Περίληψη: Ο κόσμος της αστρονομίας πενθεί την απώλεια του ανθρώπου που έφερε τα αστέρια λίγο πιο κοντά σε όλους μας. Ο Διονύσης Σιμόπουλος βαδίζει στα μονοπάτια των άστρων.
8 Αυγούστου , 2022 • 3 MINS READ
8 Αυγούστου , 2022 • 3 MINS READ
Περίληψη: Ο κόσμος της αστρονομίας πενθεί την απώλεια του ανθρώπου που έφερε τα αστέρια λίγο πιο κοντά σε όλους μας. Ο Διονύσης Σιμόπουλος βαδίζει στα μονοπάτια των άστρων.
Οι πιο παλιοί θα θυμόνται το όνομά του από την άκρως επιτυχημένη σειρά «Κόκκινοι Γίγαντες Άσπροι Νάνοι», η οποία προβαλλόταν από την ΕΡΤ (τότε ως ΕΤ-1). Η σειρά αυτή διαφημιζόταν ως «τηλεπαιχνίδι» αλλά στην πραγματικότητα ήταν μια σειρά από ντοκιμαντέρ κομμένα σε μικρά κομμάτια, μέσα στα οποία κρύβονταν οι απαντήσεις για τις ερωτήσεις που έπρεπε να απαντήσουν οι παίκτες. Αυτό ήταν ιδέα του Διονύση Σιμόπουλου, ο οποίος σκέφτηκε αυτό τον τρόπο για να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού, μαθητών, φοιτητών και τηλεθεατών μεγαλύτερης ηλικίας.
Ο Διονύσης Σιμόπουλος θεωρείται ο πατέρας της εκλαϊκευμένης επιστήμης και ιδιαιτέρως της αστρονομίας στην Ελλάδα. Γεννήθηκε το 1943 στα Ιωάννινα, αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα, ενώ η καταγωγή του είναι από τον Γρύλλο Ηλείας. Σπούδασε πολιτική επικοινωνία στις ΗΠΑ, στο πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, ενώ εκεί ξεκίνησε και η επαγγελματική του καριέρα σε πλανητάριο. Μάλιστα, διετέλεσε διευθυντής του πλανηταρίου στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουιζιάνα από το 1969 έως το 1973. Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1972, μετά από πρόσκληση του Ευγενίδιου Ιδρύματος, για να πάρει τη θέση του διευθυντή του Ευγενίδειου Πλανηταρίου, το οποίο λειτουργούσε από το 1966 και το οποίο, μέχρι τότε, στελεχωνόταν από επιστήμονες. Ο Διονύσης Σιμόπουλος ήταν αυτός που άλλαξε την πορεία του Πλανηταρίου, αλλάζοντας τον τρόπο που γίνονταν οι παρουσιάσεις, βάζοντας μουσική υπόκρουση και έχοντας καλλιτεχνική αλλά και σκηνοθετική εποπτεία των προβολών. Το αποτέλεσμα ήταν ο τριπλασιασμός των επισκεπτών!
Το ταλέντο και η εμπειρία του Διονύση Σιμόπουλου στην παρουσίαση επιστημονικών θεμάτων ήταν αυτά που τον έκαναν γνωστό στο πανελλήνιο, μιας και μπορούσε να κάνει ακόμη και τα πιο δύσκολα θέματα της αστρονομίας και της κοσμολογίας προσιτά στον οποιονδήποτε. Αν και ο ίδιος δεν παρουσίασε ποτέ εκπομπή στην τηλεόραση, θα μπορούσε κανείς να τον επονομάσει τον Έλληνα Carl Sagan. Μάλιστα, έχει τιμηθεί με την ανώτατη τιμητική διάκριση από την Διεθνή Εταιρεία Πλανηταρίων, με τον Ακαδημαϊκό Φοίνικα του Γαλλικού Υπουργείου Παιδείας, αλλά και από την Ακαδημία Αθηνών «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της αστρονομίας και την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδίου Πλανηταρίου».
Η θέση του στο πάνθεον των μεγάλων μορφών της εκλαϊκευμένης επιστήμης είναι εξέχουσα. Εκτός από τους «Κόκκινους Γίγαντες – Άσπρους Νάνους», ο Διονύσης Σιμόπουλος έχει επιμεληθεί τα σενάρια για πολλές τηλεοπτικές παραγωγές όπως οι «Εξερευνητές» και «Μικροί Εξερευνητές», «Στα Μονοπάτια των Άστρων», «Παράθυρο στο Σύμπαν», «Διάστημα», «Η Μεγάλη Περιπέτεια» και άλλα.
Παράλληλα, έχει γράψει πολλά βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης, με θέμα το αγαπημένο του διάστημα! Μερικοί τίτλοι ίσως σου είναι και γνωστοί: «Η Γέννηση των Άστρων», «Μαύρες Τρύπες», «Τα Μονοπάτια των Άστρων», «Το Βίαιο Σύμπαν», «Παράθυρο στο Σύμπαν», «Στα Μονοπάτια των Άστρων», «Ο Ουρανός των Αρχαίων», «Είμαστε Αστρόσκονη» είναι μερικά από αυτά. Αλλά ίσως τον γνωρίζεις και από τα άρθρα και τις συνεργασίες του με γνωστά περιοδικά και εφημερίδες, όπως το ΓΕΩτρόπιο, το Γαιόραμα-Experiment, ή οι Ερευνητές. Μπορεί να μην το γνώριζες καν αλλά να έχεις διαβάσει άρθρα ή να έχεις παρακολουθήσει σειρές και ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση ή στο YouTube γραμμένα από τον Διονύση Σιμόπουλο.
Ο Διονύσης Σιμόπουλος είναι ο άνθρωπος με την ίσως μεγαλύτερη επιρροή από οποιονδήποτε άλλον στη διάδοση και την προώθηση της αστρονομίας και της επιστήμης στην Ελλάδα. Η μορφή του είναι πασίγνωστη σε όλο το πανελλήνιο, ενώ οι εκπομπές που επιμελήθηκε έχουν κάνει πολλά παιδιά περασμένων δεκαετιών να ασχοληθούν με την επιστήμη. Μάλιστα, η εκπομπή «Κόκκινοι Γίγαντες Άσπροι Νάνοι» έκανε όλο το πανελλήνιο να ενδιαφερθεί για το διάστημα και την κοσμολογία. Η παρακαταθήκη του Διονύση Σιμόπουλου είναι μεγάλη στον ελληνικό χώρο.
Σε ανάρτησή του, το Ίδρυμα Ευγενίδου γράφει: «Ο άνθρωπος που για περισσότερα από 50 χρόνια βρίσκονταν στο τιμόνι του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, ως Διευθυντής του κι αργότερα ως Επίτιμος Διευθυντής δεν είναι πια μαζί μας. Ο Διονύσης Σιμόπουλος έφυγε σήμερα από κοντά μας, ήσυχα, περιτριγυρισμένος από την οικογένεια του. Αγαπημένε μας Διονύση Σιμόπουλε Αντίο.»
Αλλά και στον λογαριασμό του Διονύση Σιμόπουλου, διαβάζουμε: «Ο μπαμπάς μας πριν 2 ημέρες μου ζήτησε να αλλάξω αυτό το cover photo. Κράτησε το χιούμορ του μέχρι τέλους. Έφυγε με χαμόγελο στα χείλη.» Πλέον, η cover photo του λογαριασμού του στο Facebook είναι αυτή:
Με το χαρακτηριστικό του χιούμορ, ακόμη και μπροστά στον θάνατο, ο Διονύσης Σιμόπουλος ήθελε να φύγει με μια χιουμοριστική νότα. «That's all folks».
Όπως ο ίδιος γράφει στο βιβλίο του με τον ίδιο τίτλο, «Είμαστε όλοι μας αστρόσκονη, και κάποια μέρα θα ξαναγυρίσουμε στα άστρα. Κάποια μέρα θα υπάρξουν άλλοι κόσμοι, γεμάτοι με άλλα όντα, αστράνθρωποι σαν εμάς, που θα γεννηθούν από τις στάχτες ενός, κάποιου άλλου, πεθαμένου άστρου. Ενός άστρου που σήμερα το λέμε Ήλιο.»
Καλό σου ταξίδι στα μονοπάτια των άστρων που εσύ μας έδειξες, Διονύση Σιμόπουλε.