Δωρεάν events: Παραστάσεις & εκδηλώσεις με άρωμα Πάσχα!

Περίληψη: Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά και η ατζέντα μας είναι εδώ με προτάσεις για σένα που σκοπεύεις να περάσεις τις ημέρες του Πάσχα στην πόλη!

Μεγάλη Εβδομάδα και οι περισσότεροι ήδη ετοιμάζονται για την καθιερωμένη πασχαλινή απόδραση μακριά από την πόλη. Αν τελικά δεν κατάφερες να ξεκλέψεις καμιά άδεια, εμείς είμαστε εδώ για να απαλύνουμε όσο γίνεται τον πόνο σου και να σου φτιάξουμε τη διάθεση. Πώς; Με μαγευτικές εκδηλώσεις και προτάσεις εξόδου. Τα events στην πόλη δεν σταματούν ποτέ και αυτή την εβδομάδα βρίσκουμε φυσικά παραστάσεις και δρώμενα εμπνευσμένα από την κατανυκτική ατμόσφαιρα του Πάσχα. Δες ποιους προορισμούς ξεχωρίσαμε για τις επόμενες μέρες, διάλεξε αυτούς που σου ταιριάζουν και φύγαμε!

Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής & Πάσχα στο μουσείο!

Στην κορυφή της λίστας με τις πασχαλινές μας προτάσεις βρίσκεται το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής. Από την Κυριακή των Βαΐων έως και τη Μεγάλη Τρίτη έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις έναν μαραθώνιο 50+ συναυλιών. Κεντρικό θέμα η μακραίωνη σύνδεση της πασχαλινής παράδοσης με την τέχνη της μουσικής. Τη Μεγάλη Δευτέρα, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου θα ερμηνεύσει εμβατήρια και έργα Ιταλών συνθετών, σε μια μουσική διαδρομή που θα ξεκινήσει από το Μουσείο της Ακρόπολης και θα ολοκληρωθεί στο Θησείο.

dwrean-events-99-01

Την ίδια ημέρα, στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγ. Παύλου θα πραγματοποιηθεί μια πρωτότυπη εκδήλωση. Στο «Μάθημα του σκότους» η φωνητική μουσική δωματίου συναντά το γαλλικό μπαρόκ και την ποίηση του 20ού αιώνα υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Γκόνη. Ένας μαέστρος, δύο τραγουδίστριες, μία ηθοποιός και ένα κουαρτέτο εγχόρδων ξεκινούν έναν ετερόκλιτο μουσικό διάλογο εμπνευσμένο από τα «Αναγνώσματα του Σκότους» του François Couperin και τα ποιήματα το Ιταλού νομπελίστα Eugenio Montale.

Στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, η Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίνας Πιτσιάκου θα παρουσιάσει ένα μουσικό πρόγραμμα με επιλεγμένα έργα του Χαράλαμπου Γωγιού και της Μάρθας Μαυροειδή. Παραδοσιακά τραγούδια που συνοδεύουν τα έθιμα του Πάσχα μεταμορφώνονται σε νέες εκτελέσεις που εμπνέονται από την ελληνική παράδοση αλλά και τις προκλήσεις του σήμερα οι οποίες οδηγούν σε ένα αβέβαιο μέλλον. Τη Μεγάλη Τρίτη στην Α' Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία.

dwrean-events-99-02

Συνεχίζουμε τις προτάσεις με μια περιήγηση στα μουσεία της πόλης. Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 έτων από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα, το Μουσείο Ακρόπολης τιμά τη μνήμη του μεγάλου Φιλέλληνα με μια μικρή, συμβολική έκθεση, που σχετίζεται με την αρπαγή των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν. Στο φουαγιέ του μουσείου θα παρουσιαστούν προσωπικά αντικείμενα του Λόρδου Βύρωνα που αναδεικνύουν την ανάγκη επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών αλλά και αποσπάσματα από ποιήματα που συνδέθηκαν με την αρπαγή και τη λεηλασία τους.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσκαλεί τους μικρούς επισκέπτες να πάρουν μέρος στις ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των πασχαλινών διακοπών. Την Μεγάλη Δευτέρα, τα παιδιά θα γνωρίσουν τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό μέσα από την ιστορία μιας μούμιας, ενώ δύο μέρες μετά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου θα δώσει τα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν πλάσματα της μυθολογίας μέσα από ένα εντυπωσιακό κουκλοθέατρο και ένα εικαστικό εργαστήρι.

dwrean-events-99-03

Εικαστικές τέχνες & ξεναγήσεις στην πόλη

Οι χαλαροί ρυθμοί της Μεγάλης Εβδομάδας είναι μια καλή στιγμή να βολτάρεις κάνοντας μια στάση (και) στις γκαλερί της πόλης. Στον εκθεσιακό χώρο της Gramma_Epsilon η ατομική έκθεση «Futuranna» παρουσιάζει 30 έργα της ανατρεπτικής εικαστικού Anna Esposito, τα οποία χρονολογούνται από τη δεκαετία του ‘60 μέχρι και την πρώτη δεκαετία του 2000. Στα έργα αυτά, η Anna Esposito επικεντρώνεται στην κριτική της ματιά απέναντι στον καταναλωτισμό και την κουλτούρα της σπατάλης, με τον τίτλο της έκθεσης να παραπέμπει στο Futurama, τη διάσημη έκθεση της Νέας Υόρκης από το 1939.

Μνήμη, τραύμα, απώλεια. Οι εικαστικοί φωτογράφοι Αιμιλία Μπαλάσκα και Rebecca Simons, παρουσιάζουν από κοινού το έργο τους για πρώτη φορά στην έκθεση «Daughters». Η έκθεση περιλαμβάνει παλαιότερα πρότζεκτ και καινούργια έργα που συν-δημιούργησαν οι δύο καλλιτέχνιδες συνδυάζοντας τη φωτογραφία, το βίντεο, το κείμενο και άλλα εικαστικά μέσα με θέμα την επίδραση της οικογένειας στη ψυχή και το χαρακτήρα της σύγχρονης γυναίκας. Τα έργα τους διαμορφώνονται με πειραματικές πρακτικές καταγραφής και συμβολικές χειρονομίες παρέμβασης στο οικογενειακό αρχείο. Στην Γκαλερί ΗΩΣ μέχρι και τις 18 Μαΐου.

dwrean-events-99-04

Κλείνουμε με μια χαλαρή πρωινή βόλτα που θα μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και πιο συγκεκριμένα στη Βυζαντινή Αθήνα. Οι υπαίθριες δράσεις του This is Athens City Festival συνεχίζονται και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Τη Μεγάλη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί περίπατος με τους επισκέπτες να εξερευνούν μνημεία και οικιστικά κατάλοιπα της βυζαντινής περιόδου και να περιηγούνται στις άγνωστες γειτονιές της πόλης με τους κομψούς Βυζαντινούς ναούς.

Κάπου εδώ οι προτάσεις μας φτάνουν στο τέλος τους! Προτού σε αποχαιρετίσουμε να σου θυμίσουμε πως Πάσχα σημαίνει επίσης γιορτινό τραπέζι και δώρα. Αν δεν έχεις ακόμα φροντίσει για το δώρο στο βαφτιστήρι και τα γιορτινά εδέσματα, ακολούθησε τους οδηγούς μας για να περάσεις ένα μαγευτικό Πάσχα παρέα με τους αγαπημένους σου. Ακόμα και αν τελικά η Ανάσταση σε βρει στην πόλη.

Καλή διασκέδαση!