MWC Day 2: Smartphones για όλα τα γούστα με φόντο την εποχή του 5G!

Περίληψη: Το Mobile World Congress 2019 ξεκίνησε και επίσημα με τη Fira Gran Via της Βαρκελώνης...

Το Mobile World Congress 2019 ξεκίνησε και επίσημα με τη Fira Gran Via της Βαρκελώνης να ανοίγει τις πύλες της σε χιλιάδες δημοσιογράφους και εταιρικούς επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο που βρέθηκαν αυτές τις μέρες στην πρωτεύουσα της Καταλονίας προκειμένου να θαυμάσουν τα τελευταία επιτεύγματα των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας στον πλανήτη –μαζί τους κι εμείς φυσικά!

Τι ξεχωρίσαμε όμως σε αυτή την πρώτη μέρα του MWC;

Sony

Η πρώτη μας στάση ήταν στο booth της Sony, καθώς θελήσαμε να ζήσουμε από πρώτο χέρι τις «κινηματογραφικές» εμπειρίες των νέων της smartphones. Κοινός παρονομαστής άλλωστε των Xperia 1, Xperia 10 και Xperia 10+ είναι η οθόνη αναλογίας διαστάσεων 21:9, που εξασφαλίζει την αναπαραγωγή ταινιών χωρίς μαύρες οριζόντιες λωρίδες πάνω και κάτω από την εικόνα –το 21:9 είναι το στάνταρ που χρησιμοποιείται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στον κινηματογράφο.

Το Xperia 1 είναι η καινούρια ναυαρχίδα της εταιρείας. Διαθέτει 4K OLED Triluminos οθόνη 6,5 ιντσών με HDR (BT.2020), επεξεργαστή Snapdragon 855, 6 GB RAM και 128 GB ROM, είναι εφοδιασμένο με μπαταρία 3300 mAh και τρέχει Android 9 Pie. Η Sony το έχει προικίσει με τριπλή κάμερα 12 MP τεχνολογίας 1,4 μm και λειτουργίες Dual Pixel Phase Detection Autofocus, αφαίρεση θορύβων RAW και Optical SteadyShot (5-axis OIS). Στην πρόσοψη συναντάμε έναν αισθητήρα 8 MP με διάφραγμα f/2.0. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη συνεργασία της Sony με το Netflix με φόντο την παροχή περιεχομένου ειδικά για τη συσκευή.

Σε ό,τι αφορά τα Xperia 10 και Xperia 10+ τώρα, αποτελούν τις προτάσεις της Sony στη mid-range κατηγορία. Με ultrawide οθόνες 21:9, προσφέρουν και αυτά «κινηματογραφικές» εμπειρίες όπως το Xperia 1. Υιοθετούν δε μακρόστενο design,που με τη σειρά του εξασφαλίζει σχετικά άνετο κράτημα, τη στιγμή που η λειτουργία split screen φροντίζει για το multitasking. To Xperia 10 διαθέτει Snapdragon 630, 3GB RAM, 64 GB ROM και διπλή κάμερα 13 MP + 5 MP. Το δε Xperia 10+ έρχεται με Snapdragon 636, 4 GB RAM και 64 GB ROM, ενώ η διπλή του κάμερα αποτελείται από αισθητήρες 12 MP + 8 MP.

Η διάθεση των Xperia 10 και Xperia 10+ καθώς και του πιο budget Xperia L3 αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Το δε Xperia 1 προβλέπεται να κυκλοφορήσει προς το τέλος της άνοιξης.

Το smartphone με τη μεγαλύτερη μπαταρία στον κόσμο!

Επόμενη στάση ήταν στο booth της Avenir Telecom για μια από τις πλέον πολυαναμενόμενες συσκευές smartphone της έκθεσης, το Energizer P18K Pop. Το brand της Energizer είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις μπαταρίες και όχι τα smartphones, οπότε δεδομένα το εν λόγω μοντέλο είχε μαγνητίσει το ενδιαφέρον μας απ’ όταν ανακοινώθηκε.

Κατά βάση πρόκειται για μια… τεράστια μπαταρία! Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει τόσο από την τεράστιας χωρητικότητας μπαταρία των 18.000 mAh, με την οποία είναι εφοδιασμένο, όσο και από τις διαστάσεις του που ξεπερνούσαν τον μέσο όρο ενός smartphone 6,2 ιντσών, θυμίζοντας περισσότερο μικρό βιβλίο –απόρροια του προφίλ του που άγγιζε τα 20 mm!

Η εντυπωσιακή αυτονομία του ωστόσο (90 ώρες χρόνου ομιλίας, 100 ώρες αναπαραγωγής μουσικής) ήταν το κάτι άλλο! Το P18K Pop διαθέτει τρεις κάμερες 12 MP + 5 MP + 2 MP συν δύο ακόμα στην πρόσοψή του, 6 GB RAM και 128 GB ROM ενώ τρέχει Android 9 Pie. Αν νομίζετε ότι χωρά στην τσέπη σας, η κυκλοφορία του είναι προγραμματισμένη για αργότερα εντός της χρονιάς σε τιμή που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

5G παντού!

Μία από τις πλέον κυρίαρχες τάσεις του φετινού Mobile World Congress είναι το 5G. Δεν είναι μόνο οι συσκευές που υποστηρίζουν τη σχετική συνδεσιμότητα (βλ. Samsung Galaxy S10 5G, Huawei Mate X, Xiaomi Mi Mix 3 κ.α.) αλλά οι ρυθμοί στους οποίους κινείται συνολικά η έκθεση, δείχνοντας ότι η βιομηχανία και η αγορά είναι πλέον έτοιμες για τη νέα τεχνολογία.

Το 5G είναι πλέον γεγονός, διαμορφώνοντας το μέλλον και καθιστώντας δυνατή την προσφορά μιας εντελώς καινούριας γκάμας υπηρεσιών κορυφαίας απόδοσης και υψηλής αξιοπιστίας. Πάροχοι υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, κατασκευαστές συσκευών και chipsets, εταιρείες software και μαζί μ’ αυτούς, οι μεγαλύτεροι παίκτες της τεχνολογίας παγκοσμίως, δημιουργούν ένα οικοσύστημα πάνω στο οποίο θα οικοδομηθεί το αύριο του κόσμου μας.

Στις ΗΠΑ, Verizon και AT&T έχουν ήδη ξεκινήσει τη δημιουργία δοκιμαστικών δικτύων 5G, τη στιγμή που πάροχοι σε Ευρώπη και Ασία κάνουν κι εκείνοι τις κινήσεις τους. Την ίδια στιγμή το chipset Snapdragon 855 της Qualcomm με το 5G modem X50 αποτελεί τη δημοφιλέστερη επιλογή για τις ναυαρχίδες των μεγαλύτερων κατασκευαστών, δείχνοντας τον δρόμο προς την εποχή του 5G.

Το φετινό MWC πιστοποιεί με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι η εποχή του 5G δε βρίσκεται πλέον μπροστά μας αλλά έχει ήδη ξεκινήσει!

Έρχονται κι άλλες… retro συσκευές από τη Nokia

Η HMD Global έχει βαλθεί να… αναβιώσει ολόκληρη τη γκάμα της πάλαι ποτέ κραταιής Nokia! Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι μετά τις επανακυκλοφορίες συσκευών όπως τα 3310 και 8110, η HMD Global ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο για τουλάχιστον δύο μοντέλα.

Αυτό ακούσαμε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Florian Seiche κατά τη συνέντευξη Τύπου της, αυτό μας επανέλαβαν και οι άνθρωποί της συζητώντας μαζί τους στο booth της στο MWC. Περαιτέρω πληροφορίες δε μάθαμε βέβαια, ωστόσο η ανακοίνωση και η διάθεσή τους προβλέπεται να γίνει εντός του 2019.

Όσο για το MWC της Βαρκελώνης, η HMD Global ανακοίνωσε μεταξύ άλλων το Nokia 210, ένα feature phone που θα εστιάσει σε εκείνους που αποζητούν μια τυπική συσκευή κινητού τηλεφώνου για να καλύψουν τις ανάγκες τους ως προς την επικοινωνία και το Nokia 9 PureView, ένα μοντέλο με πέντε κάμερες (δύο αισθητήρες RGB και τρεις μονοχρωματικοί που λειτουργούν ταυτόχρονα και ένας ToF), οθόνη 6 ιντσών, 6 GB RAM, 128 GB αποθηκευτικού χώρου και Android 9 Pie. Υπενθυμίζουμε πάντως πως δεν είναι η πρώτη φορά που συναντάμε το όνομα PureView, καθώς το 2012 είχε κυκλοφορήσει το Nokia 808 PureView με κάμερα 41 MP!

To MWC όμως δεν τελειώνει εδώ! Οι… βόλτες μας στο Fira Gran Via της Βαρκελώνης συνεχίζονται, προκειμένου να σου μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας από καινούρια smartphones, tablets, laptops, gadgets και γενικώς τεχνολογικές τάσεις! Stay tuned γιατί έχουμε πολλά να πούμε!