένα ζευγάρι που μετά από αλλεπάλληλες εντάσεις και συγκρούσεις, αποφάσισε να χωρίσει. Τότε ο Ουγκώ εγκαταστάθηκε μόνιμα με τη μητέρα του στο Παρίσι και ξεκίνησε από μικρή ηλικία να γράφει ποιήματα. Το 1817 βραβεύτηκε από τη γαλλική Ακαδημία για ένα ποίημά του και το 1819 απέσπασε βραβείο και από τα Ανθεστήρια της Τουλούζης. Αυτά τα βραβεία ήταν που έπεισαν τον πατέρα του να μην το πιέζει να ασχοληθεί με τα νομικά.

Τα χρόνια ανάμεσα στο 1830 και το 1843 αποτέλεσαν τα πιο παραγωγικά του χρόνια. Το 1831 εκδίδει το μυθιστόρημα «Η Παναγία των Παρισίων», που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και τον έκανε ευρέως γνωστό.

Το 1962 ολοκληρώνει το αριστούργημά του «Les Miserables», γνωστό στα ελληνικά ως «Oι Άθλιοι».  Το βιβλίο αυτό, που το έγραφε ο Ουγκώ από το 1828, θεωρήθηκε ως το πρώτο μοντέρνο μυθιστόρημα, που ασκούσε κριτική στα αδιέξοδα της τότε αστικής κοινωνίας, μέσα από την εξιστόρηση μιας ερωτικής ιστορίας. «Οι σελίδες του αποτελούν λυρικές εποποιΐες πρωτογενούς φύσεως» έγραψε ο δικός μας, Κωστής Παλαμάς.

Η έκδοση του βιβλίου σημείωσε τεράστια επιτυχία, τέτοια που μόνο με την Αγία Γραφή μπορεί να παραλληλιστεί. Το 1998 μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη, σε σκηνοθεσία Μπιλ Άουγκουστ.

Ο Ουγκώ έφυγε από τη ζωή στις 22 Μαΐου του 1883 σε ηλικία 83 ετών. Κηρύχθηκε εθνικό πένθος στη χώρα και η σωρός του παρέμεινε για μία νύχτα με τιμητική φρουρά κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου.

Την ημέρα της κηδείας του, δύο εκατομμύρια άνθρωποι συνόδευσαν το συγγραφέα ως την τελευταία του κατοικία, το Πάνθεον. «Βλέπω ένα μαύρο φως», λέγεται ότι ήταν τα τελευταία του λόγια - βρείτε τα βιβλία του στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr.

Ανάμεσα στα έργα του, ίσως το πιο «πολιτικό» είναι «Ο άνθρωπος που γελά», όπου, χάρη στην ιδιοφυή γραφή του κορυφαίου γάλλου λογοτέχνη, μια ερωτική υπόθεση μάς θέτει ενώπιον στην ακρότητα της εξουσίας.

Ένα χειμαρρώδες πολιτικό ρομαντικό μυθιστόρημα συνιστά την πρώτη ύλη για μια ανατρεπτική παράσταση σύγχρονου μουσικού θεάτρου σε σκηνοθεσία και πρωτότυπη μουσική Θοδωρή Αμπαζή, Αναπληρωτή Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ και εξασφαλίστε τα εισιτήριά σας από το tickets.public.gr!