Windows 10 S: Τα νέα Windows για τη νέα τάξη πραγμάτων

Περίληψη: Αυτή τη βδομάδα, η Microsoft κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση των Windows 10, η οποία φέρει...

Αυτή τη βδομάδα, η Microsoft κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση των Windows 10, η οποία φέρει το όνομα Windows 10 S. Σε μια συναισθηματική παρουσίαση, οι επικεφαλής της εταιρίας έριξαν το βάρος με δραματικό τρόπο στην εκπαίδευση και στα σχολεία – της Αμερικής προφανώς. Τι σχέση έχουν τα σχολεία με τα νέα Windows; Απλά, στις ΗΠΑ τα σχολεία λειτουργούν όλο και περισσότερο με υπολογιστές, και η Microsoft διατείνεται πως τα νέα Windows είναι σχεδιασμένα για να διευκολύνουν τους μαθητές, τους καθηγητές αλλά και το προσωπικό των σχολείων που συντηρεί τους υπολογιστές των μαθητών. Όπως ανέφεραν στην παρουσίαση, το “S” δεν σημαίνει κάτι συγκεκριμένο, αλλά βρήκαν μια σειρά από λέξεις που αρχίζουν από “S” για να τα περιγράψουν: “Streamlined” για “Simplicity”, “Security”, “Speed”, ενώ μπορείτε να το πάρετε και ως “Soul”.

Τελικά τι είναι;

Με πολύ απλά λόγια, τα Windows 10 S είναι μια “αδυνατισμένη” έκδοση των κανονικών Windows 10, η οποία έχει σχεδιαστεί με γνώμονα να τρέχει σε hardware χαμηλότερων προδιαγραφών σε σχέση με κανονικά PC – όπως για παράδειγμα, τα νέα Surface της ίδιας της Microsoft. Χαρακτηρίζονται από μερικές σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα Windows 10. Η πρώτη και κυριότερη είναι πως δε μπορούν να τρέχουν “κανονικά” προγράμματα, όπως όλες οι άλλες εκδόσεις των Windows. Μπορούν, ή καλύτερα, “επιτρέπεται” να τρέχουν μόνο apps τα οποία έχουν εγκατασταθεί μέσω του Windows Store.Επίσης, τα 10 S είναι πιο φθηνά, αλλά ούτως ή άλλως δεν πωλούνται μεμονωμένα (ούτε πρόκειται), παρά μόνο προεγκατεστημένα σε laptops ή tablets. Εάν αυτό σου θυμίζει κάτι από τα Chromebook της Google είναι διότι αυτό ακριβώς είχε στο μυαλό της η Microsoft. Για αρχή λοιπόν, τα Windows 10 S θα έρχονται με το νέο Surface Laptop της Microsoft, αλλά μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να κυκλοφορήσουν πολύ περισσότερα μηχανήματα, από διάφορους κατασκευαστές. Επίσης, αν κάποιος δεν αρκείται στα 10 S και θέλει τα “κανονικά” Windows 10, θα μπορεί να αναβαθμίσει το λειτουργικό με ένα μικρό ποσό – η Microsoft ανέφερε πως θα είναι περί τα 50 δολλάρια.

Και τι γίνεται με προγράμματα;

Όπως προαναφέραμε, τα προγράμματα που υπάρχουν στο Windows Store τρέχουν κανονικά στα Windows 10 S. Όμως, δεν είναι δυνατόν ούτε να εγκατασταθούν, ούτε και να τρέξουν προγράμματα από άλλες πηγές. Στο Windows Store υπάρχουν apps για Facebook, Twitter, Spotify, Photoshop Elements, ενώ πολύ σύντομα θα υπάρξει και πλήρης έκδοση του Office. Η Microsoft φιλοδοξεί να "ωθήσει" και πολλές άλλες εταιρίες στο Windows Store, ώστε να αποκτήσει τη γκάμα του Google Play Store.Για όσους δεν το παρατήρησαν, από τη λίστα λείπουν οι browsers. Στους “κανονισμούς” του Windows Store, διαβάζουμε: “Apps τα οποία πλοηγούνται στο διαδίκτυο, πρέπει να χρησιμοποιούν τις αντίστοιχες μηχανές HTML και JavaScript που παρέχει η πλατφόρμα των Windows”. Αυτό σημαίνει, απλά, πως ο Chrome, ο Firefox, ο Opera και όλοι οι browsers που διαθέτουν τη δική τους “μηχανή” μετάφρασης και προβολής HTML και μηχανή εκτέλεσης JavaScript, δε μπορούν να υπάρξουν στο Windows Store. Για να γίνει αυτό, η Google και η Mozilla (και οι άλλοι) θα πρέπει να ξαναγράψουν τους browsers τους ώστε χρησιμοποιούν τις ίδιες “μηχανές” με τον Edge. Επομένως, στα Windows 10 S, για την ώρα δεν υπάρχει εναλλακτική στον Edge ως browser, και στο Bing ως μηχανή αναζήτησης. Επίσης, η Microsoft έχει “κλειδώσει” τις προεπιλογές στα Windows 10 S, οπότε δε γίνεται να αλλάξει ο Edge και το Bing ως default.

Γιατί δημιουργήθηκαν;

Τα Windows 10 S, πολύ απλά, δημιουργήθηκαν ως απάντηση στα Chromebooks της Google. Αυτά τα μηχανήματα είναι πολύ φθηνά, ενώ τρέχουν το Chrome OS, το λειτουργικό της Google το οποίο, λίγο πολύ, είναι μια μετατροπή του Android. Λόγω της χαμηλής τους τιμής και των ικανοποιητικών επιδόσεών τους, τα Chromebooks έχουν σημειώσει επιτυχία ως laptops για όσους δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις και απλά θέλουν να “σερφάρουν” στο Internet. Τα Windows 10 S είναι η απάντηση της Microsoft σε αυτό: μια “αδυνατισμένη”, γρήγορη και ελαφριά έκδοση των Windows για συσκευές Surface, η οποία θα τρέχει apps τα οποία έχουν περάσει την έγκριση της ίδιας της Microsoft, ενώ δεν θα τρέχουν προγράμματα και εφαρμογές, τα οποία μπορεί να παρεκκλίνουν από τις “προδιαγραφές” της.