Maya Angelou: Η ζωή και το έργο της

Περίληψη: Ποια είναι η Maya Angelou και ποιο ήταν το έργο της; Διάβασε τα πάντα για τη ζωή της Maya Angelou εδώ!

Η Ημέρα της Γυναίκας 2022 πλησιάζει. Στις 8 Μαρτίου γιορτάζεται η σημαντική αυτή παγκόσμια ημέρα και ο ρόλος της είναι διπλός. Από τη μία πλευρά γιορτάζεται η ιστορία του κινήματος και τα επιτεύγματά του μέσα στα χρόνια, και από την άλλη έχουμε τους σύγχρονούς αγώνες, γιατί η νίκη στην μάχη για ισότητα δεν έχει επιτευχθεί ακόμα. Το παρελθόν της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας είναι γεμάτο από σπουδαίες προσωπικότητες και σήμερα θα μάθουμε περισσότερα για μία από αυτές. Η Maya Angelou υπήρξε σπουδαία ποιήτρια και ακτιβίστρια, με ενεργό ρόλο στο αμερικάνικο κίνημα για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων στη χώρα.

Maya Angelou – Μία σύντομη βιογραφία

Η Maya Angelou γεννήθηκε στις 4 Απριλίου 1928, στο St. Louis του Missouri. Το όνομά της ήταν Marguerite Annie Johnson, αλλά από το Marguerite προέκυψε το παρατσούκλι Maya. Έτσι την αποκαλούσε ο μεγαλύτερος αδερφός της και το όνομα έμεινε μαζί της για όλη της τη ζωή. Η παιδική της ηλικία κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν καθώς όταν ήταν 8 χρονών κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον άνδρα με τον οποίο είχε σχέση η μητέρα της. Ο ένοχος φυλακίστηκε, αλλά μόνο για μία μέρα και μετά την απελευθέρωσή του δολοφονήθηκε. Αυτό το περιστατικό συντάραξε τόσο την Maya Angelou που για σχεδόν 5 χρόνια σταμάτησε να μιλάει! Μέσα σε αυτή την περίοδο ανέπτυξε την εξαιρετική της μνήμη, την αγάπη της για τα βιβλία, και την ικανότητά της να ακούει και να παρατηρεί τον κόσμο γύρω της.

Πριν ασχοληθεί με τη συγγραφή έκανε μία σειρά από δουλειές για να υποστηρίξει τον εαυτό της. Στα 16 της έγινε οδηγός τραμ (!) στο Σαν Φρανσίσκο, αργότερα υπήρξε χορεύτρια, τραγουδίστρια και ηθοποιός. Το 1951 παντρεύτηκε τον Έλληνα ναυτικό Anastasios “Tosh” Angelos, αλλά ο γάμος τους κράτησε μόλις μέχρι το 1954. Μέχρι εκείνο το σημείο ο κόσμος την ήξερε ως Marguerite Johnson, αλλά έπειτα από παρότρυνση των διευθυντών του club στο οποίο εμφανιζόταν το άλλαξε σε Maya Angelou, καθώς αυτό ήταν πολύ πιο ξεχωριστό. Στα τέλη των 50s ξεκίνησε και η ακτιβιστική της δράση. Αυτή την περίοδο γνώρισε και συνεργάστηκε με σημαντικούς ανθρώπους του κινήματος για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών, όπως ο Malcolm X και ο Martin Luther King.

Ποιήματα και βιβλία της Maya Angelou

Η λογοτεχνική καριέρα της Maya Angelou περιλαμβάνει 36 βιβλία και πολλές ποιητικές συλλογές. Η πιο διάσημη ποιητική της δουλειά είναι η συλλογή «Just Give Me a Cool Drink of Water 'fore I Diiie» που κυκλοφόρησε το 1971. Αυτή ήταν η πρώτη της ποιητική συλλογή και πολλά από τα ποιήματα προήλθαν από στίχους τραγουδιών που είχε γράψει την περίοδο που εμφανιζόταν σε βραδινά μαγαζιά. Πολύ σημαντική στιγμή στην καριέρα της ήταν και η εμφάνισή της στην ορκωμοσία του 42ου Προέδρου τον ΗΠΑ Bill Clinton. Στην τελετή απήγγειλε το ποίημα «On the Pulse of Morning», το οποίο έγραψε ειδικά για την περίσταση. Μάλιστα, για την ηχητική έκδοση του ποιήματος θα κέρδιζε και βραβείο Grammy στην κατηγορία “Best Spoken Word Album”.

Η Maya Angelou έβλεπε τον εαυτό της περισσότερο ως ποιήτρια και θεατρική συγγραφέα, αλλά οι αυτοβιογραφίες της είναι αυτές είναι για τις οποίες είναι περισσότερο γνωστή. Η πρώτη από τις επτά που έγραψε συνολικά, το «I Know Why The Caged Bird Sings», κυκλοφόρησε το 1969 και την έκανε διάσημη σε όλο τον κόσμο. Στο βιβλίο αυτό περιγράφει την παιδική και εφηβική της ηλικία. Όλες οι σημαντικότερες στιγμές τις, χαρούμενες κι οδυνηρές, περιγράφονται σε αυτό το έργο, που στα ελληνικά θα το βρεις με τον τίτλο «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί».

Η πολυτάραχη μα συνάμα σπουδαία ζωή της Maya Angelou ολοκληρώθηκε στις 28 Μαΐου 2014, όταν η πολυβραβευμένη συγγραφέας έφυγε από τη ζωή.

Θα κλείσουμε το αφιέρωμά με ένα τα αγαπημένα μας αποφθέγματα από την Maya Angelou: «Η ζωή δεν μετριέται από τον αριθμό των αναπνοών που παίρνεις, αλλά από τις στιγμές που σου κόβουν την ανάσα.»

empower women campaign - logo