Όσκαρ 2022: Οι μεγάλοι νικητές και οι σημαντικότερες στιγμές

Περίληψη: Τα βραβεία Όσκαρ απονεμήθηκαν για 94η χρονιά! Ας δούμε τους μεγάλους νικητές, τις στιγμές για οποίες μιλάνε όλοι και τα αγαπημένα μας looks από τα Όσκαρ 2022!

Η 94η απονομή των βραβείων Όσκαρ ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ώρες και σημαδεύτηκε από μία σκηνή που κανείς δεν περίμενε. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βραβείου για το καλύτερο ντοκιμαντέρ, ο κωμικός Chris Rock έκανε ένα αστείο για τη σύζυγο του Will Smith. Ο δημοφιλής ηθοποιός ανέβηκε στη σκηνή και χαστούκισε τον Chris Rock ενώ οι δύο άντρες αντάλλαξαν και αρκετές βαριές κουβέντες επάνω στη σκηνή! Λίγη ώρα αργότερα ο Will Smith θα ανέβαινε ξανά στη σκηνή των Όσκαρ 2022, αυτή τη φορά επειδή κέρδισε το βραβείο Α΄ ανδρικού ρόλου, και απολογήθηκε για τη συμπεριφορά του λέγοντας πως «η αγάπη σε κάνει να κάνεις τρελά πράγματα».

Η σοκαριστική διαμάχη απέσπασε την προσοχή από την ουσία της βραδιάς, τον κινηματογράφο. Η φετινή απονομή των βραβείων Όσκαρ είχε πολλές ενδιαφέρουσες στιγμές οι οποίες επισκιάστηκαν από το επίμαχο γεγονός. Ας μην σταθούμε περισσότερο σε αυτή λοιπόν και ας μιλήσουμε για τα κορυφαία βραβεία της έβδομης τέχνης, τις ταινίες που ξεχώρισαν και τους δημιουργούς και καλλιτέχνες που έλαμψαν με το έργο τους αλλά και την παρουσία τους.

Οι μεγάλοι νικητές των βραβείων Όσκαρ 2022

Στο καθαρά κινηματογραφικό κομμάτι, η σημαντικότερη ίσως στιγμή ήταν η απονομή του Όσκαρ καλύτερης ταινίας, το οποίο κατέληξε στο CODA. Η ταινία της Sian Heder, στην οποία πρωταγωνιστεί η Emilia Jones, είναι μία ιστορία ενηλικίωσης για ένα κορίτσι που μεγαλώνει με κωφούς γονείς (CODA = children of deaf adults). Ο λόγος που η νίκη του CODA ξεχωρίζει είναι γιατί αυτή είναι η πρώτη ταινία από streaming υπηρεσία που κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Το CODA είναι δημιουργία του Apple TV+. Η ταινία κέρδισε συνολικά 3 Όσκαρ, με τα άλλα δύο βραβεία να είναι στις κατηγορίες καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου και Β’ ανδρικού ρόλου. Μάλιστα, ο Troy Kotsur έγινε ο πρώτος κωφός ηθοποιός που κερδίζει Όσκαρ ερμηνείας.

Στα υπόλοιπα σημαντικά βραβεία, το Όσκαρ σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στην Jane Campion για το The Power of the Dog. Αυτό ήταν και το μόνο βραβείο που απέσπασε η συγκεκριμένη ταινία, παρότι είχε συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό υποψηφιοτήτων. Με τη νίκη της αυτή, η Jane Campion έγινε μόλις η τρίτη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει βραβείο σκηνοθεσίας. Το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου πήγε στην Jessica Chastain για το ρόλο της στην ταινία The Eyes of Tammy Faye, ενώ στους άνδρες το αντίστοιχο βραβείο πήγε στον Will Smith, όπως είπαμε και παραπάνω, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην ταινία King Richard. Τα περισσότερα Όσκαρ της βραδιάς κέρδισε το Dune του Denis Villeneuve, το οποίο απέσπασε 6 βραβεία. Συνολικά απονεμήθηκαν 23 βραβεία στα 94α Όσκαρ και μπορείς να βρεις όλους τους νικητές στο επίσημο site της Ακαδημίας Κινηματογράφου των ΗΠΑ.

Το κοινό ψήφισε τη δική του αγαπημένη ταινία για πρώτη φορά

Φέτος απονεμήθηκε και ένα «βραβείο κοινού» για την αγαπημένη ταινία της χρονιάς, με την ψηφοφορία να γίνεται μέσω Twitter. Η αγαπημένη ταινία του κοινού ήταν το Army of the Dead του Zack Snyder. Η νίκη αυτή, όμως, δεν συνοδεύεται από χρυσό αγαλματίδιο καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία αναγνωρίζει απλώς την πιο δημοφιλή ταινία της περασμένης χρονιάς και δημιουργήθηκε με σκοπό να μεγαλώσει το ενδιαφέρον του κοινού για τα βραβεία. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας του Twitter κατά τη ζωντανή μετάδοση της βραδιάς ήταν μία αρκετά αμφιλεγόμενη απόφαση καθώς 8 από τις επίσημες κατηγορίες δεν μεταδόθηκαν live, αλλά παρουσιάστηκαν μόνο στο κοινό που βρισκόταν στο Dolby Theatre.

Οι εμφανίσεις των Όσκαρ 2022 που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Παραδοσιακά, πριν αρχίσει η εκδήλωση το ενδιαφέρον στράφηκε στο κόκκινο χαλί. Οι εμφανίσεις των αστέρων του Hollywood είχαν για ακόμα μία χρονιά το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον. Με τα μέτρα κατά της πανδημίας να είναι πιο χαλαρά από τις προηγούμενες χρονιές, το κόκκινο χαλί του Dolby Theatre είχε ξανά τη λάμψη του παρελθόντος. Η Jessica Chastain, με φόρεμα του οίκου Gucci, εντυπωσίασε με το look της, ενώ τα βλέμματα όλων τράβηξε και η Zendaya, που ήταν ντυμένη σε αποχρώσεις του ασημί με μία δημιουργία από τον οίκο Valentino. Συναρπαστική ήταν και η παρουσία της Lupita Nyong’o στο κόκκινο χαλί, η οποία κατέφθασε ντυμένη στα χρυσά με ένα φόρεμα Prada. Παρακάτω θα δεις μερικές από τις πιο εντυπωσιακές παρουσίες από το κόκκινο χαλί στα βραβεία Όσκαρ 2022: