Windows 10 Pro: τα Windows για τους επαγγελματίες!

Περίληψη: Κοντεύουμε τα δύο χρόνια από τότε που η Microsoft έθεσε τα Windows 10 σε κυκλοφορία....

Κοντεύουμε τα δύο χρόνια από τότε που η Microsoft έθεσε τα Windows 10 σε κυκλοφορία. Οι περισσότεροι εξ ημών, έχουμε δει και δουλέψει πάνω στην έκδοση Home, η οποία έρχεται προεγκατεστημένη στους περισσότερους υπολογιστές που κυκλοφορούν. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έκδοση απευθύνεται στον οικιακό χρήστη. Για τους επαγγελματίες και τις SMBs, υπάρχει η πιο ισχυρή έκδοση Pro, η οποία προσφέρει δυνατότητες οι οποίες δεν υπάρχουν στην οικιακή εκδοχή των Windows 10. Γιατί όμως ο επαγγελματίας πρέπει να ζητήσει Windows 10 Pro; Ποιες είναι οι διαφορές με την Home; Ας ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση.

Apps μόνο για επαγγελματίες

Ας ξεκινήσουμε από τα απλά. Ως γνωστόν, στα Windows 10 υπάρχει το Windows Store από το οποίο μπορεί κανείς να κατεβάζει τα apps που επιθυμεί. Ωστόσο, ειδικά για τους business χρήστες η Microsoft έχει δημιουργήσει μια ειδική «πτέρυγα» του Windows Store, η οποία περιλαμβάνει αποκλειστικά apps για επιχειρήσεις. Το Windows Store for Business λοιπόν είναι διαθέσιμο μόνο στα Windows 10 Pro. Εκεί μπορείς να βρεις χρήσιμα apps τα οποία έχουν δημιουργηθεί ειδικά για επαγγελματική χρήση.

Απομακρυσμένη σύνδεση

Πολύ συχνά ένας επαγγελματίας επιθυμεί να μπει στον υπολογιστή του γραφείου του από το σπίτι ή και το αντίστροφο. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις βέβαια διαθέτουν κάποιο VPN, ωστόσο σε μικρότερες εταιρείες, το να μπορεί να δει κάποιος το εταιρικό e-mail του για παράδειγμα, ή να ψάξει στο desktop του υπολογιστή του γραφείου για εκείνη την σημαντική παρουσίαση που ξέχασε να πάρει μαζί του, είναι πολλές φορές πολύ σημαντικό.Ειδικά για τις παραπάνω περιπτώσεις, τα Windows 10 Pro διαθέτουν τη λειτουργία Remote Desktop. Αν και υπάρχει η δυνατότητα και στα Windows 10 Home να εκκινήσουν ένα session (για remote assistance όμως), μόνο τα Pro υποστηρίζουν πλήρη απομακρυσμένη λειτουργία.

Προστασία δεδομένων

Το BitLocker είναι άλλη μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ των δύο εκδόσεων. Πρόκειται για μια λειτουργία των Windows 10 Pro κατά την οποία μπορείς να κρυπτογραφήσεις αρχεία ή ολόκληρους δίσκους. Με την τελευταία έκδοση του BitLocker, μπορείς να έχεις μεμονωμένα κρυπτογραφημένα αρχεία, στον ίδιο δίσκο ή ακόμη και στον ίδιο φάκελο με κανονικά, μη κρυπτογραφημένα αρχεία, να τα μετακινείς ή ακόμη και να τα μεταφέρεις σε USB sticks, χωρίς πρόβλημα. Έτσι, τα εταιρικά και προσωπικά δεδομένα παραμένουν πάντα ασφαλή και δεν κινδυνεύουν να πέσουν σε ξένα χέρια.

Windows Update όταν το θέλεις

Περνάμε στο Windows Update. Αν και η Microsoft προσπαθεί ώστε οι ενημερώσεις της να μην προξενούν προβλήματα, κάποιες φορές είναι δυνατόν να υπάρξουν ασυμβατότητες (κυρίως με παλιό hardware και drivers). Για τους χρήστες των Windows 10 Home, οι ενημερώσεις εγκαθίστανται αυτομάτως, ενώ είναι δυνατόν να καθυστερήσει η εγκατάσταση για μερικές ώρες. Στα Windows 10 Pro, όμως, υπάρχει η λειτουργία του «defer updates», ελληνιστί να μπει το update… στον πάγο για όσο χρονικό διάστημα κρίνει ο χρήστης απαραίτητο. Ο σκοπός της συγκεκριμένης λειτουργίας είναι, σε μεγάλα εταιρικά περιβάλλοντα, να γίνουν δοκιμές και να βρεθούν λύσεις σε τυχόν προβλήματα ασυμβατότητας, αλλά μπορεί να βολέψει ακόμη και τη μικρή επιχείρηση η οποία δεν θέλει να καθυστερεί με αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος, μειώνοντας έτσι το downtime στο ελάχιστο. Έτσι, ο διαχειριστής αποφασίζει εκείνος πότε είναι η κατάλληλη περίοδος να αναβαθμίσει τα συστήματα της εταιρείας, για παράδειγμα σε ώρες εκτός γραφείου.

PC μέσα στο PC με virtualization

Το virtualization, δηλαδή η δημιουργία ενός εικονικού υπολογιστή μέσα σε ένα κανονικό μηχάνημα δεν είναι για όλους. Ωστόσο, σε ένα εταιρικό περιβάλλον, πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί να τρέξει μια παλαιότερη εφαρμογή σε ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα. Κλασσικό παράδειγμα είναι τα λογιστικά προγράμματα. Δεν είναι λίγες οι φορές που συναντάμε σε λογιστήρια εφαρμογές των Windows XP, οι οποίες απλά δεν τρέχουν στα Windows 10.Για να λύνουν τέτοια προβλήματα χωρίς την ανάγκη χρήσεις πρόσθετων (παλιών συνήθως) υπολογιστών, τα Windows 10 Pro διαθέτουν τη δυνατότητα virtualization. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να εγκαταστήσει τα Windows XP (ή όποιο άλλο λειτουργικό σύστημα θέλει - Linux για παράδειγμα ή άλλη έκδοση των Windows) τα οποία θα τρέχουν σε μια εικονική μηχανή (virtual machine) και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν να ήταν εγκατεστημένα σε έναν ανεξάρτητο υπολογιστή. Η ευκολία που προσφέρει αυτή η δυνατότητα είναι τεράστια. Η τεχνολογία virtualization των Windows, ονομάζεται Hyper-V και υποστηρίζει μόνο τις εκδόσεις Windows 10 Enterprise, Professional, ή Education, ενώ επίσης θα πρέπει να υποστηρίζεται και από τον επεξεργαστή (όλοι οι σύγχρονοι επεξεργαστές υποστηρίζουν virtualization).

Σύνδεση σε εταιρικό δίκτυο

Όσον αφορά τα δίκτυα και τις συνδέσεις, τα Windows 10 Pro επιτρέπουν και τη δημιουργία και τη σύνδεση με Windows domains (τομείς), ώστε να συνδέσεις ένα PC με ένα εταιρικό δίκτυο. Επίσης, τα Pro διαθέτουν και το Group Policy Management (διαχείριση πολιτικών ομάδας) για τη διαχείριση ιδιοτήτων, ρυθμίσεων και δικαιωμάτων μεμονωμένων χρηστών ή ομάδων χρηστών. Επίσης, τα Pro υποστηρίζουν και σύνδεση στο Azure Active Directory, για όσους διαθέτουν συνδρομή στην υπηρεσία αυτή. Κλείνοντας, πρέπει να προσθέσουμε πως τα Windows 10 Pro διαθέτουν γενικότερα περισσότερες ρυθμίσεις και επιλογές, σε ολόκληρο το λειτουργικό σύστημα, τόσο σε επίπεδο εφαρμογών, όσο και σε επίπεδο διαθέσιμων επιλογών, δικαιωμάτων χρηστών και προγραμμάτων διαχείρισης. Έτσι, πριν αγοράσεις υπολογιστή για την εταιρεία σου (δεν έχει σημασία το μέγεθος) σιγουρέψου ότι έρχεται με προεγκατεστημένα τα Windows 10 Professional.