Τα wearables πιο δημοφιλή από ποτέ!

Περίληψη: Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς που διανύουμε τα wearables είχαν την τιμητική τους. Πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία!

Η κατηγορία των wearable συσκευών, που περιλαμβάνει smartwatches, activity trackers, γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας κ.ά., μόλις σημείωσε μια από τις καλύτερες επιδόσεις της ever. Για πρώτη φορά σε πρώτο τρίμηνο έτους πουλήθηκαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια wearables, σύμφωνα με έρευνα της IDC. Σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα έναν χρόνο πριν ο κλάδος παρουσίασε άνοδο πωλήσεων 34,4%.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που πωλούνται πάνω από 100 εκατομμύρια wearables σε ένα τρίμηνο, είναι όμως η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει στο πρώτο τρίμηνο μιας νέας χρονιάς. Συνήθως μετά την εορταστική περίοδο στα τέλη του χρόνου η ζήτηση μειώνεται και οι πωλήσεις πέφτουν. Αυτό που μας δείχνουν τα στοιχεία τώρα είναι ότι η κατηγορία όχι απλώς δεν «έκοψε ταχύτητα» αλλά συνεχίζει τις εξαιρετικές πωλήσεις με τα wearables πιο δημοφιλή από ποτέ!

Ηγέτης της κατηγορίας είναι ξεκάθαρα η Apple. Στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σημείωσε πωλήσεις 30,1 εκατομμυρίων συσκευών. Σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2020 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20% αλλά το μερίδιο αγοράς μειώθηκε ελαφρώς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της αύξησης πωλήσεων του κλάδου κέρδισαν μικρές εταιρίες, όπως η BoAt από την Ινδία, η οποία βρίσκεται στη 5η θέση των πωλήσεων.

Η Samsung παραμένει στη δεύτερη θέση κατακτώντας 11,3% μερίδιο αγοράς με τις πωλήσεις της να φτάνουν τα 11,8 εκατομμύρια wearables. Ακολουθούν η Xiaomi στην τρίτη θέση, η οποία ήταν η μόνη που είδε μικρή μείωση στις πωλήσεις της, και η Huawei στην τέταρτη θέση. Η μεγάλη δύναμη των μικρότερων brands φαίνεται και από το γεγονός πως οι «άλλοι» του κλάδου αποτελούν σχεδόν το 40% του μεριδίου αγοράς με πωλήσεις 40,9 εκατομμυρίων μονάδων.

Τα wearables είναι μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες προϊόντων τεχνολογίας, σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά δεδομένα από την Apple και τη Samsung, Επιπλέον οι αναλυτές του χώρου εκτιμούν ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να αναπτύσσεται δυναμικά και ότι θα δούμε νέα είδη wearable συσκευών στο μέλλον. Ως αποτέλεσμα αναμένεται να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του κλάδου και τα επόμενα τρίμηνα!