Women’s Prize for Fiction 2022: Ανακοινώθηκε η longlist!

Περίληψη: Τα 16 βιβλία που θα διεκδικήσουν το φετινό βραβείο ανακοίνωσε η επιτροπή του Women’s Prize for Fiction 2022. Ποια είναι τα μυθιστορήματα της longlist;

Το Women’s Prize for Fiction είναι ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά βραβεία στη Βρετανία και έφτασε η ώρα να ξεκινήσει ο θεσμός του 2022. Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας η επιτροπή επιλογής του φετινού βραβείου ανακοίνωσε τα 16 βιβλία που απαρτίζουν τη longlist.

Ο θεσμός του Women’s Prize for Fiction ξεκίνησε το 1996 και στόχος του είναι να αναδείξει τις γυναικείες φωνές στη λογοτεχνία. Συγκεκριμένα, στο θεσμό συμμετέχουν τα μυθιστορήματα που γράφτηκαν από γυναίκες, στα αγγλικά, και κυκλοφόρησαν στη Μεγάλη Βρετανία την περασμένη χρονιά. Φέτος θα είναι η 27η χρονιά που θα απονεμηθεί αυτό το βραβείο και η longlist του 2022 έχει περισσότερη ποικιλία από ποτέ. Πάμε να γνωρίσουμε τα 16 βιβλία της πρώτης φάσης, από την οποία δεν έλλειψαν οι εκπλήξεις.

Η longlist του Women’s Prize for Fiction 2022

Πριν αναλύσουμε τη λίστα με τις υποψηφιότητες, ας τις δούμε συνοπτικά. Τα 16 βιβλία που επιλέχθηκαν για τη longlist είναι τα εξής:

Ένα από τα γεγονότα που ξεχωρίζει στη φετινή λίστα είναι πως έχουμε τη συμμετοχή πέντε συγγραφέων που έκαναν το ντεμπούτο τους την περασμένη χρονιά. Επιπλέον, πέντε είναι και οι διεκδικήτριες που έχουν βρεθεί ξανά στη longlist στο παρελθόν. Μεταξύ αυτών των πέντε, η Charlotte Mendelson έχει βρεθεί και στη shortlist μία φορά, το 2008. Από τη λίστα έχουμε και «ηχηρές» απουσίες. Συγγραφείς όπως η Sally Rooney και Hanya Yanagihara, οι οποίες είχαν επιλεγεί σε προηγούμενες χρονιές, απουσιάζουν από τη φετινή longlist.

Οι συμμετοχές δεν έχουν περιορισμό χώρας, αρκεί το εκάστοτε μυθιστόρημα να γράφτηκε στα αγγλικά και να κυκλοφόρησε στη Μεγάλη Βρετανία. Οπότε φέτος έχουμε συμμετοχές από έξι διαφορετικές χώρες. Η longlist αποτελείται από πέντε συγγραφείς από τη Βρετανία, έξι από τις ΗΠΑ, δύο από τη Νέα Ζηλανδία. Το φετινό Women’s Prize for Fiction θα διεκδικήσουν επίσης η Τουρκο-Βρετανή συγγραφέας Elif Shafak, η Αμερικανο-Καναδή Ruth Ozeki και η Lisa Allen-Agostini από το Τρίνινταντ και Tομπάγκο.

Οι δηλώσεις τις κριτικής επιτροπής για τη φετινή longlist

Video Duration
4:09

Η κριτική επιτροπή του Women’s Prize for Fiction 2022 αποτελείται από τα εξής πέντε μέλη: Mary Ann Sieghart, Lorraine Candy, Dorothy Koomson, Anita Sethi και Pandora Sykes. Για να καταλήξει η επιτροπή στα 16 βιβλία της longlist εξέτασε 175 συμμετοχές. Η πρόεδρος της επιτροπής, Mary Ann Sieghart, δήλωσε για τη διαδικασία της επιλογής πως «Δεν χρειάστηκε να κάνουμε κανενός είδους διορθώσεις για να προσπαθήσουμε να έχουμε μια καλή ποικιλία θεμάτων ή εθνικότητας συγγραφέα ή είδους, ήταν όλα εκεί. Αυτό ήταν θαυμάσιο.» Για τις απουσίες από τη λίστα και τα πέντε βιβλία που έκαναν πέρσι ντεμπούτο και φιγουράρουν στη shortlist, η πρόεδρος της επιτροπής απέδωσε το γεγονός απλώς στο ότι πολλά από τα περσινά ντεμπούτα ήταν απλώς «εξαιρετικά βιβλία».

Η επόμενη φάση του θεσμού θα είναι η επιλογή της shortlist. Από τα 16 βιβλία που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα περισσότερα από αυτά θα αποκλειστούν και θα μείνουν έξι που θα διεκδικήσουν το μεγάλο βραβείο. Η ανακοίνωση της shortlist έχει προγραμματιστεί για τις 27 Απριλίου, ενώ το όνομα της μεγάλης νικήτριας θα ανακοινωθεί στις 15 Ιουνίου. Η νικήτρια του Women’s Prize for Fiction 2022 θα παραλάβει χρηματικό έπαθλο ύψους £30.000 και ένα συλλεκτικό μπρούτζινο αγαλματίδιο, τη Bessie.