Windows Hello: Δεν χρειάζεται πια να θυμάσαι το password στο PC

Περίληψη: Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τον οποίο μπορείς να προστατέψεις τον κάθε online λογαριασμό...

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τον οποίο μπορείς να προστατέψεις τον κάθε online λογαριασμό σου είναι ο κωδικός ασφαλείας. Ο κωδικός είναι το ίδιο χρήσιμος και στις συσκευές σου τις οποίες μπορείς να κλειδώσεις πίσω από το password για ένα έξτρα επίπεδο προστασίας. Με τόσους κωδικούς που χρησιμοποιείς καθημερινά όμως η απομνημόνευση του κάθε έναν από αυτούς δεν είναι και ότι πιο εύκολο. Γι’ αυτό και στις συσκευές μας εδώ και χρόνια υπάρχουν οι αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων οι οποίοι χρησιμοποιούνται αντί για τον κωδικό. Πιο πρόσφατα έχουν υπάρξει κι άλλες υλοποιήσεις αναγνώρισης όπως η σάρωση προσώπου FaceID στα νεότερα iPhone.

Οι βιομετρικοί τρόποι ταυτοποίησης όμως δεν περιορίζονται μόνο στα smartphone και τα tablet μας. Στους υπολογιστές με Windows 10, η Microsoft έχει δημιουργήσει το Windows Hello, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί του κωδικού για να μπεις στον λογαριασμό σου στο PC.

Οι αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν είναι κάτι νέο στα laptop, αφού laptop εξοπλισμένα με αυτούς κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και χρόνια. Αυτό που αλλάζει με το Windows Hello είναι πως τώρα όλοι οι κατασκευαστές υπολογιστών, αντί να χρησιμοποιούν το δικό τους μηχανισμό επιβεβαίωσης μπορούν να χρησιμοποιούν ένα κοινό πρότυπο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μίας μη ασφαλούς υλοποίησης.

Επιπλέον, το Windows Hello υποστηρίζει και άλλες μεθόδους ταυτοποίησης. Πέρα από το δακτυλικό αποτύπωμα, ένα laptop μπορεί να υποστηρίζει και αναγνώριση προσώπου ή ακόμα και σάρωση ίριδαςγια επιβεβαίωση της ταυτότητάς σου.

Η χρήση βιομετρικών μεθόδων αντί για έναν κωδικό έχει πολλαπλά οφέλη για εσένα σαν χρήστη. Το κυριότερο από αυτά είναι πως βελτιώνει την ασφάλειά. Κάνει επίσης την διαδικασία του log in πολύ πιο γρήγορη σε σχέση με την πληκτρολόγηση του κωδικού.

Αν θες κι εσύ να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες που σου προσφέρει ένα laptop με Windows Hello θα πρέπει να επιλέξεις ένα μηχάνημα που να διαθέτει δακτυλικό αποτύπωμα ή τις απαραίτητες κάμερες που σκανάρουν το πρόσωπό σου. Αν έχεις ήδη ένα laptop που υποστηρίζει Windows Hello δεν έχεις παρά να πας στις ρυθμίσεις λογαριασμού για να ενεργοποιήσεις το νέο τρόπο για να κάνεις sign in.