Ζουμερή ταλιάτα: νοστιμιά από Ιταλία

Περίληψη: Tagliata στα ιταλικά σημαίνει «φέτα» και το ομώνυμο πιάτο είναι αυτό ακριβώς: λεπτοκομμένες φέτες μοσχαριού,...

Tagliata στα ιταλικά σημαίνει «φέτα» και το ομώνυμο πιάτο είναι αυτό ακριβώς: λεπτοκομμένες φέτες μοσχαριού, από κρέας που έχει ψηθεί προσεκτικά, ώστε να μείνει ζουμερό. Ένα από τα εμβληματικά πιάτα της ιταλικής κουζίνας, που γρήγορα έγινε και αγαπημένο των Ελλήνων.

Είναι και ένα από τα πιάτα που δοκιμάζουμε ξανά και πάλι στο Public Café Restaurant, οπότε ρωτήσαμε τους κατάλληλους, τον σεφ Στέφανο Στεφανίδη και την πολυμήχανη ομάδα του, για τα μυστικά της επιτυχίας.

Κρατήστε σημειώσεις:

-Διαλέγουμε, με τη βοήθεια του κρεοπώλη, ένα χοντρό κομμάτι κρέας, ώστε να καλοψηθεί εξωτερικά και να μείνει ζουμερό εσωτερικά.

-Η μέθοδος ψησίματος είναι καθοριστική. Βάλτε το κρέας σε τηγάνι ή μπάρμπεκιου χωρίς λάδι ή οτιδήποτε άλλο. Μη δοκιμάσετε να το τσιμπήσετε με πηρούνα ή να το τρυπήσετε με μαχαίρι σε καμία περίπτωση κατά το ψήσιμο.

-Ψήστε το για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά, ανάλογα με το αν το προτιμάτε καλοψημένο ή ελαφρά ροζέ.

-Εξασφαλίστε κοφτερά μαχαίρια, για να κόψετε το κρέας ακριβώς στο μέγεθος που θέλετε, πριν το σερβίρισμα.

Υλικά:

-250 γρ. rib eye μοσχαριού
-πιπεριές κομμέτες σε μικρά κομμάτια
-μισό κολοκύθι
-μισή μελιτζάνα
-2 ντοματίνια
-1 πατάτα
-10 γρ. sour cream

Εκτέλεση:

Κόβουμε μια μερίδα (250 γρ.) από το φιλέτο μας, το αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε για πέντε λεπτά εκτός ψυγείου.

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό, όπου θα βράσουμε την πατάτα. Παράλληλα κόβουμε τα λαχανικά (πιπεριές, κολοκύθι, μελιτζάνες και τοματίνια) σε λεπτές φέτες, με το κατάλληλο μαχαίρι ή με τη βοήθεια ενός peeler, και τα μαρινάρουμε σε ένα γυάλινο πυρέξ με λάδι, βασιλικό, αλάτι, πιπέρι και σκόρδο. Τα ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.

Μόλις η πατάτα βράσει, την σπάμε με πηρούνι και την τηγανίζουμε στη φριτέζα, μέχρι να γίνει τραγανή.

Τοποθετούμε στη σχάρα το φιλέτο, το ψήνουμε για 5 με 6 λεπτά από κάθε πλευρά, να κάνει κρούστα και να «θωρακιστεί». Μόλις είναι έτοιμο, το αποσύρουμε και το αφήνουμε κατά μέρος. Το κόβουμε κατόπιν σε λεπτές φέτες, χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό και καλά ακονισμένο μαχαίρι, και απλώνουμε τα μικρά φιλέτα σε άνετη πιατέλα, σε σχήμα βεντάλιας.

Δίπλα του παίρνουν θέση τα ψητά λαχανικά, η τραγανή (πια) πατάτα και η sour cream για τις αναγκαίες «βουτιές».  

Όλα στη θέση τους – ας το απολαύσουμε!

Ήρθε η ώρα να λάμψεις στην κουζίνα! Γίνε κι εσύ Cooking Star!