Ετοιμάζω ταξίδι: Tips για να απασχολήσετε τα παιδιά καθ'οδόν

Περίληψη: Οι εξορμήσεις του σαββατοκύριακου και οι σύντομες διακοπές είναι στο πρόγραμμα των οικογενειών όλο τον...

Οι εξορμήσεις του σαββατοκύριακου και οι σύντομες διακοπές είναι στο πρόγραμμα των οικογενειών όλο τον χρόνο!

Όσο διασκεδαστικό, όμως, και να είναι το ταξίδι με τα παιδιά μας, κάποιες φορές... σπαζοκεφαλιάζουμε για το πώς να τα απασχολήσουμε, ειδικά όταν διανύουμε μεγάλες αποστάσεις, γιατί τα παιδιά ως γνωστόν δεν έχουν υπομονή και διαρκώς επαναλαμβάνουν μία και μόνο φράση: «πότε θα φτάσουμε;».

Σας δίνω, λοιπόν, μερικά tips για να περάσετε ένα άκρως διασκεδαστικό ταξίδι:

-Βάλτε στο παιδί σας το αγαπημένο του τραγούδι και αφήστε το να διασκεδάσει τραγουδώντας τους στίχους ή χτυπώντας παλαμάκια στον ρυθμό!

-Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε το παιδί στις διαδικασίες του ταξιδιού, ώστε να αισθανθεί χρήσιμο. Αναθέστε του μια αρμοδιότητα, για παράδειγμα, όπως να σας ειδοποιεί κάθε φορά που ανάβει πράσινο φανάρι.

-Διαβάστε δυνατά τις πινακίδες από τα χωριά ή τις πόλεις που περνάτε και δείξτε στο παιδί σας πού βρίσκεστε σημειώνοντας τη διαδρομή σε έναν χάρτη. Σχολιάστε μαζί του το τοπίο και όσα βλέπει από το παράθυρό του.

-Αν το παιδί σας δεν ζαλίζεται στο αυτοκίνητο, το αγαπημένο του βιβλίο θα το συντροφεύσει για αρκετή ώρα. Στη συνέχεια μπορείτε να του ζητήσετε  να σας αφηγηθεί την ιστορία κοιτώντας τις εικόνες. Γι’ αυτό τον σκοπό επιλέξτε βιβλία με πλούσιες εικόνες και λιγότερο κείμενο, ανάλογα με τις ικανότητες και την ηλικία του παιδιού σας. Επίσης τα ταξίδια ενδείκνυνται και για χρήση ηχογραφημένων παραμυθιών!

Βρες πόσα αυτοκίνητα!». Ένα απλό αλλά άκρως διασκεδαστικό παιχνίδι: Βάλτε τα παιδιά να μετρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα αυτοκίνητα σε συγκεκριμένο χρόνο και όποιος μετρήσει τα περισσότερα, μπορεί να κερδίσει ένα μικρό έπαθλο!

-Τα περισσότερα παιδιά διασκεδάζουν ακούγοντας ιστορίες, ειδικά αν αυτές περιλαμβάνουν αστεία μέρη. Επίσης τους αρέσει πολύ να ακούν για το μέρος που πρόκειται να επισκεφθούν ή για ταξίδια που κάνατε με τους γονείς όταν ήσαστε εσείς παιδιά.

-Έχετε μαζί σας αυτοκόλλητα που να μπορούν να τα κολλήσουν στο τζάμι του αμαξιού - αρκεί να σιγουρευτείτε ότι βγαίνουν εύκολα και γρήγορα!

-Πάρτε μαζί σας έναν οδικό χάρτη - πιστέψτε με, θα τα απασχολήσετε πολλή ώρα χαζεύοντας και αναζητώντας περιοχές. Εμένα ο μεγάλος μου γιος με ρωτάει για κάθε περιοχή του χάρτη, πού είναι το χωριό του ενός παππού και του άλλου και πού έχουμε ταξιδέψει μαζί. Παράλληλα το παιχνίδι αυτό μετατρέπεται σε ένα ευχάριστο μάθημα γεωγραφίας!

-Φωτογραφική μηχανή απαραίτητη, ώστε να κάνουν «κλικ» σε ό,τι τους κάνει κλικ!

Αν εξακολουθεί να σας φαίνεται... γολγοθάς ένα ταξίδι με μωρά, εγώ προτείνω να το απολαύσετε όσο πιο δημιουργικά και ξένοιαστα μπορείτε! Τα χρόνια περνάνε πάρα πολύ γρήγορα και σε λίγο καιρό μπορεί να έχουν μεγαλώσει πολύ και να ακούν τη μουσική τους, να μιλάνε στο τηλέφωνο, να ασχολούνται με gadgets ή, απλώς, να μην έρχονται πια μαζί σας, γιατί θα πηγαίνουν διακοπές με τους φίλους τους!

Έφη Αργυροπούλου*

*Εμπνεύστρια και δημιουργός του site Working Moms!
«H παρέα των μαμάδων» είναι ένα από τα μεγαλύτερα και αγαπημένα portal μαμάδων στο Διαδίκτυο. Δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 με σκοπό να προσφέρει ψυχαγωγία σ’ όλες τις μαμάδες και πλέον είναι ένα από τα πιο δημοφιλή portal. Με μια πλειάδα συνεργατών ενημερώνουν το κοινό για θέματα που αφορούν την οικογένεια, τα παιδιά, προτάσεις εξόδων, βιβλίων, ομορφιά, θηλασμό, μαγειρική, εκδηλώσεις, σεμινάρια και γενικότερα ό,τι αφορά τις μαμάδες και την οικογένεια.