Χριστούγεννα προ των πυλών: Top φωτογραφικές για αξέχαστες λήψεις!

Περίληψη: Αντικειμενικά τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική εποχή για «urban» φωτογραφίες. Αν είσαι από εκείνους που...

Αντικειμενικά τα Χριστούγεννα είναι η ιδανική εποχή για «urban» φωτογραφίες. Αν είσαι από εκείνους που αγαπούν τα αστικά τοπία, τους δρόμους, τα σοκάκια, τις πλατείες και το τσιμέντο, δεν υπάρχει καλύτερη εποχή για να βγάλεις εντυπωσιακές φωτογραφίες με τα λαμπιόνια να γεμίζουν τις λήψεις σου, με μπόλικο bokeh – αν δεν ξέρεις τι είναι το bokeh, googl-αρέ το πάραυτα!

Λοιπόν τα Χριστούγεννα ήρθαν, όλα είναι στολισμένα και έτοιμα για τις άγιες ημέρες των… διακοπών, επομένως το μόνο που μένει είναι να πάρεις τη φωτογραφική σου μηχανή και να ξεχυθείς στις πλατείες! Ή να κάνεις δώρο μια από αυτές σε κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο, που ξέρεις πως θα το εκτιμήσει και θα το χρησιμοποιήσει δεόντως!

Στο Public, λοιπόν, θα βρεις όλες τις φωτογραφικές μηχανές που μπορεί να φανταστείς κι ακόμη περισσότερες. «Ωραία», θα πεις, «αλλά δεν βοηθάς! Και που ξέρω εγώ τι να πάρω;». Μη βιάζεσαι, γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να σου δείξουμε τον δρόμο!

Ξεκινάμε, λοιπόν, με ένα μοντέλο από την πιο προφανή κατηγορία, αυτή των compact. Ναι, μη σου φαίνεται περίεργο. Οι compact μπορούν να αποτελέσουν μια αξιοπρεπέστατη λύση, τόσο για τον εκκολαπτόμενο φωτογράφο, όσο και για τον πιο έμπειρο, για τις περιστάσεις που δεν θέλει να ασχοληθεί τόσο πολύ. Εδώ έχουμε, λοιπόν, μια Canon PowerShot SX420, με αισθητήρα στα 20 megapixels, ταχύτατο επεξεργαστή Digic 4+ και φακό zoom με οπτική σταθεροποίηση και εστιακή απόσταση 24-1008mm, κάτι που σημαίνει πως ο φακός πηγαίνει από το ευρυγώνιο (24mm) έως πραγματικά μεγάλο zoom (1008mm), ενώ η φωτεινότητά του είναι πολύ καλή. Επίσης, η μηχανή διαθέτει Wi-Fi!

Περνώντας στην νέα κατηγορία, που έχει κάνει πάταγο τα τελευταία χρόνια, σου έχουμε δύο προτάσεις mirrorless. Τι είναι οι mirrorless; Μα… είναι ουσιαστικά ο αισθητήρας μιας μεγάλης DSLR, αλλά σε σώμα compact, χωρίς τους καθρέπτες και τα πολυπρίσματα των DSLR. Πολλοί πιστεύουν πως οι mirrorless είναι το μέλλον. Μπορείς να αλλάξεις φακούς, όπως σε μια μεγάλη DSLR, αλλά το μέγεθός τους μάλλον θα σε κάνει να γελάσεις, όταν τις πρωτοδείς. Πίστεψέ μας, όμως, τα φαινόμενα απατούν.

Σε αυτή την κατηγορία έχουμε δύο προτάσεις, μία από την Canon και μία από τη Sony. Η Canon έχει να μας προτείνει την EOS M100, μαζί με φακό 15-45mm. Επεξεργαστής Digic 7, αισθητήρας στα 24,2 megapixels και οθόνη αφής συμπληρώνουν το πακέτο. Αντιστοίχως, η Sony μας δίνει την α5100 σε kit με φακό 16-50mm. Και εδώ έχουμε αισθητήρα στα 24,3 megapixels, επεξεργαστή Bionz X και πολλά συστήματα βγαλμένα από τις μεγάλες κατηγορίες.

Μιλώντας για τις μεγάλες κατηγορίες, λοιπόν, δεν θα μπορούσε να λείπει και μια πρόταση από την εισαγωγική περιοχή των DSLR. Η Canon EOS 4000D είναι ένα από τα μοντέλα για όσους έχουν αρχίσει την πορεία τους στον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας και κάνουν το βήμα παραπάνω. Εδώ λοιπόν έχουμε δύο kit, ένα με φακό 18-55mm και ένα με φακό 18-135mm για μεγαλύτερο εύρος λήψεων. Προφανώς το σώμα παραμένει το ίδιο, με αισθητήρα στα 18 megapixels και επεξεργαστή Digic 4+.

Εκτός αυτών, βέβαια, έχουμε και πιο light προτάσεις, για όσους δεν ενδιαφέρονται να μάθουν τα πάντα για τη φωτογραφία και να γίνουν Helmut Newton, αλλά απλώς να βγάλουν μερικές καλές φωτογραφίες με τους φίλους τους. Για παράδειγμα, αν πάντα σου άρεσαν οι instant, δηλαδή οι μηχανές τύπου Polaroid, τότε… υπάρχει η… Polaroid! Ναι, η εταιρεία βγάζει ακόμη φωτογραφικές μηχανές με άμεση εκτύπωση, οπότε αν αυτή η λειτουργία είναι κάτι που σου αρέσει, κοίτα την Polaroid Pop Instant!

Κλείνοντας τη διαδρομή μας στη φωτογραφία, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και τη GoPro. Δεν είναι ακριβώς «φωτογραφική» αλλά action cam, όμως μπορεί να βγάζει και φωτογραφίες αξιοπρεπέστατα, συνδυάζοντας το «άφθαρτο» κέλυφός της με ό,τι extreme sport ή άλλου είδους κατάσταση μπορείς να βρεθείς, όπου μια κανονική φωτογραφική μηχανή δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει. Εδώ έχουμε το τελευταίο μοντέλο Hero7 σε δύο χρώματα, άσπρο και ασημί, αλλά με τις ίδιες καταπληκτικές δυνατότητες και αντοχές!

Λοιπόν, το σκέφτεσαι ακόμη; Αν τίποτα δεν σου έκανε… κλικ, έλα στο κοντινότερό σου Public για να βρεις ακόμη περισσότερες κάμερες και επιλογές ή μπες στο public.gr!