5+1 Fitness Resolutions για πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Περίληψη: Ναι, το ξέρουμε, είναι ίσως το μεγαλύτερο κλισέ στην ιστορία της ανθρωπότητας: "να κάνω δίαιτα",...

Ναι, το ξέρουμε, είναι ίσως το μεγαλύτερο κλισέ στην ιστορία της ανθρωπότητας: "να κάνω δίαιτα", "να χάσω κιλά" ή "να αρχίσω γυμναστική" και όλες οι παραλλαγές. Το γεγονός, όμως, πως είναι το μεγαλύτερο κλισέ, ίσως δείχνει και πως τελικά αξίζει να το κάνεις. Δες το σαν το δώρο της πρωτοχρονιάς στον εαυτό σου. Εκτός της σιδηράς πειθαρχίας, η οποία ίσως τελικά να μη χρειάζεται και τόσο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να ξεκινήσεις τη διαδικασία του να κάνεις τον τρόπο ζωής σου πιο υγιεινό.

Resolution 1: λιγότερο junk food

Ναι, ναι, το ξέρουμε πολύ καλά, η δουλειά, η κούραση, το ότι γυρνάς σπίτι και θες να ξεκουραστείς και δεν έχεις όρεξη για μαγείρεμα, "είναι ένα κλικ απόσταση", τις έχουμε πει όλοι μας αυτές τις ατάκες. Αντί για junk food, όμως, την επόμενη φορά που θα παραγγείλεις, απλά... πάρε μια σαλάτα. Δεν σου φτάνει; Πάρε δύο! Διάλεξε κάτι με πολλή πρασινάδα και λίγες σάλτσες, σως και άλλα μαγιονεζοειδή. Και σαφώς μπορεί η σαλάτα σου να περιέχει, για παράδειγμα κοτόπουλο! Η Caesar's είναι η βάση στην οποία θα κινηθείς. Επίσης, είναι πολύ εύκολο να έχεις στο ψυγείο μερικά απλά υλικά για να φτιάχνεις στα γρήγορα ένα χορταστικό σάντουιτς με λίγους υδατάνθρακες και λιπαρά, αλλά μεγάλη θρεπτική αξία. Για ιδέες, δες το βιβλίο "30 Day Ultimate Lean Body Plan".

Resolution 2: γυμνάσου

Όλοι μας το έχουμε προσπαθήσει κάποια στιγμή στη ζωή μας. Αρκετοί έχουμε γραφτεί και σε γυμναστήριο. Αν, όμως, νομίζεις πως, έτσι ξαφνικά, θα αποκτήσεις την όρεξη να σηκώνεσαι από τον καναπέ και να πηγαίνεις στο γυμναστήριο, μάλλον κοροϊδεύεις τον εαυτό σου. Για να ξεκινήσεις, χρειάζεται μια "μαλακή" αρχή, ώστε να μην "τσινήσει" το σώμα σου. Πάρε μερικά απλά όργανα γυμναστικής -- τίποτε το εξεζητημένο, για παράδειγμα ένα step machine που μπορείς να βρεις πολύ φτηνά και δεν πιάνει χώρο, ένα λάστιχο γυμναστικής ή ένα σετ μέτρια βαράκια. Και όχι, δεν θα ξεκινήσεις με ώρες γυμναστικής. Απλά βάλ'τα σε κάποιο κεντρικό σημείο του σπιτιού και κάνε λίγο, όποτε το θυμάσαι. Ακόμη και 5 λεπτά step ή 10 επαναλήψεις με τα λάστιχα ή τα βαράκια είναι μια χαρά για αρχή. Σιγά σιγά, θα αυξηθεί και η αντοχή σου, και θα το θυμάσαι περισσότερο. Ο στόχος δεν είναι να "λιώνεις", απλά να κάνεις κάθε μέρα μισή ή μία ώρα γυμναστικής, μοιρασμένη σε όλο το 24ωρο, αρχίζοντας από το πρωί.

Resolution 3: κάνε yoga

Κι όμως, η yoga δουλεύει. Όχι, δεν θα σου πούμε διάφορα περί πνεύματος, σώματος, τσάκρα, πάκρα και άλλα ακαταλαβίστικα. Όμως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η γιόγκα κάνει τόσο καλό στο σώμα όσο και η φυσιοθεραπεία. Ειδικά αν υποφέρεις από δυσκαμψία, αυχενικό, πόνους στη μέση ή άλλα τέτοια side-effects του σύγχρονου τρόπου ζωής, η yoga θα σε βοηθήσει, εγγυημένα, και μάλιστα χωρίς να σε εξαντλήσει σωματικά. Για οδηγίες και κατευθύνσεις, δες το "Yoga For Healthy Aging", που θα σε βοηθήσει να κρατήσεις το σώμα σου σε καλή κατάσταση!

Resolution 4: δίαιτα

Όχι, δεν εννοούμε να "κάνεις" δίαιτα. Δεν έχει σημασία τι έχεις ακούσει ή ποια φίλη σου έκανε την τάδε δίαιτα και αν έχασε 256 κιλά σε 12 ώρες. Είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως οι πρόσκαιρες δίαιτες δεν λειτουργούν. Εννοούμε να αλλάξεις τη δίαιτά σου μόνιμα. Ο πιο απλός τρόπος είναι να βάλεις στο διαιτολόγιό σου πολλές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν την αίσθηση του κορεσμού, ρυθμίζουν την απελευθέρωση ενέργειας στο σώμα κάνοντάς την ομαλή και χωρίς εξάρσεις και βυθίσεις, οι οποίες δημιουργούν τις "λιγούρες", ενώ ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του εντέρου και εμποδίζουν την απορρόφηση λιπαρών. Τρώγοντας περισσότερες φυτικές ίνες, αυτομάτως θα τρως λιγότερους υδατάνθρακες, διότι απλά... δεν χωράνε! Αντικατάστησε τα ψωμιά και τις πατάτες με χορταρικά και πράσινες σαλάτες, και φάε από αυτά όσο θες!

Resolution 5: βγες έξω

Είναι γεγονός πως οι μεγάλες πόλεις δεν ενδείκνυνται για περπάτημα ή τρέξιμο, ενώ ακόμη και στις μικρότερες πόλεις και χωριά, πιθανότατα αν σε δουν να τρέχεις στους δρόμους, θα έρθει κάποιος με μηχανάκι να σε "πετάξει" γρήγορα μέχρι εκεί που τρέχεις. Προσπάθησε, όμως. Διάβασε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Παντελή Καψή, "My long run", στο οποίο ο δημοσιογράφος μοιράζεται την εμπειρία και την αγάπη του για το ορεινό –και όχι μόνο– τρέξιμο και εμπνεύσου από την ιστορία του. Χρησιμοποίησε την τεχνολογία για να σου δώσει κίνητρο αλλά και να παρακολουθείς την πρόοδό σου. Βγες έξω από το σπίτι, βρες κάποιο κοντινό πάρκο ή άλσος και... κινήσου. Περπάτημα, τρέξιμο ή... βάδην, δεν έχει σημασία! Βάλε την κίνηση στη ζωή σου και θα δεις τα αποτελέσματα!

Gadgets για άσκηση

Το πρώτο και κύριο στην άσκηση, είναι το να μη βαριέσαι. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων ακούει μουσική. Για να το κάνουν σχεδόν όλοι, μάλλον δουλεύει. Τα νέα ακουστικά της Samsung, τα Gear IconX 2018, συνδυάζουν λειτουργία mp3 player, bluetooth αλλά και activity tracker για να τα έχεις όλα σε ένα! Βάλε τη μουσική που θες να παίζει, κάνε γυμναστική και μετά δες τα αποτελέσματα, όπως τα κατέγραψαν τα IconX. Αν είσαι πιο πολύ του "έξω", όμως, ή των πιο έντονων sports, το Vivoactive 3 της Garmin είναι η ιδανική επιλογή. Το top ρολόι για εσένα που θες να παρακολουθείς τις επιδόσεις σου, αλλά και την αποτελεσματικότητα της κάθε εξόδου, αυτό είναι που χρειάζεσαι. Αν όμως θες και... υπενθυμίσεις για την προπόνηση, με στόχους και milestones, τότε θα πας στο Ionic της Fitbit. Αυτό θα παρακολουθεί τους παλμούς σου, θα σου δίνει οδηγίες αλλά και παροτρύνσεις, ενώ... προφανώς, παίζει και μουσική! Και βέβαια, υπάρχουν και δύο smartwatches τα οποία περιμένουμε με ανυπομονησία: το Apple Watch Series 4, το οποίο μάλλον αυτή τη φορά θα είναι στρογγυλό, ενώ σίγουρα θα περιέχει ανανεωμένο hardware, πιο γρήγορο επεξεργαστή και περισσότερη RAM, αλλά και το νέο Samsung Gear S4, το οποίο αναμένεται να έχει και ενσωματωμένο το Bixby, για να του μιλάς και να σου μιλάει, ενώ τρέχεις ή γυμνάζεσαι!

Resolution X: όχι τύψεις

Τελευταίο και σημαντικότερο resolution για το νέο έτος: μην προσπαθείς να "σπρώξεις" τον εαυτό σου μέσω... τύψεων. Μπορεί να δουλέψει για λίγο, αλλά είναι το βασικό συστατικό της συνταγής του gourmet πιάτου της... αποτυχίας. Πολλοί γράφονται σε γυμναστήρια ή αγοράζουν πανάκριβα μηχανήματα, για να "αναγκαστούν" να κάνουν γυμναστική επειδή, υποτίθεται, θα αισθάνονται τύψεις για τα χρήματα που ξόδεψαν. Αυτή η λογική γεμίζει τα σπίτια μας με περίτεχνες κρεμάστρες και απλώστρες, οι οποίες κάποτε ήταν ποδήλατα ή διάδρομοι. Αυτή είναι και η λογική που δίνει "ψωμί" στα γυμναστήρια: ετήσιες συνδρομές που καταλήγουν σε... 5 άντε 10 επισκέψεις. Μην το κάνεις. Δεν δουλεύει.Αντιθέτως, δούλεψε στη θετική πλευρά της άσκησης. Σίγουρα, στην αρχή το σώμα σου θα "τσινήσει", έχοντας συνηθίσει στη... ρέκλα! Σύντομα, όμως, θα δεις τις πρώτες αλλαγές στο σώμα σου. Αυτές θα πρέπει να γίνουν και ο κινητήριος μοχλός! Κοιτάξου στον καθρέφτη και δες τις μικρές αλλαγές να γίνονται, σιγά σιγά, μεγαλύτερες! Και συνέχισε, για να τις κάνεις ακόμη πιο μεγάλες! Μην κοιτάς τον εαυτό σου όπως είναι τώρα, αλλά όπως θα μπορούσε να γίνει! Και... γούσταρε!