“Me at the zoo” / 16 χρόνια από το πρώτο video στο YouTube!

Περίληψη: Σαν σήμερα πριν από 16 χρόνια ανέβηκε στο YouTube το “Me at the zoo”, το πρώτο βίντεο στην πλατφόρμα! Ποια είναι η ιστορία του;

Πριν από 16 χρόνια το Ιnternet ήταν πολύ διαφορετικό. Πολλές από τις σελίδες που χρησιμοποιούμε καθημερινά ήταν μόλις στα πρώτα τους βήματα ή δεν υπήρχαν ακόμα ενώ το βίντεο ήταν κάτι ασυνήθιστο και κυριαρχούσε περισσότερο το στατικό κείμενο και οι εικόνες. Στις 23 Απριλίου 2005, όμως, θα ξεκινούσε μια μικρή «επανάσταση». Αυτή ήταν η ημέρα που ανέβηκε στο YouTube ένα βίντεο με τίτλο “Me at the zoo”. Αυτό ήταν το πρώτο βίντεο που ανέβηκε στο site, το οποίο είναι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο.

Το “Me at the zoo” είναι ένα σύντομο βίντεο με διάρκεια μόλις 18 δευτερόλεπτα και χαμηλή ανάλυση. 16 χρόνια μετά το ανέβασμά του είναι ακόμα διαθέσιμο και έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 162 εκατομμύρια προβολές - μόνο και μόνο λόγω του γεγονότος ότι ήταν αυτό που έκανε την αρχή. Το upload έγινε από τον χρήστη “jawed” και το κανάλι μετρά σήμερα 1,83 εκατομμύρια συνδρομητές, ακόμα κι αν δεν έχει ανεβάσει τίποτα από τις 23 Απριλίου 2005 και έπειτα.

Video Duration
0:19


Αν αναρωτιέσαι ποιος είναι ο “jawed”, η απάντηση είναι πολύ απλή. Το πρώτο βίντεο στο YouTube ανέβηκε από έναν εκ των τριών ιδρυτών του site. Αυτός είναι ο Jawed Karim, ο οποίος με δύο ακόμα πρώην υπαλλήλους της PayPal αποφάσισε να ξεκινήσει ένα νέο project. Η απήχηση που θα γνώριζε η πλατφόρμα τους επόμενους μήνες ήταν τεράστια και η Google έδρασε γρήγορα και εξαγόρασε το YouTube έναντι 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όσο για το θέμα του βίντεο, αυτό δείχνει τον ίδιο τον Jawed Karim σε μια επίσκεψή του στον ζωολογικό κήπο του San Diego. Στα 18 δευτερόλεπτα, που βρίσκεται μπροστά από την κάμερα, μας μιλά για τους “cool” ελέφαντες, που βρίσκονται πίσω του εκείνη τη στιγμή. Από το βίντεο του Jawed Karim μέχρι σήμερα το YouTube έχει φτάσει να φιλοξενεί περισσότερους από 2 δισεκατομμύρια χρήστες από όλο τον κόσμο. Περίπου 1 στους 3 χρήστες του internet έχει λογαριασμό στο YouTube!

Κι όλα αυτά ξεκίνησαν από μια επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο και ένα βίντεο 18 δευτερολέπτων πριν από 16 χρόνια...