125 χρόνια Agatha Christie και αστυνομικό μυθιστόρημα

Περίληψη: Aστυνομικά μυθιστορήματα, χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο αγαπημένες και πολυδιαβασμένες κατηγορίες βιβλίου στον κόσμο...

Aστυνομικά μυθιστορήματα, χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο αγαπημένες και πολυδιαβασμένες κατηγορίες βιβλίου στον κόσμο της λογοτεχνίας. Ο λόγος είναι απλός: πού αλλού μπορείς να βρεις την αγωνία που σου δημιουργεί το σασπένς μιας καλογραμμένης σκηνής, την ίντριγκα και το μυστήριο που ξεδιπλώνεται μέσα από τους χειρισμούς ενός επιδέξιου ντετέκτιβ και την αφορμή που θα σε κάνει να ξεδιπλώσεις το αστυνομικό σου δαιμόνιο σε όλο του το μεγαλείο; Πουθενά αλλού είναι η απάντηση και γι' αυτό πολύ ενθουσιαστήκαμε όταν μάθαμε ότι έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε το αγαπημένο μας. Όχι όμως όποιο κι όποιο αγαπημένο, αλλά το αγαπημένο μας μυθιστόρημα από τα αριστουργήματα της μετρ του είδους, Agatha Christie! 125thAnniversaryΗ αλήθεια είναι πως όταν πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο όνομα της λογοτεχνίας, όπως η Agatha Christie, οι συστάσεις είναι περιττές. Για όποιον δε θυμάται το έργο της εμβληματικής συγγραφέως (κάτι επιστημονικά αδύνατο, κατά την ταπεινή μας γνώμη) δύο ονόματα είναι αρκετά: Ηρακλής Πουαρό και Μις Μαρπλ. Σε αυτό το σημείο, λογικά, οι συνειρμοί έχουν αρχίσει να λειτουργούν και έχετε ήδη καταλάβει ότι μιλάμε για τη δημιουργό δύο από τους πιο διάσημους φανταστικούς ντετέκτιβ στην ιστορία της μυθοπλασίας. Ναι, δεν είμαστε καθόλου υπερβολικοί όταν λέμε ότι η Christie είναι η "Βασίλισσα του Εγκλήματος". Και όταν λέμε βασίλισσα, το εννοούμε. Και το αποδεικνύουμε. Όχι εμείς, αλλά τα ρεκόρ που έχει καταφέρει να κατοχυρώσει η Κρίστι στη μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία της, μια ακόμα ένδειξη του μοναδικού της ταλέντου, που την κρατά στην κορυφή ακόμα και τόσα χρόνια μετά το θάνατό της. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η Agatha Christie είναι ταυτόχρονα η πιο ευπώλητη συγγραφέας μυστηρίου και η πιο μεταφρασμένη μεμονωμένη συγγραφέας στον κόσμο, αφού οι ιστορίες της έχουν μεταφραστεί σε παραπάνω από 103 γλώσσες. Το βιβλίο της And Then There Were None κατέχει τον τίτλο του πιο ευπώλητου βιβλίου μυστηρίου παγκοσμίως. Συνολικά υπολογίζεται ότι τα πολυάριθμα αστυνομικά μυθιστορήματα και διηγήματα της ότι έχουν πουλήσει περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια αντίτυπα!

fb-share-image-grid

Με αφορμή, λοιπόν, τη συμπλήρωση 125 χρόνων από τη γέννηση της πρωθιέρειας του μυστηρίου, ο εκδοτικός οίκος Harper Collins αποφάσισε να το γιορτάσει με τον πιο πρωτόπτυπο τρόπο· διοργανώνοντας μια ηλεκτρονική ψηφοφορία που σκοπό έχει να αναδείξει το πιο αγαπημένο βιβλίο της Agatha Christie, από ποιον άλλον, τους ίδιους τους αναγνώστες της ανά τον κόσμο!  Ο Mathew Prichard, πρόεδρος της Agatha Christie Limited και εγγονός της συγγραφέως, λέει για την ευχάριστη πρωτοβουλία: "Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις, σχεδόν 40 χρόνια μετά από το θάνατό της, ότι τα βιβλία της γιαγιάς μου παραμένουν δημοφιλή. Οι θαυμαστές της προέρχονται απ' όλον τον κόσμο και από διαφορετικά μονοπάτια της ζωής και ανυπομονούμε να μάθουμε γι' αυτούς απ' όπου κι αν είναι. Είμαι πραγματικά περίεργος να μάθω ποιο είναι το βιβλίο που τους ενώνει όλους ως το αγαπημένο τους.". Αυτό που μπορεί να αναρωτηθήκατε μερικοί από εσάς είναι "Μα καλά το δικό μου αγαπημένο...Ποιο είναι όμως το βιβλίο που ξεχωρίζει η ίδια η Agatha Christie ανάμεσα στον τεράστιο όγκο των δημιουργημάτων της;" Ε, λοιπόν και σε αυτό έχουμε την απάντηση.  Σε ένα γράμμα που η ίδια η Κρίστι έστειλε σε ένα θαυμαστή της από την Ιαπωνία το 1972, απαρίθμησε τα δικά της αγαπημένα από τα συνολικά 80 μυθιστορήματα και μικρές ιστορίες που έχει εκδόσει. Ως "αγαπημένο της μυθιστόρημα προς το παρόν" είχε χαρακτηρίσει το Endless Night, ενώ ως "γενικό αγαπημένο" υπέδειξε τότε το The Murder of Roger Ackroyd. Το And Then There Were None της άρεσε "για τη δύσκολη τεχνική του, που αποτελούσε μια πρόκληση", ενώ για το A Murder is Announced είχε πει πως "έβρισκε όλους τους χαρακτήρες ενδιαφέροντες στο γράψιμο".9780007151677978000714134097800071209639780007136834             Κι επειδή ξέρουμε ότι είναι μεγάλη η αγάπη σου για τα βιβλία και όσο να'ναι κάποιο από τα βιβλία της Christie θα ξεχωρίζεις, ήρθε η ώρα να σου δώσουμε μια συμβουλή. Μην κάθεσαι άλλο, αγαπητέ βιβλιόφιλε και πάρε την κατάσταση στα χέρια σου! Μπες τώρα εδώ και ψήφισε το δικό σου αγαπημένο από τα βιβλία της λατρεμένης Agatha και πού ξέρεις; Ίσως του δώσεις εσύ την ψήφο που χρειάζεται για να φτάσει στην κορυφή! Μέχρι τότε δες ποιο βιβλίο διάλεξαν οι διάσημοι θαυμαστές της Agatha Christie στα παρακάτω video!Δες όλα τα βιβλία της Agatha Christie εδώ.