5G: Γιατί το θέλουν όλοι;

Περίληψη: Αν παρακολούθησες την κάλυψή μας από το φετινό MWC, τότε θα γνωρίζεις ήδη ότι ένα...

Αν παρακολούθησες την κάλυψή μας από το φετινό MWC, τότε θα γνωρίζεις ήδη ότι ένα από τα μεγαλύτερα trends της φετινής έκθεσης ήταν το 5G. Έχεις καταλάβει, όμως, τι ακριβώς είναι το 5G και γιατί ολόκληρη η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας ετοιμάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη δικτύων 5G;

Χωρίς να μπούμε σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, όταν μιλάμε για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G, το G υποδηλώνει τη γενιά (Generation) της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται. Tα τρέχοντα δίκτυα (και οι συσκευές που κρατάς στα χέρια σου) είναι 4G, η εμπορική διάθεση των οποίων ξεκίνησε στα τέλη του 2009, ενώ πριν από αυτό το σημείο είχαμε περάσει από όλα τα ενδιάμεσα στάδια: 3.5G, 3G, 2.5G, 2G, 1G…

Τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την κάθε γενιά δικτύου κινητής είναι τρία: η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων, η απόκριση η οποία εξαρτάται από την χρονική υστέρηση (latency) και ο αριθμός συσκευών που μπορούν να συνδεθούν ταυτόχρονα στο δίκτυο. Στα δίκτυα 1G η τεχνολογία ήταν ακόμα αναλογική και πρακτικά το μόνο που μπορούσαν να πραγματοποιήσουν ήταν τηλεφωνικές κλήσεις εν κινήσει.

Τα δίκτυα 2G ήταν τα πρώτα ψηφιακά δίκτυα κινητής επικοινωνίας και εκτός από την φωνή, έβαλαν στο παιχνίδι και τα δεδομένα, δίνοντάς μας για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ανταλλάσουμε γραπτά μηνύματα. Τα δίκτυα 3G έφεραν την εμπειρία του Internet στα κινητά τηλέφωνα, κάτι που μας έβαλε στην εποχή των smartphones.

Τα δίκτυα 4G για πρώτη φορά ξεπέρασαν σε ταχύτητα τις περισσότερες σταθερές συνδέσεις Internet και επέτρεψαν όλες αυτές τις εφαρμογές που θεωρούμε σήμερα δεδομένες, από το WhatsApp μέχρι το Instagram, από το Facebook μέχρι το YouTube και από το Spotify μέχρι το Netflix, όχι σε υπολογιστές αλλά στην παλάμη του χεριού μας.

δίκτυα 5G αποτελούν ένα τεράστιο άλμα σε σχέση με τα σημερινά δίκτυα, αφού είναι σε θέση να διαχειριστούν 1.000 φορές μεγαλύτερο όγκο δεδομένων, προσφέροντας ταχύτητες μέχρι και 100 φορές μεγαλύτερες από τις σημερινές (έως 10Gbps), ενώ μπορούν να υποστηρίξουν εκατονταπλάσιο αριθμό συνδεδεμένων συσκευών και όλα αυτά με άμεση απόκριση, αφού το latency μπορεί να είναι για συγκεκριμένες εφαρμογές μόλις 1msec.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι όλα αυτά που ακούμε τόσα χρόνια περί έξυπνων πόλεων (Smart Cities), έξυπνων δικτύων (Smart Grids), ηλεκτρικών πλήρως αυτόνομων οχημάτων, Internet of Things (ΙοΤ) όπου όλες οι συσκευές θα είναι έξυπνες και συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο, θα μπορέσουν επιτέλους να γίνουν πραγματικότητα, ενώ θα απογειωθούν οι εφαρμογές των τεχνολογιών VR (Virtual Reality) και AR (Augmented Reality).

Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Πιο σύντομα από ότι φαντάζεσαι, αφού σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, ο στόχος που έχει τεθεί στην ψηφιακή ατζέντα μιλάει για κάλυψη με δίκτυα 5G σε όλες τις αστικές περιοχές, τις μεγάλες οδικές αρτηρίες και τις γραμμές τρένων μέχρι το 2025, με την εμπορική διάθεση των πρώτων δικτύων 5G να ξεκινάει εντός του 2020.