Βιβλία που έγιναν ταινίες και έγραψαν ιστορία στα Όσκαρ!

Περίληψη: Ταινίες και βιβλία, βιβλία και ταινίες, μια σχέση που έρχεται από πολύ μακριά και φτάνει...

Ταινίες και βιβλία, βιβλία και ταινίες, μια σχέση που έρχεται από πολύ μακριά και φτάνει μέχρι σήμερα... Άλλοι υποστηρίζουν πως τα βιβλία είναι πάντοντε καλύτερα από τις ταινίες και άλλοι το αντίθετο. Αυτό που κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει, πάντως, είναι πως η λογοτεχνία αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί την πρώτη ύλη για τον κινηματογράφο. 

Με αφορμή την 92η απονομή των Όσκαρ συγκεντρώσαμε παρακάτω κλασικά βιβλία που έχουν μεταφερθεί ή αναμένεται να μεταφερθούν στη μεγάλη οθόνη. Γιατί καλή είναι η ταινία, που θα χρειαστεί δύο με τρεις ώρες από τον χρόνο σου για να την δεις, αλλά το βιβλίο είναι αυτό που θα αναδείξει λεπτομέρειες που δεν είναι εύκολα ορατές στην ταινία και θα σε συντροφεύσει για μέρες. 

Ξεκινάμε με τρία βιβλία, που συνομιλούν με πανανθρώπινες αξίες, όπως είναι αυτές της ελευθερίας, της πατρίδας και της αγάπης για τον άνθρωπο. Το «Twelve Years a Slave» του Solomon Northup είναι μια στορία που μας θυμίζει την ανάγκη του ανθρώπου να ζει ελεύθερος, καθώς και το σθένος με το οποίο μπορεί να φτάσει να το διεκδικήσει. Το «Call Me By Your Name» του André Aciman μιλάει για την αγάπη δύο νεαρών αγοριών, που αψηφούν τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα της συντηρητικής Ιταλίας της δεκαετίας του '80 και ακολουθούν της καρδιά τους. Η οµότιτλη ταινία µε πρωταγωνιστές τους Armie Hammer και Timothee Chalamet απέσπασε Όσκαρ διασκευασµένου σεναρίου. 

Το «Alan Turing: The Enigma» του Andrew Hodges αποτελεί ένα βιβλίο που μας ταξιδεύει στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ο σπουδαίος βρετανός μαθηματικός, Alan Turing, «έσπασε» τη γερμανική μηχανή Αίνιγμα, αποκρυπτογραφώντας τα κωδικοποιημένα σήματα επικοινωνίας των ναζί. 

Συνεχίζουμε με τέσσερα βιβλία που αναπαραστήθηκαν με μεγάλη ακρίβεια στη μεγάλη οθόνη. Πρώτα απ' όλα, το «The Revenant» του Michael Punke, που αποτελεί τη συγκλονιστική ιστορία του Χιου Γκλας, ένας ύμνος στην ανθρώπινη θέληση και τα όριά της, καθώς και στο πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ένας άντρας για να εκδικηθεί. Το βιβλίο ενέπνευσε την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία που σκηνοθέτησε ο Alejandro G. Inarritu με πρωταγωνιστή τον Leonardo Di Caprio. To «Room» της Emma Donoghue  είναι η ιστορία της ακαταδάμαστης αγάπης που ανθεί κάτω από τις πιο οδυνηρές συνθήκες του ακριβού σαν διαμάντι δεσμού ανάμεσα σε μητέρα και παιδί. Πρόκειται για ένα καθηλωτικό, εξυψωτικό και συνάμα σοκαριστικό μυθιστόρημα, μια ιστορία βαθιά ανθρώπινη και αβάσταχτα συγκινητική.

Το «Fences» του August Wilson ανατάμνει τις ανθρώπινες σχέσεις και διερευνά τα ανθρώπινα κίνητρα πίσω από κάθε πράξη. Η ομώνυμη ταινία κέρδισε στα 89α βραβεία Όσκαρ στην κατηγορία του Β' Γυναικείου ρόλου, ενώ έλαβε άλλες 3 υποψηφιότητες: καλύτερης ταινίας, Α' Ανδρικού ρόλου και πρωτότυπου σεναρίου.

Λίγο διαφορετικό από τα παραπάνω βιβλία, αλλά έχοντας κι αυτό στο επίκεντρο την ανθρώπινη εγωπάθεια, την κερδοσκοπία και την εκμετάλλευση του αδύνατου από τον ισχυρό, βρίσκεται το «The Big Short» του Michael Lewis, που αφηγείται πώς τέσσερις μη «ειδήμονες» στα υψηλά χρηματοοικονομικά προέβλεψαν τη φούσκα της αγοράς ακινήτων πριν από οποιονδήποτε άλλο. Στη κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας από τον Adam McKay πρωταγωνιστούν οι βραβευμένοι με Όσκαρ, Christian Bale, Brad Pitt, Melissa Leo και Marisa Tomei καθώς και οι υποψήφιοι για Όσκαρ, Steve Carell και Ryan Gosling.

Τη σκυτάλη παίρνει ύστερα το «The Shape of Water» του Guillermo del Toro, ένα βιβλίο που διερευνά την ανθρώπινη διαφορετικότητα σε όλο της το εύρος. Η ομώνυμη ταινία έχει κατακτήσει όχι μόνο τις καρδιές του κοινού αλλά και των κριτικών, καθώς έχει μέχρι στιγμής 2 χρυσές σφαίρες και 13 υποψηφιότητες για Όσκαρ. Αν τώρα θέλεις να δεις σε μεγαλύτερο βάθος πως ο Guillermo del Toro δημιούργησε την ταινία , τότε το φωτογραφικό λεύκωμα «Art And Making Of The Shape Of Water» θα σε εισάγει για τα καλά στο κλίμα. 

Τελειώνουμε με ένα ακόμα φωτογραφικό λεύκωμα, το «100 All-Time Favorite Movies», που αποτελεί ένα ταξίδι μέσα από τους ίδιους τους δημιουργούς, στην ιστορία του κινηματογράφου του 20ου αιώνα, και αποτελεί την καλύτερη αφορμή για να διαβάσουμε ύστερα το «Once Upon a Time in Hollywood» του Juliette Michaud, που έχει προγραμματιστεί να βγει στη μεγάλη οθόνη στις 9 Αυγούστου του 2019. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Λος Άντζελες του 1969 κι ακολουθεί τον κεντρικό ήρωα, Ρικ Ντάλτον, που είναι ανερχόμενος ηθοποιός και προσπαθεί να κάνει πραγματικότητα το όνειρό του: μια καριέρα στο σινεμά. Την ίδια φιλοδοξία όμως έχει κι ο Κλιφ Μπουθ, ο κολλητός του φίλος και κασκαντέρ. Οι δυο τους θα παλέψουν για τον λαμπερό κόσμο του Χόλιγουντ, τη στιγμή που γύρω τους λαμβάνουν χώρα οι φρικιαστικές δολοφονίες της Σάρον Τέιτ και τεσσάρων φίλων της από τους οπαδούς του Τσαρλς Μάνσον.

Βρείτε όλα τα παραπάνω βιβλία σε ένα κατάστημα Public ή στο public.gr και ετοιμαστείτε (και διαβάζοντας) για τη βραδιά των Όσκαρ!