Αφιέρωμα Florence + the Machine: The Brits are back!

Περίληψη: Oι Florence + the Machine είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα ονόματα στο χώρο της alternative...

Oι Florence + the Machine είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα ονόματα στο χώρο της alternative και indie rock σκηνής. Την τελευταία δεκαετία - κι αυτό γιατί θέλουμε να φανούμε συγκρατημένοι, όποιος έχει ακούσει έστω και ένα λεπτό από τη μουσική τους, βιώνει μια εμπειρία τόσο συγκλονιστική που κολλάει στο μυαλό και -κυρίως- αλλάζει δια παντός τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τη μουσική! Κάτι που μας υπενθύμισαν στο νέο καταιγιστικό τους άλμπουμ "How Big, How Blue, How Beautiful" που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες!Μετά από τόσο μεγαλεπίβολες δηλώσεις, βέβαια, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας δείξουμε ότι δεν υπερβάλλουμε. Και θα το κάνουμε, αφού βέβαια πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ξεκινήσουμε με τα απολύτως απαραίτητα: τις συστάσεις! Florence and the Machine, λοιπόν, είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Florence Welch και μιας ομάδας άλλων καλλιτεχνών οι οποίοι παρέχουν φωνητικά στα τραγούδια της. Και όπου Florence Welch, βάλε "την πιο ιδιόμορφη και επευφημημένη γυναίκα τραγουδίστρια αυτή τη στιγμή", όπως την περιέγραψαν οι Times. Με μια έκταση φωνής που σπάει κόκκαλα, η Florence έγινε συνώνυμο των μεγάλων συγκινήσεων που απλόχερα προσφέρει μέσα από τη ζεστή φωνή της. Ή όπως τόσο σωστά το έθεσε και το θρυλικό περιοδικό Spin, "Οφείλεις να το παραδεχτείς αυτό το κορίτσι: Πάντα σε κάνει να νιώθεις κάτι.".

florence_and_the_machine_disclosure_roskilde_festival_2015_the_405

Ακόμα θυμάμαι την πρώτη φορά που άκουσα τη φωνή της Florence. Ήταν στο πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος, το μαγευτικό "Lungs", ένα άλμπουμ που σε ταξιδεύει σε μέρη που δε θες ποτέ να αποχωριστείς και τα μουσικά διαμαντάκια δίνουν και παίρνουν: "Dog days are over", "Cosmic Love", "Rabbit Heart" και "You've got the Love". Αρχίζεις να πιστεύεις πως καλύτερα δε γίνεται, μέχρι που έρχεται το δεύτερο κατά σειρά άλμπουμ, το "Ceremonials". Εκεί πια εκστασιάζεσαι με κομμάτια-αριστουργήματα, όπως το "Never Let Me Go", "Shake It Out", "No Light, No Light" και "Spectrum", με το τελευταίο να γίνεται και remix από τον βασιλιά των decks Calvin Harris και να αποτελεί την αρχή μιας συνεργασίας που μας χάρισε το κορυφαίο hit "Sweet Nothing" που σκαρφάλωσε στην κορυφή των ραδιοφωνικών charts ανά τον κόσμο.527e24da1668c4d247f8a904fbdaec2dc8aa419f9c6fe23aed9366ed41146119a15f572582c48e7fc7ee8eaf2be51018Και κάπως έτσι φτάνουμε στο τρίτο κατά σειρά άλμπουμ του συγκροτήματος, που μόλις κυκλοφόρησε, το "How Big, How Blue, How Beautiful". Και πόσο όμορφο στ' αλήθεια είναι αυτό το γεμάτο δύναμη άλμπουμ, στο οποίο η Florence φαίνεται πραγματικά πως κάνει κατάθεση ψυχής. Το έχει πει και η ίδια άλλωστε: "Ήμουν σε μια πολύ ευάλωτη στιγμή όταν ξεκινήσαμε την ηχογράφηση του άλμπουμ και γι΄αυτό το λόγο, ο δίσκος αυτός αποτελεί τον πιο προσωπικό που έχω κάνει ποτέ.". Ίσως όμως να ήταν και αυτή η προσωπική πινελιά απαραίτητη ώστε η μουσική του συγκροτήματος να φτάσει σε άλλο επίπεδο. Με τα λόγια της εφημερίδας Telegraph: "Η 28χρονη Florence προσθέτει νέο πνευματικό βάθος και μια ώριμη συναίσθηση στον ενθουσιασμό των ατίθασων συναισθημάτων που πάντα μπορούσε τόσο ατρόμητα να αντλεί από τα δυνατά της πνευμόνια και τη γεμάτη καρδιά της.". Όχι κι άσχημα, ε;

4499ba9c-22ca-4e77-9e00-8d454962ac2e-2060x1236 (1)

Το κερασάκι στην τούρτα βέβαια, ήρθε μετά την εμφάνιση του συγκροτήματος στο Glastonbury Festival και μάλιστα ως headliners, αντικαθιστώντας τους Foo Fighters, οι οποίοι μετά τον τραυματισμό του frontman Dave Grohl, δεν μπορούσαν να συμμετέχουν. Καθόλου δε φάνηκε να πειράζει αυτό βέβαια τα χιλιάδες κόσμου που παρακολούθησαν τη Florence να αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι όχι απλά εκμεταλλεύεται την ευκαιρία, αλλά όπως αναφέρει και η Guardian "την πιάνει από το λαιμό και την ισοπεδώνει". Και κάπως έτσι, με τις ορδές του κόσμου να ζητοκραυγάζουν ζητώντας κι άλλο, οι Florence + the Machine άφησαν το θρυλικό Glastonbury, αλλά κέρδισαν την πρώτη θέση των charts του Ηνωμένου Βασιλείου, αποδεικνύοντας ότι το "How Big, How Blue, How Beautiful" είναι ένα άλμπουμ που όχι μόνο ήρθε για να μείνει, αλλά είναι και η αρχή μιας νέας εποχής για το βρετανικό συγκρότημα.Ladies and gentlemen, the Brits are back! Το νέο άλμπουμ των Florence and the Machine, "How Big, How Blue, How Beautiful", θα το βρείτε εδώ! Κυκλοφορεί και σε Limited Deluxe Edition με bonus κομμάτια, αλλά και σε...33 στροφές για τους λάτρεις του βινυλίου, που θα βρείτε εδώ! Μια ιδέα από το άλμπουμ μπορείτε να πάρετε από το πρώτο single του στο παρακάτω βίντεο! BONUS FUN FACT!Πώς προέκυψε το ιδιαίτερο όνομα του συγκροτήματος; Σύμφωνα με την Welch, "Το όνομα Florence and the Machine ξεκίνησε ως αστείο που ξέφυγε. Έγραφα μουσική με τη φίλη μου, την οποία φωνάζαμε Isabella Machine και για την οποία ήμουν η Florence Robot. Μία σχεδόν ώρα πριν την πρώτη μου εμφάνιση, δεν είχα όνομα, οπότε σκέφτηκα "Εντάξει, θα είμαι η Florence Robot/Isa Machine", λίγο πριν συνειδητοποιήσω πως το όνομα αυτό ήταν τόσο μεγάλο που θα με τρέλαινε.".