Apple: Έρχονται μεγάλες αλλαγές στο οικοσύστημά της

Περίληψη: Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγκάζουν την Apple να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, αλλάζοντας εντελώς τον τρόπο λειτουργίας – για καλό!

Η Apple είναι η εταιρεία που πρακτικά εισήγαγε τον τρόπο που λειτουργεί ολόκληρο το internet σήμερα. Η Apple έφερε την επανάσταση αρχικά με το iTunes, εξαναγκάζοντας όλες τις δισκογραφικές εταιρείες να πουλάνε τη μουσική τους μέσα από τη δική της πλατφόρμα, χάρη στο πιο «hot» player μουσικής, το iPod. Από αυτό, η Apple πέρασε, με παρόμοιο τρόπο λειτουργίας, και στο App Store, κλειδώνοντας όλους τους developers στο δικό της «κατάστημα», αλλά και όλους τους πελάτες της, δηλαδή τους χρήστες iPhone, iPad, Apple Watch. Πολλές εταιρείες προσπάθησαν να παρακάμψουν το οικοσύστημα της Apple, και όλες απέτυχαν.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό της Epic, της εταιρείας που έβγαλε το Fortnite (μεταξύ πολλών άλλων), και η οποία μήνυσε την Apple – και έχασε – για ακριβώς αυτόν τον λόγο: την αποκλειστικότητα του App Store και την υποχρέωση όλες οι πληρωμές για το δικό της οικοσύστημα να γίνονται μέσω της Apple, με αποτέλεσμα η Apple να εισπράττει το 30% των κερδών. Προφανώς, η Epic έχασε, αλλά στην πορεία έχασε κάτι ακόμη πιο σημαντικό: η Apple την απέβαλλε από το App Store, μόνιμα, κλείνοντας τον λογαριασμό της εταιρείας!

Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αλλαγές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σαφείς κανονισμούς για τη λειτουργία της αγοράς. Συγκεκριμένα, ο νέος νόμος ονομάζεται Digital Markets Act (DMA) και προσδιορίζει το πώς οι εταιρείες θα μπορούν (ή θα απαγορεύεται να μπορούν) να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες και τις πλατφόρμες τους, έτσι ώστε να «εγκλωβίζουν» τους χρήστες στις δικές τους υπηρεσίες, αποκλείοντας ανταγωνιστικές υπηρεσίες ή αναδυόμενες τεχνολογίες, αλλά και το πώς θα αφήνουν χώρο σε νεοεισερχόμενους. Με απλά λόγια, ο νόμος προσπαθεί να αποτρέψει τις μεγάλες εταιρείες (Apple, Microsoft, Google, και οποιαδήποτε άλλη) από το να δημιουργήσουν αυτό που στο εξωτερικό ονομάζεται «walled garden» για τους χρήστες των υπηρεσιών τους, στον οποίο επιτρέπονται μόνο οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές της ίδιας της εταιρείας ή όσων αυτή εγκρίνει. Η νομοθεσία επίσης αγγίζει το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων και της συλλογής δεδομένων από τους χρήστες, για την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων.

Κάποιες από τις συνέπειες της νέας νομοθεσίας τις έχουμε ήδη δει, από την πλευρά της Meta (Facebook), με τα μηνύματα που οι χρήστες καλούνται να συμφωνήσουν στους νέους όρους της εταιρείας ή να σταματήσουν τη χρήση των μέσων της.

Η ανακοίνωση της Apple (εν συντομία)

Η Apple εξέδωσε μια μακροσκελή ανακοίνωση πριν λίγες μέρες, στην οποία περιγράφει με μεγάλη λεπτομέρεια όλες τις αλλαγές που έρχονται στα προϊόντα της· πιο συγκεκριμένα, στο iOS, στο Safari, και στο App Store. Σημειωτέον, οι αλλαγές αυτές έχουν «μόνο» πανευρωπαϊκή εμβέλεια και δεν θα εφαρμοστούν στον υπόλοιπο πλανήτη (τουλάχιστον όχι ακόμη). Βέβαια, οφείλουμε να παρατηρήσουμε, οι αντιδράσεις του υπόλοιπου πλανήτη ήταν μάλλον ενθουσιώδεις και πλέον όλοι (και ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες) ζητούν να εφαρμοστούν παρόμοιοι νόμοι και στις δικές τους χώρες. Η Ευρώπη φαίνεται να πρωτοπορεί σε αυτόν τον τομέα, προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών απέναντι στα «θέλω» των μεγαθηρίων της τεχνολογίας.

Η Apple ήδη από την επικεφαλίδα της ανακοίνωσης αναφέρει πως οι αλλαγές για τους developers περιλαμβάνουν νέες επιλογές για τη διανομή του software (δηλαδή των apps), αλλά και τις πληρωμές. Για τους χρήστες, οι αλλαγές περιλαμβάνουν νέες επιλογές και νέους όρους χρήσης, αλλά και εκτεταμένες λειτουργίες προστασίας, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι για την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια (των χρηστών), τους οποίους, όπως δηλώνει η Apple, δημιουργεί η νομοθεσία DMA.

Η Apple -φυσικά- δεν είναι και τόσο χαρούμενη που θα χάσει τον πλήρη έλεγχο. Στην ανακοίνωση αναφέρει, κατά λέξη: «Οι νέες επιλογές για την επεξεργασία πληρωμών και την εγκατάσταση εφαρμογών [apps] στο iOS ανοίγουν νέες οδούς για κακόβουλο λογισμικό [malware], απάτες [fraud and scams], παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο, και άλλες απειλές ιδιωτικότητας και ασφάλειας.» Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, η Apple παρουσιάζει τα νέα της συστήματα ασφάλειας, υπενθυμίζοντας πως οι χρήστες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κερδίζουν από τη νέα νομοθεσία, αλλά τίθενται σε κίνδυνο: «Γι' αυτό η Apple εισάγει συστήματα προστασίας […] για να μειώσει τους κινδύνους και να παρέχει την βέλτιστη, πιο ασφαλή εμπειρία στους χρήστες της ΕΕ. Ακόμη και με αυτά τα συστήματα, πολλοί κίνδυνοι παραμένουν.»

Οι αλλαγές

Η Apple θα αρχίσει να επιτρέπει app stores τρίτων, εναλλακτικές επιλογές πληρωμής μέσα στα ίδια τα apps, αλλά και υπηρεσίες game streaming όπως το Xbox Cloud Gaming. Οποιαδήποτε εταιρεία θα μπορεί να δημιουργεί apps πληρωμών, ενώ παράλληλα θα γίνει πιο εύκολο για τους χρήστες να αλλάξουν τον προεπιλεγμένο browser, δηλαδή το Safari.

Παράλληλα, και λόγω των πιθανών κινδύνων που ανοίγονται από τα «παράλληλα» app stores τρίτων, η Apple αναγκάζεται να βγάλει μια σειρά από εργαλεία κατά των κακόβουλων apps, αλλά και να προειδοποιήσει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους developers. Ακόμη, «αναγκάζει» όλα τα apps που προέρχονται εκτός του επίσημου App Store να περνούν από μια διαδικασία ελέγχου.

Οι συνέπειες αυτής της θεμελιώδους αλλαγής είναι βέβαιο πως θα επηρεάσουν ολόκληρο τον κόσμο. Η Apple αναγκάζεται να ανοίξει πόρτες στους τοίχους του καλά φυλαγμένου της κήπου, αλλά πλέον επαφίεται στην σύνεση του κάθε χρήστη το τι θα επιλέξει να αφήσει να περάσει. Παράλληλα, τα έσοδα της Apple ίσως δεχθούν πλήγμα, καθώς αρκετοί θα παρακάμψουν το App Store. Εμείς περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε αν η επιχειρηματολογία της Apple θα επιβεβαιωθεί, ή τελικά η αλήθεια βρίσκεται στην πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τα επόμενα επεισόδια του… σήριαλ, μείνε συντονισμένος στη συχνότητα του Public Blog!