Πώς να δομήσω μια σχέση ασφάλειας και επικοινωνίας με το παιδί μου

Περίληψη: Κανένας γονιός δεν έχει... εκπαιδευθεί στο πώς να είναι απόλυτα σωστός ή στο τι χρειάζεται...

Κανένας γονιός δεν έχει... εκπαιδευθεί στο πώς να είναι απόλυτα σωστός ή στο τι χρειάζεται για τη σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού. Γι' αυτό και όλοι μας χρησιμοποιούμε τα βιώματα και τις εμπειρίες μας ως πυξίδα για τις μετέπειτα επιλογές μας, κρατώντας όσα μας βοήθησαν και προσπαθώντας ακόμη περισσότερο για όσα εμείς δεν λάβαμε και θέλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας.

Για να νιώσει το παιδί ασφάλεια και εμπιστοσύνη, είναι σημαντικό να μπορεί να εκφράσει αυτό που θέλει χωρίς να έχει στο νου του πως θα νιώσουμε ή πως θα αντιδράσουμε εμείς σε αυτό που θα πει. 

Πώς να χτίσω την ανοιχτή επικοινωνία με το παιδί μου;

Είναι σημαντικό να ακούμε τα παιδιά μας, χωρίς να εκφράζουμε πάντα την άποψή μας, να τα κρίνουμε ή να τους λέμε πώς να λειτουργήσουν. Μόνο έτσι θα καταλάβουν πως θα είμαστε δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν.

Επίσης, είναι σημαντικό να ζητάμε συγγνώμη και να διορθώνουμε λανθασμένες συμπεριφορές, επειδή για τα παιδιά αποτελούμε πρότυπα, γι’ αυτό και πρέπει να προσέχουμε κάθε φορά τη στάση που κρατάμε απέναντί τους.

Για να καταφέρουμε να χτίσουμε μια ασφαλή σχέση με το παιδί μας, χρειάζεται να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα επιτρέψουν την ανοιχτή επικοινωνία, τη συνεργασία και την αλληλοκατανόηση. 

Πως μπορούμε να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε ένα τέτοιο πλαίσιο;

Ενθαρρύνουμε το παιδί μας να μιλάει για όσα εκείνο θέλει, χωρίς να κατευθύνουμε εμείς την συζήτηση. Αφιερώνουμε χρόνο σ’ αυτό που μας λένε, χωρίς να έχουμε έτοιμη κάποια απάντηση. Δεν προσπερνάμε τις επιτυχίες τους στην καθημερινότητα και φροντίζουμε να τις επιβραβεύουμε, διότι με αυτό τον τρόπο δομείτε η εμπιστοσύνη τους προς εμάς. Και φυσικά είμαστε πάντα ειλικρινείς με τα παιδιά μας.

Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, στις 18:00, στο Public Συντάγματος, παρακολουθείστε το σεμινάριο «Η τέχνη της επικοινωνίας μεταξύ γονέα και παιδιού», με την Αγγελική Καβαλλιεράτου, συνεργάτιδα του workingmoms.gr.

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/Ψυχολόγος BSc
Ειδικευόμενη Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Μεταπτυχιακό Παιδοψυχολογίας και Ψυχολογίας Εφήβων

aggelikikavallieratou.com