Xiaomi και Oppo ετοιμάζουν selfie κάμερα κάτω από την οθόνη!

Περίληψη: Σε... αγαπημένη συνήθεια των κατασκευαστών smartphone φαίνεται  ότι εξελίσσεται η τοποθέτηση εξαρτημάτων κάτω από την...

Σε... αγαπημένη συνήθεια των κατασκευαστών smartphone φαίνεται  ότι εξελίσσεται η τοποθέτηση εξαρτημάτων κάτω από την οθόνη με σκοπό τον περιορισμό των bezel.

Η πιο συνηθισμένη κίνηση είναι η τοποθέτηση του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη. Τώρα, ακόμα ένας αισθητήρας ετοιμάζεται να μετακινηθεί κάτω από την οθόνη, αυτός την μπροστινής κάμερας.

Η σκέψη αυτή υπήρχε εδώ και αρκετό καιρό, αλλά η υλοποίηση φαίνεται να απέχει αρκετά από την αγορά - ή, τουλάχιστον, έτσι νομίζαμε μέχρι πρόσφατα. Τα δεδομένα έρχονται να αλλάξουν η Xiaomi και η Oppo, που μας έδειξαν δύο πλήρως λειτουργικές πρωτότυπες συσκευές με τη selfie camera κάτω από την οθόνη.

Ο τρόπος λειτουργίας είναι παρόμοιος με αυτόν ενός αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Στο σημείο που είναι το τοποθετημένος ο αισθητήρας υπάρχει ένα άνοιγμα, για να μπορεί η κάμερα να «βλέπει» τον έξω κόσμο. Η ανάλυση δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα υψηλή, για να αναγνωριστεί με ακρίβεια ένα δάκτυλο, αλλά για τη σωστή καταγραφή φωτογραφιών η ποιότητα πρέπει να βελτιωθεί.

Τόσο στο βίντεο της Xiaomi όσο και σε αυτό της Oppo βλέπουμε πως, όταν η κάμερα δεν είναι σε λειτουργία, η οθόνη δουλεύει κανονικά. Όταν όμως ενεργοποιηθεί η selfie κάμερα, τα πίξελ επάνω από αυτή σταματούν να δουλεύουν και εμφανίζονται ως μαύρα. Λόγω της φύσης της υλοποίησης, μια τέτοια τοποθέτηση κάμερας φαίνεται πως είναι δυνατή μόνο με τη χρήση OLED πάνελ, στα οποία μπορούν να σβήσουν συγκεκριμένα πίξελ κάθε φορά.

Η Xiaomi, η οποία μοιράστηκε μερικές επιπλέον πληροφορίες για την κατασκευή της, χρησιμοποιεί ένα ειδικό γυαλί με ελάχιστη αντανάκλαση, για να μπορέσει να τραβά φωτογραφίες. Το πρώτο smartphone πάντως που κατάφερε να έχει την κάμερα κάτω από την οθόνη θα μπορούσε να θεωρηθεί και το Samsung Galaxy S10. Εκεί, όμως, η Samsung έπρεπε να κόψει ένα κομμάτι από το πάνελ και να αφήσει μόνο το γυαλί. Σύντομα θα πάψει να υπάρχει αυτός ο περιορισμός!

Τα δύο βίντεο που μοιράστηκαν οι εταιρίες είναι αρκετά χαμηλής ευκρίνειας, οπότε δεν μπορούμε να διακρίνουμε την ποιότητα των φωτογραφιών της κάμερας. Επίσης, μια και οι συσκευές είναι πρωτότυπες δεν γνωρίζουμε πότε αυτή η τεχνολογία θα έρθει επίσημα στην αγορά.

Δεν θα ήταν απίθανό, πάντως, να δούμε στην αγορά smartphone με selfie κάμερα κάτω από την οθόνη σε λιγότερο από έναν χρόνο από τώρα. Οι κινέζοι κατασκευαστές μας έχουν συνηθίσει στη... γρήγορη εφαρμογή νέων τεχνολογιών!