PS2 games στα Xbox Series X|S; Κι όμως κάποιος το κατάφερε!

Περίληψη: Σε άλλο επίπεδο κατάφεραν να πάνε το backwards compatibility μερικοί developers, οι οποίοι μπόρεσαν να παίξουν παιχνίδια του PS2 στα νέα Xbox Series X|S.

Το backwards compatibility είναι πολύ χρήσιμο feature στις κονσόλες καθώς επιτρέπει στους gamers να παίζουν παιχνίδια παλιότερων γενιών σε νεότερο hardware. Στη γενιά που μόλις κυκλοφόρησε τα πράγματα έχουν ως εξής: Το PlayStation 5 υποστηρίζει σχεδόν όλα τα παιχνίδια του PlayStation 4, ενώ τα Xbox Series X|S μπορούν να παίξουν όλο τον κατάλογο από releases του Xbox One, αλλά και πολλά από τα παιχνίδια των περασμένων εκδόσεων Xbox. Πώς θα σου φαινόταν αν σου λέγαμε πως μπορείς να παίξεις παιχνίδια του PlayStation 2 στις νέες κονσόλες της Microsoft όμως; Όσο αδύνατο κι αν σου ακούγεται, κάποιος κατάφερε ακριβώς αυτό.

Μερικοί πολυμήχανοι developers βρήκαν τον τρόπο να φέρουν τη δυνατότητα στα νέα Xbox χρησιμοποιώντας το Developer Mode που προσφέρεται στα Series X και Series S. Αυτό τους επέτρεψε να εγκαταστήσουν έναν emulator μέσω του οποίου τρέχουν τα παλιά games. Ο emulator δεν τρέχει τέλεια και υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, αλλά το εγχείρημα είναι παρόλα αυτά πολύ ενδιαφέρον.

Video Duration
14:27


Φυσικά, η παραπάνω διαδικασία δεν είναι επίσημη, αλλά βοηθά να αναδειχθεί το γεγονός πως υπάρχει ακόμα κοινό που ενδιαφέρεται για κλασικά παιχνίδια περασμένων ετών. Ειδικά για το PlayStation 2, η δυνατότητα να τρέξει τα παιχνίδια του σε νεότερο hardware είναι ακόμα πιο δημοφιλής, καθώς το PS2 είναι η κονσόλα με τις υψηλότερες πωλήσεις όλων των εποχών. Σήμερα, ο μόνος τρόπος να παίξει κανείς (μερικά) PS2 games σε νεότερα PlayStation είναι μέσω της streaming υπηρεσίας PS Now

Η λύση που βλέπουμε στο βίντεο παραπάνω δίνει θεωρητικά τη δυνατότητα να τρέξεις τον δικό σου κατάλογο από παιχνίδια. Παραμένει όμως μία ανεπίσημη λειτουργία η οποία δεν δουλεύει “out-of-the-box” και δημιουργήθηκε με αρκετό πειραματισμό. Μελλοντικά ίσως να μη δουλεύει και καθόλου.

Μία λύση από τις ίδιες τις Sony και Microsoft θα ήταν το ιδανικό για κάθε gamer, καθώς θα υποστήριζε επίσημα τα παλιά σου παιχνίδια και δε θα χρειαζόταν εξειδικευμένες γνώσεις για να λειτουργήσει. Όπως αποδεικνύεται, οι νέες κονσόλες είναι κάτι παραπάνω ικανές να τρέξουν αγαπημένα releases περασμένων δεκαετιών μέσω emulator, ακόμα κι αν οι παλιές κονσόλες ήταν διαφορετικής αρχιτεκτονικής.