Android smartphone που τρέχει Windows 11; Κι όμως υπάρχει!

Περίληψη: Τα Windows 11 τώρα θα εγκαθιστόνται και σε Android κινητά (περίπου)! Μάθε πως ένας developer κατάφερε να περάσει Windows 11 στο Android 13.

Μία σου και μία μου. Κάπως έτσι θα πρέπει να σκέφτονται οι προγραμματιστές της Google, οι οποίοι αναπτύσσουν το δημοφιλές λειτουργικό σύστημα για smartphones. Πριν από έναν περίπου χρόνο, η Microsoft ανακοίνωσε πως τα νέα της Windows 11 θα μπορούσαν (εν ευθέτω καιρώ) να εκτελούν και apps γραμμένα για Android. Είναι σαν να ακούμε τους υπεύθυνους της Google να μουρμουρίζουν μέσα από σφιγμένα χείλη… "α ώστε έτσι είσαστε;'

Το επόμενο βήμα, η απάντηση του Android στη… βλασφημία της Microsoft, δεν είναι άλλο από την επέκταση του υποσυστήματος virtualization του Android, έτσι ώστε να μπορεί να τρέχει και άλλα λειτουργικά συστήματα, μεταξύ αυτών και τα Windows 11 για ARM!

Ok, τώρα πρέπει να πούμε την καθαρή αλήθεια. Η Google δεν έφτιαξε το σύστημα virtualization του Android για να τρέχει… Windows. Έχει δικό της λόγο που το έκανε, και μάλιστα ο λόγος αυτός είναι σοβαρός. Ο στόχος είναι η απόλυτη ασφάλεια του Android, με το virtualization να αναλαμβάνει να κάνει το λεγόμενο "sandboxing", δηλαδή να τρέχει διαφορετικά υποσυστήματα του Android το καθένα στο δικό του "virtual machine", με διαφορετικά permissions το καθένα, ώστε να αποτρέπεται η διαρροή δεδομένων αλλά και η πρόσβαση του κάθε hacker ή κακόβουλου προγράμματος σε κρίσιμα τμήματα του λειτουργικού συστήματος ή σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Αυτό το σύστημα, όμως, επιτρέπει στο Android να "τρέξει" και άλλα πράγματα, εκτός από υποσυστήματα του ίδιου του λειτουργικού. Η όλη φάση με τα Windows δεν έρχεται επισήμως από την Google, αλλά αποτελεί "κατόρθωμα" ενός developer ονόματι Danny Lin, γνωστού με το nickname "kdrag0n". Ο εν λόγω κύριος κατάφερε και μπούταρε τόσο Windows 11 (την έκδοση για επεξεργαστές ARM), όσο και αντίστοιχες εκδόσεις Android. Μάλιστα, στα Windows κατάφερε και έτρεξε μέχρι και την "ειδική" έκδοση του Doom, όπως μπορείς να δεις στο παραπάνω tweet.

Επίσης, μπορείς να δεις το άλλο tweet, στο οποίο φαίνεται το boot των Windows και το log-in!

Για να μπούμε και λίγο στα "άδυτα" της Google και του Android, το virtualization είναι κάτι που αποτελεί τεράστιο έργο για τους προγραμματιστές της Google. Ο λόγος είναι πως το virtualization απαιτεί έναν "στάνταρ" πυρήνα για το Android, ο οποίος να χρησιμοποιείται σε όλες τις συσκευές – ας μην ξεχνάμε πως το Android είναι ένα λειτουργικό το οποίο χρησιμοποιούν δεκάδες κατασκευαστές smartphones και άλλων φορητών συσκευών σε όλο τον κόσμο. Αν και το Android το "κυκλοφορεί" η Google, ο κάθε κατασκευαστής βάζει το χεράκι του ακόμη και στον πυρήνα, για να βάλει τα δικά του drivers και να κάνει τις δικές του "επεμβάσεις". Το αποτέλεσμα είναι πως σήμερα υπάρχουν χιλιάδες παραλλαγές του πυρήνα του Android, ο οποίος με τη σειρά του βασίζεται στο Linux, ενώ ο στόχος της Google είναι να επιβάλλει έναν κεντρικό πυρήνα, ο οποίος να παραμένει πάντοτε ο ίδιος, ενώ ο εκάστοτε κατασκευαστής να προσθέτει drivers ή να κάνει επεμβάσεις μέσα από ένα μηχανισμό "modules". Αλλιώς, το virtualization δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Το σύστημα αυτό, το οποίο ονομάζεται GKI (Generic Kernel Image), υπάρχει μόνο στο Pixel 6, το νεότερο smartphone της Google, και σε κανένα άλλο. Επομένως, αν θες κι εσύ να βάλεις… Windows 11 στο smartphone σου, θα πρέπει να βρεις ένα Pixel 6!